Pierwsze piwo z kita (a mówią że tego nie da się zepsuć)

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DonZ
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.03
    • 303

Pierwsze piwo z kita (a mówią że tego nie da się zepsuć)

Witam. Zakładam nowy temat bo jakoś nic nie pasowało do czego mógłbym się podpiąć.

Otóż zakupiłem zestaw do warzenia piwa z kitem, Coopersa, zrobiłem wszystko wg. instrukcji i odstawiłem do ciepłego pomieszczenia. Po jakimś czasie przyszedłem i zauważyłem że pojemnik przecieka w miejscu kranika (uszczelka dobrze nie trzyma) więc zlałem brzeczke z drożdżami do 2 wyparzonych uprzednio garnków, naprawiłem to wszystko i zlałem z powrotem do fermentatora, już szczelnego (również ponownie wyparzony) I teraz moje pytanie czy coś z tym może się stać i zepsuć czy jest szansa że jednak będzie z tym wszystko w porządku?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

Ryzyko infekcji zawsze jest, bo środowisko kuchenno-domowe nie jest sterylne. Pytanie jest po jakim czasie zauważyłeś przeciek? Jak trwała jeszcze burzliwa czy nie? I czy przelewaniu nie napowietrzyłeś za bardzo piwa?

Comment

• DonZ
      • 2013.03
      • 303

tak właściwie to fermentacja jeszcze nie wystartowała a minęły ze 4-5h ale przy przelewaniu napowietrzyłem i to porządnie jeśli to błąd to pozostaje mi się modlić

Comment

• e-prezes
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

To jeśli zachowałeś minimum sterylności o jakiej można mówić w domowych warunkach, nie powinno nic być.

Comment

• DonZ
          • 2013.03
          • 303

fermentacja idzie jak burza więc jestem pełen dobrych nadziei, no i teraz jestem trochę spokojniejszy

Comment

• dreads
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.09
            • 520

Paradoksalnie wielokrotne przelewanie, a zatem napowietrzanie, na tym etapie mogło przynieść sporo korzyści z drugiej strony zdezynfekowanie naczyń jedynie wrzątkiem (dobrze rozumiem pojęcie "wyparzanie"?) nie jest specjalnie skuteczne, ale może nic się nie stanie. Na razie się nie przejmuj i nie zaglądaj do wiadra co 5 minut

Comment

• DonZ
              • 2013.03
              • 303

minęły 4 dni, fermentator nie daje oznak życie, zauważyłem że poziom wody w rurce zaczyna się cofać i wyrównywać, zazwyczaj CO2 trochę je wypychało do tego sprawdziłem poziom Blg i wyszedł na jakieś 2,5, czy to już koniec i można rozlewać czy raczej jeszcze poczekać bo jest bardzo mętne?

no i niestety wyszło mi trochę wodniste... nalałem sobie trochę, aromat jest ale smak nie porywa, chyba że refermentacja coś jeszcze doda?

Comment

• anteks
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

Refermentacja doda bąbelków
                Mniej książków więcej piwa

Comment

• lotus
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2013.01
                  • 89

Smak się nieco jeszcze poprawi . A ile dałeś wody ?

Comment

• DonZ
                    • 2013.03
                    • 303

że doda bombelków to wiem, teorie mam za sobą, teraz praktyka która czyni mistrzem

właśnie nie wiem, na fermentorze nie mam skali a jej nie zrobiłem tylko lałem... i pewnie coś o 2-3 litry za dużo poszedłem wyszło jakieś ok. 3/4 z 30 litrów... i dodałem zamiast zalecanych tam 800g glukozy poszło 900g

Comment

• lotus
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2013.01
                      • 89

Czyli coś około 22 litrów . Czyli raczej norma . Co prawda ja zrobiłem z Kita tylko jedno i nie powinienem się wymądrzać , to następnym razem będziesz robił z kita to celuj tak w 15-17 litrów , ale starczy poczytać forum , aby wyczytać że dobrze jest zmniejszyć ilość wody ( w koźlakach to nawet max 15) .

Comment

• DonZ
                        • 2013.03
                        • 303

zrobie jeszcze jednego kita i zrobię go na 18L , potem już zacieranie

Comment

• dyczkin
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2011.05
                          • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzi
                          zrobie jeszcze jednego kita i zrobię go na 18L , potem już zacieranie
                          Tak trzymaj bracie
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• DonZ
                            • 2013.03
                            • 303

zgłupiałem całkowicie, piwko już od tygodnia zabutelkowane dojrzewa, niemniej coś mi nie pasuje, chętnie dam dobremu podniebieniu z Krakowa do przetestowania, aby mógł ocenić co jest nie tak, lub czy wszystko w porządku.

Comment

• anteks
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

A co nie pasuje? Jeśli smakuje inaczej niż Tyskie to tak ma być
                              Mniej książków więcej piwa

Comment

Przetwarzanie...
                              X