Blonde, jak je uwarzyć ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ontario_ab
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.10
    • 65

    #31
    Jest jakaś inna opcja ? Nie mam ekstraktu suchego, a chciałem warzyć wieczorem. Mam WES'a bursztynowego ewentualnie, ale to nie rozwiązuje kwestii, że z dzisiejszego warzenia nici.
    Dobrze rozumiem, że starter ma dać dowód, że drożdże wezmą się do roboty jak trzeba ?
    Browar Domowy Happy Alien's
    Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #32
      Dziś to już wlej bezpośrednio do brzeczki. Rozumiem, że saszetkę zdusiłeś?

      Przed następnym warzeniem poczytaj to wszystko: http://www.wiki.piwo.org/Strona_główna
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #33
        Starter służy przede wszystkim do tego, żeby mieć więcej drożdży.

        Jak nie dasz rady zrobić startera, to zamiast blonde uwarz sobie jakieś lekkie piwko, powiedzmy 10*Blg jako pierwsze. Będzie długo startowało, ale przynajmniej trochę sobie tych drożdżaków namnożysz i później blonde wyjdzie lepsze.

        Pomimo tego, że w Activatorach podobno jest 4x więcej komórek niż w starych Propagatorach, to praktyka różnych piwowarów wskazuje, że porządny starter jest jednak koniecznością.
        Last edited by zgoda; 2013-02-22, 11:22.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • ontario_ab
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.10
          • 65

          #34
          Czytam to od kilku miesięcy, to faktycznie skarb, ale dziś już nie odszukam odpowiedzi na moje pytania.
          Z instrukcji producenta wyczytałem (angielska wersja), że w środku jest jakaś pożywka ?? i należy ją uszkodzić wewnątrz bez otwierania saszetki. Odczekać 3h i dać do fermentatora. Wczoraj kiedy miałem ją w ręku nic nie wyczułem w środku, hmmmm.
          Browar Domowy Happy Alien's
          Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #35
            To nawet nie masz napuchniętej saszetki? Na co czekasz?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • ontario_ab
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.10
              • 65

              #36
              O 17 będę w domu to ją wstrząsnę, potem warzenie więc i tak o północy dopiero pójdą do zbiornika. Będą miały nawet 7h na zabawę po ciemku
              Browar Domowy Happy Alien's
              Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab Wyświetlenie odpowiedzi
                O 17 będę w domu to ją wstrząsnę, potem warzenie więc i tak o północy dopiero pójdą do zbiornika. Będą miały nawet 7h na zabawę po ciemku
                Mało. Stanowczo za mało. Odłóż warzenie o dzień - dwa.

                Skoro już masz poświęcić 6-7 godzin roboty, naharować się i ponaprzykrzać pozostałym domownikom, to przyłóż się do tego, żeby było warto się męczyć. Spapraną fermentacją spieprzysz sobie piwo. Może da się wypić, ale lepsze kupisz w sklepie.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • ontario_ab
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2012.10
                  • 65

                  #38
                  Pewnie masz rację, ale dlaczego producent napisał: Allow the package to incubate and swell for 3 hours or more (it is not necessary for this package to fully swell before use) at 70-75°F (21-24°C).
                  Browar Domowy Happy Alien's
                  Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                  Comment


                  • #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab Wyświetlenie odpowiedzi
                    Pewnie masz rację, ale dlaczego producent napisał: Allow the package to incubate and swell for 3 hours or more (it is not necessary for this package to fully swell before use) at 70-75°F (21-24°C).
                    Posłuchaj doświadczonych z tymi drożdżami.

                    I najważniejsze do tego piwa, blondynka ma zacier mieszcząc i chmiel wrzucać wychodzi wtedy najlepsze

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
                      blondynka ma zacier mieszcząc i chmiel wrzucać wychodzi wtedy najlepsze

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • ontario_ab
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.10
                        • 65

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi

                        I najważniejsze do tego piwa, blondynka ma zacier mieszcząc i chmiel wrzucać wychodzi wtedy najlepsze
                        Ale o co chodzi, aaaaaaaaaaa
                        Browar Domowy Happy Alien's
                        Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab Wyświetlenie odpowiedzi
                          Pewnie masz rację, ale dlaczego producent napisał: Allow the package to incubate and swell for 3 hours or more (it is not necessary for this package to fully swell before use) at 70-75°F (21-24°C).
                          Napisał tak po to, żeby sprzedać więcej. Co nie znaczy od razu, że jest to kłamstwo, tylko[*] w pewnych, ściśle określonych warunkach, przy zachowaniu odpowiednich itd itp - podobno bez problemu ta praktyka działa w USA, gdy od daty produkcji nie minęło więcej niż miesiąc...
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • dyczkin
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2011.05
                            • 3657

                            #43
                            Kolega wojmat74 chciał zabłysnąć
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                            Moje warzenie // Piwny Wojownik

                            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                            Comment

                            • ontario_ab
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2012.10
                              • 65

                              #44
                              Bardzo dziękuję, warzenie przełożone na następny piątek. Dobrze, że zapytałem, ufff
                              Browar Domowy Happy Alien's
                              Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                              Comment

                              • ontario_ab
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2012.10
                                • 65

                                #45
                                No i uwarzone. 6h pracy to kosztowało, teraz czekamy. Dam znać za miesiąc jak wyszło
                                Browar Domowy Happy Alien's
                                Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X