Witam. Od niedawna zająłem się warzeniem piwa. Właściwie to moja pierwsza warka. Kupiłem zestaw do warzenia wraz ze słodami potrzebnymi do zrobienia Kolsch-a.
Słód pilzneński 3,2 kg
Słód pszeniczny 0,8 kg
Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
Piwo leżakuje 3 tyg. jest troszkę mętne i bardzo nagazowane.
Nie piłem nigdy Kolscha wiec nie wiem jak powinien smakować - poczytałem troszkę na necie ale do końca satysfakcjonującej mnie odpowiedzi nie uzyskałem.
Chodzi mi przede wszystkim o kwaśność piwa - nie wiem czy jest spowodowana zakażeniem czy po prostu taki smak ma mieć to piwo. Kwasota nie jest mocna - czy może być to spowodowane dodaniem słodu pszenicznego czy może zbyt mocnym nagazowaniem (co2 ma odczyn kwaśny)(dodawałem tylko 5 g cukru na butelkę).
Co o tym sądzicie?
Słód pilzneński 3,2 kg
Słód pszeniczny 0,8 kg
Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
Piwo leżakuje 3 tyg. jest troszkę mętne i bardzo nagazowane.
Nie piłem nigdy Kolscha wiec nie wiem jak powinien smakować - poczytałem troszkę na necie ale do końca satysfakcjonującej mnie odpowiedzi nie uzyskałem.
Chodzi mi przede wszystkim o kwaśność piwa - nie wiem czy jest spowodowana zakażeniem czy po prostu taki smak ma mieć to piwo. Kwasota nie jest mocna - czy może być to spowodowane dodaniem słodu pszenicznego czy może zbyt mocnym nagazowaniem (co2 ma odczyn kwaśny)(dodawałem tylko 5 g cukru na butelkę).
Co o tym sądzicie?
Comment