Pierwsze piwo z kita (a mówią że tego nie da się zepsuć)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DonZ
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.03
    • 303

    Pierwsze piwo z kita (a mówią że tego nie da się zepsuć)

    Witam. Zakładam nowy temat bo jakoś nic nie pasowało do czego mógłbym się podpiąć.

    Otóż zakupiłem zestaw do warzenia piwa z kitem, Coopersa, zrobiłem wszystko wg. instrukcji i odstawiłem do ciepłego pomieszczenia. Po jakimś czasie przyszedłem i zauważyłem że pojemnik przecieka w miejscu kranika (uszczelka dobrze nie trzyma) więc zlałem brzeczke z drożdżami do 2 wyparzonych uprzednio garnków, naprawiłem to wszystko i zlałem z powrotem do fermentatora, już szczelnego (również ponownie wyparzony) I teraz moje pytanie czy coś z tym może się stać i zepsuć czy jest szansa że jednak będzie z tym wszystko w porządku?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    Ryzyko infekcji zawsze jest, bo środowisko kuchenno-domowe nie jest sterylne. Pytanie jest po jakim czasie zauważyłeś przeciek? Jak trwała jeszcze burzliwa czy nie? I czy przelewaniu nie napowietrzyłeś za bardzo piwa?

    Comment

    • DonZ
      Porucznik Browarny Tester
      • 2013.03
      • 303

      #3
      tak właściwie to fermentacja jeszcze nie wystartowała a minęły ze 4-5h ale przy przelewaniu napowietrzyłem i to porządnie jeśli to błąd to pozostaje mi się modlić

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        #4
        To jeśli zachowałeś minimum sterylności o jakiej można mówić w domowych warunkach, nie powinno nic być.

        Comment

        • DonZ
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.03
          • 303

          #5
          fermentacja idzie jak burza więc jestem pełen dobrych nadziei, no i teraz jestem trochę spokojniejszy

          Comment

          • dreads
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2009.09
            • 520

            #6
            Paradoksalnie wielokrotne przelewanie, a zatem napowietrzanie, na tym etapie mogło przynieść sporo korzyści z drugiej strony zdezynfekowanie naczyń jedynie wrzątkiem (dobrze rozumiem pojęcie "wyparzanie"?) nie jest specjalnie skuteczne, ale może nic się nie stanie. Na razie się nie przejmuj i nie zaglądaj do wiadra co 5 minut

            Comment

            • DonZ
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.03
              • 303

              #7
              minęły 4 dni, fermentator nie daje oznak życie, zauważyłem że poziom wody w rurce zaczyna się cofać i wyrównywać, zazwyczaj CO2 trochę je wypychało do tego sprawdziłem poziom Blg i wyszedł na jakieś 2,5, czy to już koniec i można rozlewać czy raczej jeszcze poczekać bo jest bardzo mętne?

              no i niestety wyszło mi trochę wodniste... nalałem sobie trochę, aromat jest ale smak nie porywa, chyba że refermentacja coś jeszcze doda?

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #8
                Refermentacja doda bąbelków
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • lotus
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2013.01
                  • 89

                  #9
                  Smak się nieco jeszcze poprawi . A ile dałeś wody ?

                  Comment

                  • DonZ
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.03
                    • 303

                    #10
                    że doda bombelków to wiem, teorie mam za sobą, teraz praktyka która czyni mistrzem

                    właśnie nie wiem, na fermentorze nie mam skali a jej nie zrobiłem tylko lałem... i pewnie coś o 2-3 litry za dużo poszedłem wyszło jakieś ok. 3/4 z 30 litrów... i dodałem zamiast zalecanych tam 800g glukozy poszło 900g

                    Comment

                    • lotus
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2013.01
                      • 89

                      #11
                      Czyli coś około 22 litrów . Czyli raczej norma . Co prawda ja zrobiłem z Kita tylko jedno i nie powinienem się wymądrzać , to następnym razem będziesz robił z kita to celuj tak w 15-17 litrów , ale starczy poczytać forum , aby wyczytać że dobrze jest zmniejszyć ilość wody ( w koźlakach to nawet max 15) .

                      Comment

                      • DonZ
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2013.03
                        • 303

                        #12
                        zrobie jeszcze jednego kita i zrobię go na 18L , potem już zacieranie

                        Comment

                        • dyczkin
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2011.05
                          • 3657

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzi
                          zrobie jeszcze jednego kita i zrobię go na 18L , potem już zacieranie
                          Tak trzymaj bracie
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                          Moje warzenie // Piwny Wojownik

                          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                          Comment

                          • DonZ
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2013.03
                            • 303

                            #14
                            zgłupiałem całkowicie, piwko już od tygodnia zabutelkowane dojrzewa, niemniej coś mi nie pasuje, chętnie dam dobremu podniebieniu z Krakowa do przetestowania, aby mógł ocenić co jest nie tak, lub czy wszystko w porządku.

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10768

                              #15
                              A co nie pasuje? Jeśli smakuje inaczej niż Tyskie to tak ma być
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X