Witam,
uwarzylem w domu pierwsze piwo z brewkita (Muntons --- India Pale Ale 3,0 kg) z dodatkiem chmielu aromatycznego (30g). Po odfermentowaniu brzęczki piwo przelalem do butelek z dodatkiem ekstraktu slodowego jasnego (200g) na 20L piwa.
Piwo wyszło pijalne, jednak dość płytkie w smaku i ma pozmak i zapach alkoholowy (a może bimbrowy ale na razie nie mam doświadczenia więc nie jestem w stanie stwierdzić). Piwo od zabutelkowania ma 2 tygodnie, z insrukcji wynikalo, że po tym czasie nadaje sie do picia. Czy z czasem te nuty alkoholowo/bimbrowe się zmniejszą? Jak dluższe leżakowanie powinno wpłynąć na jakość mojej warki. czego mogę się spodziewać?
S
uwarzylem w domu pierwsze piwo z brewkita (Muntons --- India Pale Ale 3,0 kg) z dodatkiem chmielu aromatycznego (30g). Po odfermentowaniu brzęczki piwo przelalem do butelek z dodatkiem ekstraktu slodowego jasnego (200g) na 20L piwa.
Piwo wyszło pijalne, jednak dość płytkie w smaku i ma pozmak i zapach alkoholowy (a może bimbrowy ale na razie nie mam doświadczenia więc nie jestem w stanie stwierdzić). Piwo od zabutelkowania ma 2 tygodnie, z insrukcji wynikalo, że po tym czasie nadaje sie do picia. Czy z czasem te nuty alkoholowo/bimbrowe się zmniejszą? Jak dluższe leżakowanie powinno wpłynąć na jakość mojej warki. czego mogę się spodziewać?
S
Comment