posmak i zapach alkoholowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polisholsby
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 57

    posmak i zapach alkoholowy

    Witam,
    uwarzylem w domu pierwsze piwo z brewkita (Muntons --- India Pale Ale 3,0 kg) z dodatkiem chmielu aromatycznego (30g). Po odfermentowaniu brzęczki piwo przelalem do butelek z dodatkiem ekstraktu slodowego jasnego (200g) na 20L piwa.
    Piwo wyszło pijalne, jednak dość płytkie w smaku i ma pozmak i zapach alkoholowy (a może bimbrowy ale na razie nie mam doświadczenia więc nie jestem w stanie stwierdzić). Piwo od zabutelkowania ma 2 tygodnie, z insrukcji wynikalo, że po tym czasie nadaje sie do picia. Czy z czasem te nuty alkoholowo/bimbrowe się zmniejszą? Jak dluższe leżakowanie powinno wpłynąć na jakość mojej warki. czego mogę się spodziewać?

    S
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    A w jakiej temp fermentowałeś?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • polisholsby
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.03
      • 57

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      A w jakiej temp fermentowałeś?
      22 stopnie

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        moze to jest przyczyną. Moim zdaniem 200g ekstraktu to dużo
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • polisholsby
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.03
          • 57

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          moze to jest przyczyną. Moim zdaniem 200g ekstraktu to dużo
          ale czy za duzo ekstratku to może być przyczyna? zapach wyczuwałem równierz podczas przelewania piwa do butelek, wtedy był dużo mocniejszy z tego co pamiętam. Czyli na przyszłość powinienem postarać się o niższą temperaturę fermentacji? tylko jak to osiągnąć fermentując w mieszkaniu, gdzie temperatura jest stała cały rok.

          Comment

          • dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3657

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby Wyświetlenie odpowiedzi
            Czyli na przyszłość powinienem postarać się o niższą temperaturę fermentacji? tylko jak to osiągnąć fermentując w mieszkaniu, gdzie temperatura jest stała cały rok.
            Trzeba by sobie zbudować lodówkę ze styropianu Jest tu taki wątek.
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

            Moje warzenie // Piwny Wojownik

            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10768

              #7
              200g to może być "przegazowane"
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • polisholsby
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.03
                • 57

                #8
                a czy z czasem bedzie lepsze? np. za kilka tygodni?

                Comment

                • Cyneq
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.12
                  • 181

                  #9
                  Z czasem pewnie tak. To co rzuca się w nos i twarz w ramach "bimbrowości i alkoholowości" to są związki raczej nietrwałe, przetwarzane zarówno biologicznie poprzez drożdże, jak i chemicznie, w obecności kwasów organicznych.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X