6 dzień fermentacji burzliwej

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Johnny123
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.09
    • 48

6 dzień fermentacji burzliwej

Witam

Już 6 dzień moja warka stoi w piwnicy i fermentuje. Blg po odczycie wynosi 5 . W instrukcji od CP , jest napisane że fermentacja burzliwa trwa około 7 dni. Rozumiem że nic się nie stanie jeśli np potrwa 9 dni? Dopóki BLG nie osiągnie około 2 ? - moje piwko to Coopers European Lager - temperatura jaką mam w piwnicy oscyluje między 18-19 st. Być może stąd wolniejszy proces fermentacji?

Dzięki za sugestie! Pozdrawiam
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

Nie, nic się nie stanie. Poczekaj spokojne ze 3 dni, jeśli BLG się nie zmieni przelej na cichą.
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Johnny123
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2012.09
      • 48

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
      Nie, nic się nie stanie. Poczekaj spokojne ze 3 dni, jeśli BLG się nie zmieni przelej na cichą.
      A jeśli rozlałbym do butelek po tych 3 dniach ??

Comment

• dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Johnny123 Wyświetlenie odpowiedzi
        A jeśli rozlałbym do butelek po tych 3 dniach ??
        Też pewnie się nic nie stanie. Rozlej kilka butelek a resztę postaw na cichą. Zobaczysz sam różnicę. Nie zapomnij tylko o cukrze, laktozie itp
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• Johnny123
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.09
          • 48

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
          Też pewnie się nic nie stanie. Rozlej kilka butelek a resztę postaw na cichą. Zobaczysz sam różnicę. Nie zapomnij tylko o cukrze, laktozie itp
          Pewnie Dzięki !!

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23977

5 BLG dla Coopersów to dużo.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Johnny123
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.09
              • 48

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
              5 BLG dla Coopersów to dużo.
              Dziś 7 dzień i spadło - wynosi 4 więc dalej coś tam się dzieje. Czekam cierpliwie . Tak jak już pisałem być może temperatura 18-19 stopni - spowodowała że fermentacja przebiega troche wolniej. Piana już jest mniejsza może 2 mm - pachnie piwem)

Mam nadzieje że wszystko z nim ok

Comment

• mati337
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.03
                • 22

Witam.
                Przy ilu Blg rozlewać Dark Ale żeby mi wybuchające butelki pokoju nie zrujnowały? Dzisiaj mija 5 dzień fermentacji burzliwej, piwko zabulgocze raz na jakiś czas, stała temperatura 20*C. Wczoraj jak sprawdzałem cukromierzem to wskaźnik pokazywał około 2-3 stopnie Blg.
                Co radzicie?
                Pozdrawiam

Comment

• jacer
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2006.03
                  • 9875

Radzimy przelać na 2 tyg. fermentacji cichej. Najlepiej w jak najniżeszej temp.
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

Comment

• mati337
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.03
                    • 22

ale to jest piwko z Brewkita, z tego co wiem (wyczytałem na forum) to można cichą pominąć jeśli chodzi o robienie piwa z kitu.

Comment

• jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

A co to za różnica?
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

Comment

• mati337
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.03
                        • 22

no właśnie nie wiem, póki co jestem zielony w temacie bo to dopiero moja pierwsza warka, więc chcę żeby się wypowiedzieli znawcy. Poza tym czekać jeszcze 2 tygodnie

Comment

• MarcinKan
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2013.02
                          • 191

ja z puszek jak robiłem to po ok 2 tygodniach fermentacji rozlewałem do butelek a tydzień później zaczynałem przygotowywać butelki do kolejnej warki tzn intensywnie zaczynałem opróżniać. cicha ma większy sens przy zacieraniu ... z puszki to jak robienie zupki chińskiej 5 min i gotowa

Comment

• mati337
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2013.03
                            • 22

ok dzięki za wypowiedź, dzisiaj pewnie będzie rozlew do butelek o ile listonosz Oxi One przywiezie.
                            Pozdrawiam

Comment

• anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10788

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mati337 Wyświetlenie odpowiedzi
                              ok dzięki za wypowiedź, dzisiaj pewnie będzie rozlew do butelek o ile listonosz Oxi One przywiezie.
                              Pozdrawiam
                              Idź do marketu na dziale z proszkami kupujesz OXI i jedziesz z tym koksem
                              ps z butelkami miało być
                              Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-04-08, 10:38.
                              Mniej książków więcej piwa

Comment

Przetwarzanie...
                              X