posmak i zapach alkoholowy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polisholsby
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.03
    • 57

    #1

    posmak i zapach alkoholowy

    Witam,
    uwarzylem w domu pierwsze piwo z brewkita (Muntons --- India Pale Ale 3,0 kg) z dodatkiem chmielu aromatycznego (30g). Po odfermentowaniu brzęczki piwo przelalem do butelek z dodatkiem ekstraktu slodowego jasnego (200g) na 20L piwa.
    Piwo wyszło pijalne, jednak dość płytkie w smaku i ma pozmak i zapach alkoholowy (a może bimbrowy ale na razie nie mam doświadczenia więc nie jestem w stanie stwierdzić). Piwo od zabutelkowania ma 2 tygodnie, z insrukcji wynikalo, że po tym czasie nadaje sie do picia. Czy z czasem te nuty alkoholowo/bimbrowe się zmniejszą? Jak dluższe leżakowanie powinno wpłynąć na jakość mojej warki. czego mogę się spodziewać?

    S
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10806

    #2
    A w jakiej temp fermentowałeś?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • polisholsby
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.03
      • 57

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      A w jakiej temp fermentowałeś?
      22 stopnie

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10806

        #4
        moze to jest przyczyną. Moim zdaniem 200g ekstraktu to dużo
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • polisholsby
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.03
          • 57

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          moze to jest przyczyną. Moim zdaniem 200g ekstraktu to dużo
          ale czy za duzo ekstratku to może być przyczyna? zapach wyczuwałem równierz podczas przelewania piwa do butelek, wtedy był dużo mocniejszy z tego co pamiętam. Czyli na przyszłość powinienem postarać się o niższą temperaturę fermentacji? tylko jak to osiągnąć fermentując w mieszkaniu, gdzie temperatura jest stała cały rok.

          Comment

          • dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3657

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby
            Czyli na przyszłość powinienem postarać się o niższą temperaturę fermentacji? tylko jak to osiągnąć fermentując w mieszkaniu, gdzie temperatura jest stała cały rok.
            Trzeba by sobie zbudować lodówkę ze styropianu Jest tu taki wątek.
            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

            Moje warzenie // Piwny Wojownik

            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10806

              #7
              200g to może być "przegazowane"
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • polisholsby
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.03
                • 57

                #8
                a czy z czasem bedzie lepsze? np. za kilka tygodni?

                Comment

                • Cyneq
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.12
                  • 181

                  #9
                  Z czasem pewnie tak. To co rzuca się w nos i twarz w ramach "bimbrowości i alkoholowości" to są związki raczej nietrwałe, przetwarzane zarówno biologicznie poprzez drożdże, jak i chemicznie, w obecności kwasów organicznych.

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • bastion
                    Ukraina, Kijów, Revuckovo 15a, Bar Kult.
                    bastion
                    Duży barak stłamszony wręcz przez okalające go wielkie blokowiska, był celem mojej wizyty po kijowskich mikrusach. Okolica taka sobie, a żar lał się z nieba niemiłosiernie.
                    Wręcz wymarzony czas na przepłukanie gardła czymś chłodnym z pianką.

                    Wnętrze zastawione jest...
                    2023-07-09, 17:39
                  • darekd
                    Nieczajna [Odrzański], Port-er Odrzański
                    darekd
                    Browar Odrzański zakotwiczył w browarze Nieczajna.

                    Uwarzone z dodatkiem cukru trzcinowego.

                    Ekstr. 24%
                    Alk. 10,2%

                    Aromat - praliny z gorzkiej czekolady z alkoholowym nadzieniem, likier kawowy, tony palone
                    Piana - umiarkowanie wysoka, trwalsza, trwały...
                    2025-04-02, 00:18
                  • darekd
                    Zapanbrat, [Trzech Kumpli], Wheeler
                    darekd
                    Irish dry stout (w wersji nitro)

                    11% ekstr.,
                    4,1% alk.

                    Warzone m.in. z dodatkiem słodu żytniego i palonego jęczmienia

                    Aromat - kawa i palone ziarno
                    Piana - niższa, zwarta, dość nietrwała, na dłużej niewiele zostaje
                    Barwa - smolisty z...
                    2025-03-03, 22:02
                  • heckler
                    Louňovice Pod Blaníkem, Náměstí J. Žižky 49, Podblanický pivovar Špácal
                    heckler
                    U podnóża małej, ale dumnie brzmiącej z nazwy górki Velký Blaník (638 m) rozpościera się widok na małą mieścinę Louňovice pod Blaníkem. Już w 1350 roku w miasteczku powstał i warzył piwo klasztorny browar, tak więc tradycje piwowarskie mieścina ma zacne.

                    Nowa...
                    2025-02-11, 09:42
                  • heckler
                    Šebířov-Vosná, Vosná 1, Pivovar Balík
                    heckler
                    Kolejny mikrus, który założony został w małej wiosce to Pivovar Balik i jest kontynuacją pasji piwowara domowego Tomáša Balíka. Browarek funkcjonuje na prywatnej posesji, a na jego ulokowanie przeznaczono starą stodołę.
                    Rekonstrukcja jej rozpoczęła się wiosną 2022 roku i w prace...
                    2025-02-05, 09:15
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...