nie wystartowały

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gość

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby
    temperatura zadania: 25C
    6g/10L
    S-04
    Jak na zewnątrz było 25 stopni, to w środku mogło być i ze 30, do tego dochodzi jeszcze dokładność tego termometru.
    Nie wiem na ile te drożdże to wytrzymały i "nie trafił ich szlak".

    Comment

    • polisholsby
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.03
      • 57

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
      Jak na zewnątrz było 25 stopni, to w środku mogło być i ze 30, do tego dochodzi jeszcze dokładność tego termometru.
      Nie wiem na ile te drożdże to wytrzymały i "nie trafił ich szlak".
      Nie, to była temperatura brzęczki wewnątrz. Fermentacja ruszyła, już nawet zdążyłem zlać na cichą.
      Ostatnia zmiana dokonana przez polisholsby; 2013-05-27, 10:26.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #18
        nawet w 30 "nie trafił je szlak"
        Rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji ( patrz strona główna browar.biz), jest piana jest fermentacja
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10796

          #19
          Nie, to była temperatura brzęczki wewnątrz. Fermentacja ruszyła, już nawet zdążyłem zlać na cichą.
          juz zlałeś na cichą? jesteś szybszy niż koncerny
          Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2013-05-27, 10:27.
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • Gość

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby
            Nie, to była temperatura brzęczki wewnątrz. Fermentacja ruszyła, już nawet zdążyłem zlać na cichą.
            Od soboty już się burzliwa skończyła?!

            Comment

            • howser
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.03
              • 103

              #21
              Mylicie posty polisholsby i moje Podczepiłem się pod ten wątek.

              Comment

              • Gość

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser
                Mylicie posty polisholsby i moje Podczepiłem się pod ten wątek.
                Te 25 stopni, to pomyliłem, ale wpis z dzisiaj: „Podepnę się pod temat - w sobotę zrobiłem pierwszą warkę przez zacieranie” – sobota to był 25 maj (TAK? no chyba, że nie o tej sobocie mówimy), o 8:20 pisałeś: „Po pracy, jeśli okaże się, że nadal leniuchują, podwyższę im trochę temperaturę a schłodzę po rozpoczęciu burzliwej.”, a teraz piszesz, że już po fermentacji?

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 24007

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                  Rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji ( patrz strona główna browar.biz), jest piana jest fermentacja
                  Ale tam już tego o czym piszesz nie ma od jakiegoś miesiąca
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • polisholsby
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.03
                    • 57

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                    juz zlałeś na cichą? jesteś szybszy niż koncerny
                    po tygodniu burzliwej zlałem na cichą

                    Comment

                    • howser
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.03
                      • 103

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
                      Te 25 stopni, to pomyliłem, ale wpis z dzisiaj: „Podepnę się pod temat - w sobotę zrobiłem pierwszą warkę przez zacieranie” – sobota to był 25 maj (TAK? no chyba, że nie o tej sobocie mówimy), o 8:20 pisałeś: „Po pracy, jeśli okaże się, że nadal leniuchują, podwyższę im trochę temperaturę a schłodzę po rozpoczęciu burzliwej.”, a teraz piszesz, że już po fermentacji?
                      Ten post też pomyliłeś To polisholsby napisał, że już po fermentacji.

                      Ja tymczasem wpadłem na chwilę na mieszkanie i od progu przywitało mnie bulkanie w rurce fermentatora. Leniuchy po całym dniu zabrały się do roboty.

                      ART - miałeś rację, mogłem poczekać ze schładzaniem, wtedy pewnie drożdże wystartowałyby jeszcze wczoraj. W 18 stopniach trochę czasu im to zajęło.

                      Comment

                      • zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

                        #26
                        Przesadzacie, u mnie US-05 nie robiły problemów ze startem w 17c. Tylko trzeba dłużej poczekać, ale też nie więcej niż 12 godzin.

                        Dobrze napowietrzyć i ruszą z kopyta.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                        Comment

                        • dyczkin
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2011.05
                          • 3657

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                          Przesadzacie, u mnie US-05 nie robiły problemów ze startem w 17c. Tylko trzeba dłużej poczekać, ale też nie więcej niż 12 godzin.

                          Dobrze napowietrzyć i ruszą z kopyta.
                          Moja ostatnia warka potwierdza powyższą teorię
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                          Moje warzenie // Piwny Wojownik

                          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                          Comment

                          • gwzd
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2012.01
                            • 622

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
                            Jak na zewnątrz było 25 stopni, to w środku mogło być i ze 30, do tego dochodzi jeszcze dokładność tego termometru.
                            Nie wiem na ile te drożdże to wytrzymały i "nie trafił ich szlak".
                            A niby czemu miałoby im się cokolwiek stać nawet w 30 stopniach?

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • SielskieWzgorze
                              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                              SielskieWzgorze
                              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                              ...
                              2024-02-19, 09:28
                            • RomaNzRumunii
                              Kolsch temperatura fermentacji
                              RomaNzRumunii
                              Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                              2023-11-25, 21:07
                            • smir
                              Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                              smir
                              Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                              ...
                              2021-05-24, 21:09
                            • bartek90
                              Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
                              bartek90
                              Cześć wszystkim,
                              jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
                              Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
                              2020-05-14, 12:41
                            • balon91
                              Zatrzymana fermentacja??
                              balon91
                              Witam serdecznie.
                              W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
                              postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

                              Niestety przez moją niecierpliwość...
                              2021-07-14, 15:39
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...