Blonde, jak je uwarzyć ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ontario_ab
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.10
    • 65

    #31
    Jest jakaś inna opcja ? Nie mam ekstraktu suchego, a chciałem warzyć wieczorem. Mam WES'a bursztynowego ewentualnie, ale to nie rozwiązuje kwestii, że z dzisiejszego warzenia nici.
    Dobrze rozumiem, że starter ma dać dowód, że drożdże wezmą się do roboty jak trzeba ?
    Browar Domowy Happy Alien's
    Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

    Comment

    • jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

      #32
      Dziś to już wlej bezpośrednio do brzeczki. Rozumiem, że saszetkę zdusiłeś?

      Przed następnym warzeniem poczytaj to wszystko: http://www.wiki.piwo.org/Strona_główna
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #33
        Starter służy przede wszystkim do tego, żeby mieć więcej drożdży.

        Jak nie dasz rady zrobić startera, to zamiast blonde uwarz sobie jakieś lekkie piwko, powiedzmy 10*Blg jako pierwsze. Będzie długo startowało, ale przynajmniej trochę sobie tych drożdżaków namnożysz i później blonde wyjdzie lepsze.

        Pomimo tego, że w Activatorach podobno jest 4x więcej komórek niż w starych Propagatorach, to praktyka różnych piwowarów wskazuje, że porządny starter jest jednak koniecznością.
        Ostatnia zmiana dokonana przez zgoda; 2013-02-22, 11:22.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • ontario_ab
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.10
          • 65

          #34
          Czytam to od kilku miesięcy, to faktycznie skarb, ale dziś już nie odszukam odpowiedzi na moje pytania.
          Z instrukcji producenta wyczytałem (angielska wersja), że w środku jest jakaś pożywka ?? i należy ją uszkodzić wewnątrz bez otwierania saszetki. Odczekać 3h i dać do fermentatora. Wczoraj kiedy miałem ją w ręku nic nie wyczułem w środku, hmmmm.
          Browar Domowy Happy Alien's
          Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #35
            To nawet nie masz napuchniętej saszetki? Na co czekasz?
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • ontario_ab
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.10
              • 65

              #36
              O 17 będę w domu to ją wstrząsnę, potem warzenie więc i tak o północy dopiero pójdą do zbiornika. Będą miały nawet 7h na zabawę po ciemku
              Browar Domowy Happy Alien's
              Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

              Comment

              • zgoda
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.05
                • 3516

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab
                O 17 będę w domu to ją wstrząsnę, potem warzenie więc i tak o północy dopiero pójdą do zbiornika. Będą miały nawet 7h na zabawę po ciemku
                Mało. Stanowczo za mało. Odłóż warzenie o dzień - dwa.

                Skoro już masz poświęcić 6-7 godzin roboty, naharować się i ponaprzykrzać pozostałym domownikom, to przyłóż się do tego, żeby było warto się męczyć. Spapraną fermentacją spieprzysz sobie piwo. Może da się wypić, ale lepsze kupisz w sklepie.
                Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                Comment

                • ontario_ab
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2012.10
                  • 65

                  #38
                  Pewnie masz rację, ale dlaczego producent napisał: Allow the package to incubate and swell for 3 hours or more (it is not necessary for this package to fully swell before use) at 70-75°F (21-24°C).
                  Browar Domowy Happy Alien's
                  Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                  Comment

                  • Gość

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab
                    Pewnie masz rację, ale dlaczego producent napisał: Allow the package to incubate and swell for 3 hours or more (it is not necessary for this package to fully swell before use) at 70-75°F (21-24°C).
                    Posłuchaj doświadczonych z tymi drożdżami.

                    I najważniejsze do tego piwa, blondynka ma zacier mieszcząc i chmiel wrzucać wychodzi wtedy najlepsze

                    Comment

                    • Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13961

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
                      blondynka ma zacier mieszcząc i chmiel wrzucać wychodzi wtedy najlepsze

                      moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                      Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                      Comment

                      • ontario_ab
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2012.10
                        • 65

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74

                        I najważniejsze do tego piwa, blondynka ma zacier mieszcząc i chmiel wrzucać wychodzi wtedy najlepsze
                        Ale o co chodzi, aaaaaaaaaaa
                        Browar Domowy Happy Alien's
                        Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                        Comment

                        • zgoda
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.05
                          • 3516

                          #42
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ontario_ab
                          Pewnie masz rację, ale dlaczego producent napisał: Allow the package to incubate and swell for 3 hours or more (it is not necessary for this package to fully swell before use) at 70-75°F (21-24°C).
                          Napisał tak po to, żeby sprzedać więcej. Co nie znaczy od razu, że jest to kłamstwo, tylko[*] w pewnych, ściśle określonych warunkach, przy zachowaniu odpowiednich itd itp - podobno bez problemu ta praktyka działa w USA, gdy od daty produkcji nie minęło więcej niż miesiąc...
                          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                          Comment

                          • dyczkin
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2011.05
                            • 3657

                            #43
                            Kolega wojmat74 chciał zabłysnąć
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                            Moje warzenie // Piwny Wojownik

                            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                            Comment

                            • ontario_ab
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2012.10
                              • 65

                              #44
                              Bardzo dziękuję, warzenie przełożone na następny piątek. Dobrze, że zapytałem, ufff
                              Browar Domowy Happy Alien's
                              Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                              Comment

                              • ontario_ab
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2012.10
                                • 65

                                #45
                                No i uwarzone. 6h pracy to kosztowało, teraz czekamy. Dam znać za miesiąc jak wyszło
                                Browar Domowy Happy Alien's
                                Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                                  darekd
                                  Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                                  Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                                  ...
                                  2023-02-07, 23:16
                                • darekd
                                  Des Légendes, La Corne du Bois des Pendus Blonde
                                  darekd
                                  Wpadzio w 2016 opisał to piwo wraz z wytłumaczeniem nazwy :

                                  https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-pendus-blonde

                                  Tylko, że w 2018 otwarto nowy browar w dawnym zameczku w walońskim Irchonwelz, gdzie obecnie...
                                  2023-08-30, 01:23
                                • dadek
                                  Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
                                  dadek
                                  Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                  2023-06-30, 00:55
                                • Piotr7
                                  drożdże dla początkującego
                                  Piotr7
                                  Witam!
                                  Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                                  Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                                  2024-12-09, 13:24
                                • etman
                                  Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                                  etman
                                  Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                                  White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                                  Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                                  2024-11-23, 18:56
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...