nie wystartowały

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby Wyświetlenie odpowiedzi
    temperatura zadania: 25C
    6g/10L
    S-04
    Jak na zewnątrz było 25 stopni, to w środku mogło być i ze 30, do tego dochodzi jeszcze dokładność tego termometru.
    Nie wiem na ile te drożdże to wytrzymały i "nie trafił ich szlak".

Comment

• polisholsby
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2013.03
      • 57

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74 Wyświetlenie odpowiedzi
      Jak na zewnątrz było 25 stopni, to w środku mogło być i ze 30, do tego dochodzi jeszcze dokładność tego termometru.
      Nie, to była temperatura brzęczki wewnątrz. Fermentacja ruszyła, już nawet zdążyłem zlać na cichą.
      Last edited by polisholsby; 2013-05-27, 10:26.

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10769

nawet w 30 "nie trafił je szlak"
        Rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji ( patrz strona główna browar.biz), jest piana jest fermentacja
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10769

Nie, to była temperatura brzęczki wewnątrz. Fermentacja ruszyła, już nawet zdążyłem zlać na cichą.
          juz zlałeś na cichą? jesteś szybszy niż koncerny
          Last edited by anteks; 2013-05-27, 10:27.
          Mniej książków więcej piwa

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika polisholsby Wyświetlenie odpowiedzi
            Od soboty już się burzliwa skończyła?!

Comment

• howser
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.03
              • 103

Mylicie posty polisholsby i moje Podczepiłem się pod ten wątek.

Comment

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser Wyświetlenie odpowiedzi
                Mylicie posty polisholsby i moje Podczepiłem się pod ten wątek.
                Te 25 stopni, to pomyliłem, ale wpis z dzisiaj: „Podepnę się pod temat - w sobotę zrobiłem pierwszą warkę przez zacieranie” – sobota to był 25 maj (TAK? no chyba, że nie o tej sobocie mówimy), o 8:20 pisałeś: „Po pracy, jeśli okaże się, że nadal leniuchują, podwyższę im trochę temperaturę a schłodzę po rozpoczęciu burzliwej.”, a teraz piszesz, że już po fermentacji?

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23930

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                  Rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji ( patrz strona główna browar.biz), jest piana jest fermentacja
                  Ale tam już tego o czym piszesz nie ma od jakiegoś miesiąca
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• polisholsby
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2013.03
                    • 57

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
                    juz zlałeś na cichą? jesteś szybszy niż koncerny
                    po tygodniu burzliwej zlałem na cichą

Comment

• howser
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.03
                      • 103

Te 25 stopni, to pomyliłem, ale wpis z dzisiaj: „Podepnę się pod temat - w sobotę zrobiłem pierwszą warkę przez zacieranie” – sobota to był 25 maj (TAK? no chyba, że nie o tej sobocie mówimy), o 8:20 pisałeś: „Po pracy, jeśli okaże się, że nadal leniuchują, podwyższę im trochę temperaturę a schłodzę po rozpoczęciu burzliwej.”, a teraz piszesz, że już po fermentacji?
                      Ten post też pomyliłeś To polisholsby napisał, że już po fermentacji.

Ja tymczasem wpadłem na chwilę na mieszkanie i od progu przywitało mnie bulkanie w rurce fermentatora. Leniuchy po całym dniu zabrały się do roboty.

ART - miałeś rację, mogłem poczekać ze schładzaniem, wtedy pewnie drożdże wystartowałyby jeszcze wczoraj. W 18 stopniach trochę czasu im to zajęło.

Comment

• zgoda
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.05
                        • 3516

Przesadzacie, u mnie US-05 nie robiły problemów ze startem w 17c. Tylko trzeba dłużej poczekać, ale też nie więcej niż 12 godzin.

Dobrze napowietrzyć i ruszą z kopyta.
                        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• dyczkin
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2011.05
                          • 3657

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedzi
                          Przesadzacie, u mnie US-05 nie robiły problemów ze startem w 17c. Tylko trzeba dłużej poczekać, ale też nie więcej niż 12 godzin.

Dobrze napowietrzyć i ruszą z kopyta.
                          Moja ostatnia warka potwierdza powyższą teorię
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• gwzd
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2012.01
                            • 622

A niby czemu miałoby im się cokolwiek stać nawet w 30 stopniach?

Comment

Przetwarzanie...
                            X