No właśnie chyba popełniłem błąd zbyt szybko przelewając. Zacierałem w temperaturze 64-65 stopni. Teraz pytanie czy coś się z tym da zrobić?
Blg nie spada, fermentacja zakończona?
Collapse
X
-
To i ja się coś zapytam, moje pierwsze AIPA 16 blg, teraz jest 10 dzień fermentacj burzliwej blg spadło do 4. Zlewać na cichą czy czekać jeszcze dwa dni? Dodam, że na powierzchni jest jeszcie cienikutka warstwa drożdzy (nie na całej powierzchni ale na jakiś 60%) i to ona w głównej mierze powstrzymuje mnie przed przelaniem na cichą.
PS. W smaku brzeczka zjada na śniadania Rowing Jacka i popija Atakiem Chmielu.Comment
-
To i ja się coś zapytam, moje pierwsze AIPA 16 blg, teraz jest 10 dzień fermentacj burzliwej blg spadło do 4. Zlewać na cichą czy czekać jeszcze dwa dni? Dodam, że na powierzchni jest jeszcie cienikutka warstwa drożdzy (nie na całej powierzchni ale na jakiś 60%) i to ona w głównej mierze powstrzymuje mnie przed przelaniem na cichą.
PS. W smaku brzeczka zjada na śniadania Rowing Jacka i popija Atakiem Chmielu.Comment
-
Piątka z plusem i fallusem, użyłem dokładnie tych drożdzy. Trochę dałem sobie na wstrzymanie, bo podczas pierwszej warki użyłem Danstar Nottingham i po trzech dniach miałem czyste lustro na powierzchni (siódmego dnia sprawdziłem blg i spadło mi z 13 na 2). Zlewać na cichą?Comment
-
Zlewaj na cichą. Już czasVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Witam,
Zrobiłem IIPE metodą zacierania, 21 BLG, drożdże US-05 (1 saszetka na ok 27L), fermentator bez kranika pokrywa z rurką fermentacyjną, temperatura zadania drożdży była ok 26stopni więc raczej nie mogłem ich zabić. Piwko stoi już ponad 72h i nie wytrąca się CO2, wczoraj zmierzyłem blg i spadło o ok 4stopnie. Czy to normalne i powinienem uzbroić się w cierpliwość? czy dodać 2 saszetkę drożdży? Czy zabełtać żeby jeszcze napowietrzyć, chociaż boje się że może wdać się zakażenie a napowietrzone było raczej dobrze.
To moja 3 warka więc nie mam za bardzo pomysłu o co chodzi.Comment
-
Comment
-
Nie będę po raz kolejny pisał, gdzie można sabie wsadzić tę rurkę, bo jak widać nie ma to większego sensu.
Podstawowe objawy fermentacji głównej, zwanej także burzliwą, to obfita piana na powierzchni brzeczki, pokrywająca się gliniastymi nalotami. W piwie o mocy 21 Blg stadium to powinno trwać trzy - cztery dni, a stężenie brzeki do ok. 5 Blg. Jeśli piany nie ma, a stężenie brzeczki jest wyższe, to jest kilka możliwości
- drożdży było za mało, nie namnożyły się w odpowiedniej ilości i fermentacja przebiega powoli,
- za niska temperatura fermentacji,
- powstało tak mało cukrów fermentujących, że nie mają co przerabiać (choć wątpię, aby było to możliwe w takim stopniu, jak opisany wyżej).
Piszesz dość niejasno, więc trudno tu o precyzję, ale wydaje mi się, że w tej chwili potrzebne jest solidne napowietrzenie brzeczki. Nie powinno się nic stać, drożdże bardzo szybko poradzą sobie z tlenem, namnożą się odpowiednio i fermentacja powinna ruszyć. Jeśli nie - to i tak piwo z tego nie powstanie.
Nauczka dla wszystkich początkujących - dopóki nie opanuje się podstaw technologii i biochemii, nie ma co porywać się na ekstrawagancje. Najodpowiedniejsze piwa na początek to pale ale, mild ale i brown porter, ewentualnie jakiś prosty lager, jak ktoś chce się bawić temperaturą. Dopiero po opanowaniu podstaw można zrobić krok naprzód.Comment
Related Topics
Collapse
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment