Kolsch - czy powinno tak smakować?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwars
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.04
    • 1

    Kolsch - czy powinno tak smakować?

    Witam. Od niedawna zająłem się warzeniem piwa. Właściwie to moja pierwsza warka. Kupiłem zestaw do warzenia wraz ze słodami potrzebnymi do zrobienia Kolsch-a.
    Słód pilzneński 3,2 kg
    Słód pszeniczny 0,8 kg
    Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
    Piwo leżakuje 3 tyg. jest troszkę mętne i bardzo nagazowane.
    Nie piłem nigdy Kolscha wiec nie wiem jak powinien smakować - poczytałem troszkę na necie ale do końca satysfakcjonującej mnie odpowiedzi nie uzyskałem.
    Chodzi mi przede wszystkim o kwaśność piwa - nie wiem czy jest spowodowana zakażeniem czy po prostu taki smak ma mieć to piwo. Kwasota nie jest mocna - czy może być to spowodowane dodaniem słodu pszenicznego czy może zbyt mocnym nagazowaniem (co2 ma odczyn kwaśny)(dodawałem tylko 5 g cukru na butelkę).
    Co o tym sądzicie?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    Kwaskowatość w Koelschu nie jest wskazana. A w smaku jaki powinien być... hm, taka hybryda między Pale Ale a Pilsem, zmiękczona dodatkiem słodu pszenicznego.
    Last edited by ART; 2013-04-24, 08:58.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3657

      #3
      5g na butelkę to trochę za dużo
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

      Moje warzenie // Piwny Wojownik

      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

      Comment


      • #4
        Na piwo.org jest dokłady opis kolscha (od składników, po barwę, do smaku), tam dowiesz się dużo więcej niż na browar.biz

        Comment

        Przetwarzanie...
        X