Który zestaw wybrać na start?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Johnny123
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.09
    • 48

Który zestaw wybrać na start?

Witam serdecznie.

Chciałbym rozpocząć moją przygodę z ważeniem piwa. Jestem totalnym laikiem w tej kwestii i tutaj ukłon w kierunku "browar mistrzów" Chciałbym zakupić zestaw startowy do ważenia własnego piwka. Widziałem wiele start kitów min. na Allegro oraz w innych sklepach.

Np. Firma Biowin oferuje zestaw Minibrowar

Cena od 99 zł do 189 . Nie wiem czemu tak duża rozbieżność cenowa bo zestaw na aukcji wydaje się być podobny.

Z kolei tutaj na stronie browar.biz w sklepie widziałem zestaw PuchMistrzEko za 210 PLN

Poniżej na stronie sklepu znajdują się też oferty zestawów do piwa zacierowego

Prosiłbym o poradę który zestaw wybrać dla totalnego laika abym mógł cieszyć się smakiem własnego pysznego piwa

Dziękuję z góry za odpowiedzi lub podpowiedzi.

Pozdrawiam
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

Bierz zestaw ze sklepu browar.biz. Jest bardziej profesjonalny. Jak Ci się spodoba warzenie to będziesz miał sprzęt na długo.
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• vietnam
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.05
      • 117

Ten, z załączonego linku to biedny jest... Nie zawiera nawet kapslownicy, kapsli...

Comment

• Johnny123
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.09
        • 48

Przepraszam za błąd

Oczywiście że waRZenie. Pytanie jeszcze jedno mam: czy jak postawie sobie taki zestawik w piwniicy - dodam że mieszkam w 4 pietrowym budynku, to czy bedzie mocno czuć w piwnicy ?

Comment

• Johnny123
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.09
          • 48

Aha no i butelki

Możecie polecić jakiś sklep gdzie można je kupić. Nie mówie o Allegro bo tam akurat bida pod tym względem. Chciałbym butelki typu "Grolsch" Byłbym wdzięczny ! Dzięki

Comment

• vietnam
            • 2011.05
            • 117

Piwo to nie bimber i nie śmierdzi :-)
            Jak byś napisał gdzie mieszkasz to może dostałbyś konkretną odpowiedź, a tak to mogę napisać, że kolega kloss miał ostatnio do oddania butelki z krachlą. http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=99561
            Butelki możesz kupić np. tu: http://www.browamator.pl/szczegoly.p...rzedm=13349974
            Last edited by vietnam; 2012-09-26, 09:31.

Comment

• Johnny123
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.09
              • 48

Dzięki za szybką odpowiedź

Mieszkam w Gdańsku. Tak jak mówiłem jestem totalnym amatorem, stąd moja niewiedza na temat zapachu fermentujacego piwa Dzięki za linka ! Zdecyduje się chyba na ten zestaw ze strony browar.biz ten za 210... ale sam nie wiem . musze się zastanowić Tak jak mówiłem "produkcję" miałbym w piwnicy bo w domu to mój 11 miesięczny syn roznióśł

Comment

• jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

Na dobry początek
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

Comment

• Johnny123
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2012.09
                  • 48

Dziękuję !! )

Comment

• Johnny123
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2012.09
                    • 48

CuKIER czy koncentrat słodu?

Mam jeszcze jedno pytanie bo z wieloma teoriami się spotykam. Czy przy robienu brzeczki lepiej dodać cukier ( jak zalecają producenci oraz jak jest w wielu "przepisach") czy też dodać koncentrat słodu??

Dzięki z góry za odpowiedzi

Comment

• jacekan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.05
                      • 388

Piwnica w bloku to marny pomysł. 6-8 godzin musisz liczyć. Skąd woda? A trzeba jej wiele i bez przerwy. A opary? Musisz wiedzieć, że chmury pary będziesz miał. Proponuję jednak dom i zacieranie infuzyjne w lodówce turystycznej.
                      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

Comment

• gwzd
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2012.01
                        • 622

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Johnny123 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Mam jeszcze jedno pytanie bo z wieloma teoriami się spotykam. Czy przy robienu brzeczki lepiej dodać cukier ( jak zalecają producenci oraz jak jest w wielu "przepisach") czy też dodać koncentrat słodu??

Dzięki z góry za odpowiedzi

Jeśli chodzi o brewkity to najlepszy zawsze będzie ekstrakt słodowy, a jeśli chcesz zaoszczędzić to glukoza. Zwykłego cukru nie polecam.

Do zrobienia pierwszego piwa z ekstraktów potrzebujesz:

- 2 fermentory (najlepiej 1 z kranikiem, a drugi bez)
                        - garnek min. 5l
                        - ballingometr
                        - termometr
                        - coś do mieszania, np. drewniana łyżka
                        - środek dezynfekujący do fermentorów i reszty sprzętu
                        - kapslownica, kapsle i butelki (ale jeśli chcesz leżakować piwo w butelkach z zamknięciem patentowym to możesz pominąć ten punkt)

Ja zaczynałem od takiego zestawu - http://www.browar.biz/centrumpiwowar...puchmistrz_pro

A z biegiem czasu sam dojdziesz do wniosków, czego jeszcze brakuje do uwarzenia następnych warek.

Comment

• Johnny123
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2012.09
                          • 48

Dzięki wszystkim za odpowiedzi Gwzd - ja już własnie wczoraj nabyłem Puchmistrza także teraz czekam na dostawe

Jeśłi chodzi o pwinice to tylko niestety ona mi pozostaje- jeśli chodzi o fermentacje bo brzeczke zrobie w domu i potem zniose do piwnicy.
                          Jest to moje pirwsze piwko więc jeszcze nie zacieram tylko robie z gotowca W piwnicy mam ok 19 st a wiem ze temperatura fermentacji to zakres od 18-24 więc się mieszcze

Pozdrawiam i miłego weekendu

Comment

• moracz
                            • 2009.11
                            • 121

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jeśli chodzi o brewkity to najlepszy zawsze będzie ekstrakt słodowy, a jeśli chcesz zaoszczędzić to glukoza. Zwykłego cukru nie polecam.
                            Zwykle się nie wtrącam, ale dzisiaj sobie pofolguję w tej kwestii. Owszem, glukoza jest tańsza od ekstraktu słodowego, ale od cukru już nie. I nie wiem skąd się bierze jakiś przesąd z pogranicza fantastyki i autosugestii, że wszystko jest lepsze niż biały cukier? Przecież glukoza przefermentuje w mniej więcej 100% dając etanol, dwutlenek węgla i nieco innych metabolitów, jakie sobie tylko drożdże będą chciały stworzyć. Dokładnie tak jak zwykły cukier (sacharoza). Po co więc bawić się w glukozę, nie wiem. Moim zdaniem słowo zaoszczędzić i piwowarstwo domowe jakoś nie idą w parze. Ech, musiałem

Comment

• gwzd
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2012.01
                              • 622

Zaoszczędzić w stosunku do ceny ekstraktu słodowego, a nie naginając temat niby do najtańszego surowca na rynku...

A jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy białym cukrem a innymi surowcami dodawanymi do brewkitów/esktraktów to już nie mój problem.

Comment

Przetwarzanie...
                              X