No właśnie chyba popełniłem błąd zbyt szybko przelewając. Zacierałem w temperaturze 64-65 stopni. Teraz pytanie czy coś się z tym da zrobić?
Blg nie spada, fermentacja zakończona?
Collapse
X
-
To i ja się coś zapytam, moje pierwsze AIPA 16 blg, teraz jest 10 dzień fermentacj burzliwej blg spadło do 4. Zlewać na cichą czy czekać jeszcze dwa dni? Dodam, że na powierzchni jest jeszcie cienikutka warstwa drożdzy (nie na całej powierzchni ale na jakiś 60%) i to ona w głównej mierze powstrzymuje mnie przed przelaniem na cichą.
PS. W smaku brzeczka zjada na śniadania Rowing Jacka i popija Atakiem Chmielu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ronoaro Wyświetlenie odpowiedziTo i ja się coś zapytam, moje pierwsze AIPA 16 blg, teraz jest 10 dzień fermentacj burzliwej blg spadło do 4. Zlewać na cichą czy czekać jeszcze dwa dni? Dodam, że na powierzchni jest jeszcie cienikutka warstwa drożdzy (nie na całej powierzchni ale na jakiś 60%) i to ona w głównej mierze powstrzymuje mnie przed przelaniem na cichą.
PS. W smaku brzeczka zjada na śniadania Rowing Jacka i popija Atakiem Chmielu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedziPewnie użyłeś US 05, one tak mają. Fermentacja zakończona, a na powierzchni wciąż warstwa drożdży, która wyglądać może jak piana.
Comment
-
-
Zlewaj na cichą. Już czasVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Witam,
Zrobiłem IIPE metodą zacierania, 21 BLG, drożdże US-05 (1 saszetka na ok 27L), fermentator bez kranika pokrywa z rurką fermentacyjną, temperatura zadania drożdży była ok 26stopni więc raczej nie mogłem ich zabić. Piwko stoi już ponad 72h i nie wytrąca się CO2, wczoraj zmierzyłem blg i spadło o ok 4stopnie. Czy to normalne i powinienem uzbroić się w cierpliwość? czy dodać 2 saszetkę drożdży? Czy zabełtać żeby jeszcze napowietrzyć, chociaż boje się że może wdać się zakażenie a napowietrzone było raczej dobrze.
To moja 3 warka więc nie mam za bardzo pomysłu o co chodzi.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sajano111 Wyświetlenie odpowiedziPiwko stoi już ponad 72h i nie wytrąca się CO2, wczoraj zmierzyłem blg i spadło o ok 4stopnie.Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2013-11-26, 15:07.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sajano111 Wyświetlenie odpowiedzi... nie wytrąca się CO2...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziNic dziwnego, CO2 wytrąca się w temperaturze minus 55C.
Zadałem kolejną dawkę drożdży, ale dalej cisza...
Comment
-
-
Nie będę po raz kolejny pisał, gdzie można sabie wsadzić tę rurkę, bo jak widać nie ma to większego sensu.
Podstawowe objawy fermentacji głównej, zwanej także burzliwą, to obfita piana na powierzchni brzeczki, pokrywająca się gliniastymi nalotami. W piwie o mocy 21 Blg stadium to powinno trwać trzy - cztery dni, a stężenie brzeki do ok. 5 Blg. Jeśli piany nie ma, a stężenie brzeczki jest wyższe, to jest kilka możliwości
- drożdży było za mało, nie namnożyły się w odpowiedniej ilości i fermentacja przebiega powoli,
- za niska temperatura fermentacji,
- powstało tak mało cukrów fermentujących, że nie mają co przerabiać (choć wątpię, aby było to możliwe w takim stopniu, jak opisany wyżej).
Piszesz dość niejasno, więc trudno tu o precyzję, ale wydaje mi się, że w tej chwili potrzebne jest solidne napowietrzenie brzeczki. Nie powinno się nic stać, drożdże bardzo szybko poradzą sobie z tlenem, namnożą się odpowiednio i fermentacja powinna ruszyć. Jeśli nie - to i tak piwo z tego nie powstanie.
Nauczka dla wszystkich początkujących - dopóki nie opanuje się podstaw technologii i biochemii, nie ma co porywać się na ekstrawagancje. Najodpowiedniejsze piwa na początek to pale ale, mild ale i brown porter, ewentualnie jakiś prosty lager, jak ktoś chce się bawić temperaturą. Dopiero po opanowaniu podstaw można zrobić krok naprzód.
Comment
-
Comment