Który zestaw wybrać na start?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Johnny123
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.09
    • 48

    Który zestaw wybrać na start?

    Witam serdecznie.

    Chciałbym rozpocząć moją przygodę z ważeniem piwa. Jestem totalnym laikiem w tej kwestii i tutaj ukłon w kierunku "browar mistrzów" Chciałbym zakupić zestaw startowy do ważenia własnego piwka. Widziałem wiele start kitów min. na Allegro oraz w innych sklepach.

    Np. Firma Biowin oferuje zestaw Minibrowar



    Cena od 99 zł do 189 . Nie wiem czemu tak duża rozbieżność cenowa bo zestaw na aukcji wydaje się być podobny.

    Z kolei tutaj na stronie browar.biz w sklepie widziałem zestaw PuchMistrzEko za 210 PLN

    Poniżej na stronie sklepu znajdują się też oferty zestawów do piwa zacierowego

    Prosiłbym o poradę który zestaw wybrać dla totalnego laika abym mógł cieszyć się smakiem własnego pysznego piwa

    Dziękuję z góry za odpowiedzi lub podpowiedzi.

    Pozdrawiam
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #2
    Bierz zestaw ze sklepu browar.biz. Jest bardziej profesjonalny. Jak Ci się spodoba warzenie to będziesz miał sprzęt na długo.
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • vietnam
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.05
      • 117

      #3
      Ten, z załączonego linku to biedny jest... Nie zawiera nawet kapslownicy, kapsli...

      Comment

      • Johnny123
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.09
        • 48

        #4
        Przepraszam za błąd

        Oczywiście że waRZenie. Pytanie jeszcze jedno mam: czy jak postawie sobie taki zestawik w piwniicy - dodam że mieszkam w 4 pietrowym budynku, to czy bedzie mocno czuć w piwnicy ?

        Comment

        • Johnny123
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.09
          • 48

          #5
          Aha no i butelki

          Możecie polecić jakiś sklep gdzie można je kupić. Nie mówie o Allegro bo tam akurat bida pod tym względem. Chciałbym butelki typu "Grolsch" Byłbym wdzięczny ! Dzięki

          Comment

          • vietnam
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.05
            • 117

            #6
            Piwo to nie bimber i nie śmierdzi :-)
            Jak byś napisał gdzie mieszkasz to może dostałbyś konkretną odpowiedź, a tak to mogę napisać, że kolega kloss miał ostatnio do oddania butelki z krachlą. http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=99561
            Butelki możesz kupić np. tu: http://www.browamator.pl/szczegoly.p...rzedm=13349974
            Last edited by vietnam; 2012-09-26, 09:31.

            Comment

            • Johnny123
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.09
              • 48

              #7
              Dzięki za szybką odpowiedź

              Mieszkam w Gdańsku. Tak jak mówiłem jestem totalnym amatorem, stąd moja niewiedza na temat zapachu fermentujacego piwa Dzięki za linka ! Zdecyduje się chyba na ten zestaw ze strony browar.biz ten za 210... ale sam nie wiem . musze się zastanowić Tak jak mówiłem "produkcję" miałbym w piwnicy bo w domu to mój 11 miesięczny syn roznióśł

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Na dobry początek
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • Johnny123
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2012.09
                  • 48

                  #9
                  Dziękuję !! )

                  Comment

                  • Johnny123
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2012.09
                    • 48

                    #10
                    CuKIER czy koncentrat słodu?

                    Mam jeszcze jedno pytanie bo z wieloma teoriami się spotykam. Czy przy robienu brzeczki lepiej dodać cukier ( jak zalecają producenci oraz jak jest w wielu "przepisach") czy też dodać koncentrat słodu??

                    Dzięki z góry za odpowiedzi

                    Comment

                    • jacekan
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2011.05
                      • 388

                      #11
                      Piwnica w bloku to marny pomysł. 6-8 godzin musisz liczyć. Skąd woda? A trzeba jej wiele i bez przerwy. A opary? Musisz wiedzieć, że chmury pary będziesz miał. Proponuję jednak dom i zacieranie infuzyjne w lodówce turystycznej.
                      Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                      Comment

                      • gwzd
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2012.01
                        • 622

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Johnny123 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Mam jeszcze jedno pytanie bo z wieloma teoriami się spotykam. Czy przy robienu brzeczki lepiej dodać cukier ( jak zalecają producenci oraz jak jest w wielu "przepisach") czy też dodać koncentrat słodu??

                        Dzięki z góry za odpowiedzi

                        Jeśli chodzi o brewkity to najlepszy zawsze będzie ekstrakt słodowy, a jeśli chcesz zaoszczędzić to glukoza. Zwykłego cukru nie polecam.

                        Do zrobienia pierwszego piwa z ekstraktów potrzebujesz:

                        - 2 fermentory (najlepiej 1 z kranikiem, a drugi bez)
                        - garnek min. 5l
                        - ballingometr
                        - termometr
                        - coś do mieszania, np. drewniana łyżka
                        - środek dezynfekujący do fermentorów i reszty sprzętu
                        - kapslownica, kapsle i butelki (ale jeśli chcesz leżakować piwo w butelkach z zamknięciem patentowym to możesz pominąć ten punkt)

                        Ja zaczynałem od takiego zestawu - http://www.browar.biz/centrumpiwowar...puchmistrz_pro

                        A z biegiem czasu sam dojdziesz do wniosków, czego jeszcze brakuje do uwarzenia następnych warek.

                        Comment

                        • Johnny123
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2012.09
                          • 48

                          #13
                          Dzięki wszystkim za odpowiedzi Gwzd - ja już własnie wczoraj nabyłem Puchmistrza także teraz czekam na dostawe

                          Jeśłi chodzi o pwinice to tylko niestety ona mi pozostaje- jeśli chodzi o fermentacje bo brzeczke zrobie w domu i potem zniose do piwnicy.
                          Jest to moje pirwsze piwko więc jeszcze nie zacieram tylko robie z gotowca W piwnicy mam ok 19 st a wiem ze temperatura fermentacji to zakres od 18-24 więc się mieszcze

                          Pozdrawiam i miłego weekendu

                          Comment

                          • moracz
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2009.11
                            • 121

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd Wyświetlenie odpowiedzi
                            Jeśli chodzi o brewkity to najlepszy zawsze będzie ekstrakt słodowy, a jeśli chcesz zaoszczędzić to glukoza. Zwykłego cukru nie polecam.
                            Zwykle się nie wtrącam, ale dzisiaj sobie pofolguję w tej kwestii. Owszem, glukoza jest tańsza od ekstraktu słodowego, ale od cukru już nie. I nie wiem skąd się bierze jakiś przesąd z pogranicza fantastyki i autosugestii, że wszystko jest lepsze niż biały cukier? Przecież glukoza przefermentuje w mniej więcej 100% dając etanol, dwutlenek węgla i nieco innych metabolitów, jakie sobie tylko drożdże będą chciały stworzyć. Dokładnie tak jak zwykły cukier (sacharoza). Po co więc bawić się w glukozę, nie wiem. Moim zdaniem słowo zaoszczędzić i piwowarstwo domowe jakoś nie idą w parze. Ech, musiałem

                            Comment

                            • gwzd
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2012.01
                              • 622

                              #15
                              Zaoszczędzić w stosunku do ceny ekstraktu słodowego, a nie naginając temat niby do najtańszego surowca na rynku...

                              A jeśli nie widzisz różnicy pomiędzy białym cukrem a innymi surowcami dodawanymi do brewkitów/esktraktów to już nie mój problem.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X