Blonde, jak je uwarzyć ?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ontario_ab
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.10
    • 65

Jest jakaś inna opcja ? Nie mam ekstraktu suchego, a chciałem warzyć wieczorem. Mam WES'a bursztynowego ewentualnie, ale to nie rozwiązuje kwestii, że z dzisiejszego warzenia nici.
    Dobrze rozumiem, że starter ma dać dowód, że drożdże wezmą się do roboty jak trzeba ?
    Browar Domowy Happy Alien's
    Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Dziś to już wlej bezpośrednio do brzeczki. Rozumiem, że saszetkę zdusiłeś?

Przed następnym warzeniem poczytaj to wszystko: http://www.wiki.piwo.org/Strona_główna
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

Starter służy przede wszystkim do tego, żeby mieć więcej drożdży.

Jak nie dasz rady zrobić startera, to zamiast blonde uwarz sobie jakieś lekkie piwko, powiedzmy 10*Blg jako pierwsze. Będzie długo startowało, ale przynajmniej trochę sobie tych drożdżaków namnożysz i później blonde wyjdzie lepsze.

Pomimo tego, że w Activatorach podobno jest 4x więcej komórek niż w starych Propagatorach, to praktyka różnych piwowarów wskazuje, że porządny starter jest jednak koniecznością.
        Last edited by zgoda; 2013-02-22, 11:22.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• ontario_ab
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.10
          • 65

Czytam to od kilku miesięcy, to faktycznie skarb, ale dziś już nie odszukam odpowiedzi na moje pytania.
          Z instrukcji producenta wyczytałem (angielska wersja), że w środku jest jakaś pożywka ?? i należy ją uszkodzić wewnątrz bez otwierania saszetki. Odczekać 3h i dać do fermentatora. Wczoraj kiedy miałem ją w ręku nic nie wyczułem w środku, hmmmm.

Comment

• jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

To nawet nie masz napuchniętej saszetki? Na co czekasz?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

Comment

• ontario_ab
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.10
              • 65

O 17 będę w domu to ją wstrząsnę, potem warzenie więc i tak o północy dopiero pójdą do zbiornika. Będą miały nawet 7h na zabawę po ciemku

Comment

• zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab Wyświetlenie odpowiedzi
                O 17 będę w domu to ją wstrząsnę, potem warzenie więc i tak o północy dopiero pójdą do zbiornika. Będą miały nawet 7h na zabawę po ciemku
                Mało. Stanowczo za mało. Odłóż warzenie o dzień - dwa.

Skoro już masz poświęcić 6-7 godzin roboty, naharować się i ponaprzykrzać pozostałym domownikom, to przyłóż się do tego, żeby było warto się męczyć. Spapraną fermentacją spieprzysz sobie piwo. Może da się wypić, ale lepsze kupisz w sklepie.

Comment

• ontario_ab
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2012.10
                  • 65

Pewnie masz rację, ale dlaczego producent napisał: Allow the package to incubate and swell for 3 hours or more (it is not necessary for this package to fully swell before use) at 70-75°F (21-24°C).

Comment

Pewnie masz rację, ale dlaczego producent napisał: Allow the package to incubate and swell for 3 hours or more (it is not necessary for this package to fully swell before use) at 70-75°F (21-24°C).
                    Posłuchaj doświadczonych z tymi drożdżami.

I najważniejsze do tego piwa, blondynka ma zacier mieszcząc i chmiel wrzucać wychodzi wtedy najlepsze

Comment

• Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                      blondynka ma zacier mieszcząc i chmiel wrzucać wychodzi wtedy najlepsze

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• ontario_ab
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.10
                        • 65

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi

I najważniejsze do tego piwa, blondynka ma zacier mieszcząc i chmiel wrzucać wychodzi wtedy najlepsze
                        Ale o co chodzi, aaaaaaaaaaa

Comment

• zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

Napisał tak po to, żeby sprzedać więcej. Co nie znaczy od razu, że jest to kłamstwo, tylko[*] w pewnych, ściśle określonych warunkach, przy zachowaniu odpowiednich itd itp - podobno bez problemu ta praktyka działa w USA, gdy od daty produkcji nie minęło więcej niż miesiąc...

Comment

• dyczkin
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2011.05
                            • 3657

Kolega wojmat74 chciał zabłysnąć
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• ontario_ab
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2012.10
                              • 65

Bardzo dziękuję, warzenie przełożone na następny piątek. Dobrze, że zapytałem, ufff

Comment

• ontario_ab
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2012.10
                                • 65

No i uwarzone. 6h pracy to kosztowało, teraz czekamy. Dam znać za miesiąc jak wyszło

Comment

Przetwarzanie...
                                X