nie wystartowały
Collapse
X
-
Nie, to była temperatura brzęczki wewnątrz. Fermentacja ruszyła, już nawet zdążyłem zlać na cichą.Ostatnia zmiana dokonana przez polisholsby; 2013-05-27, 10:26.Comment
-
-
Te 25 stopni, to pomyliłem, ale wpis z dzisiaj: „Podepnę się pod temat - w sobotę zrobiłem pierwszą warkę przez zacieranie” – sobota to był 25 maj (TAK? no chyba, że nie o tej sobocie mówimy), o 8:20 pisałeś: „Po pracy, jeśli okaże się, że nadal leniuchują, podwyższę im trochę temperaturę a schłodzę po rozpoczęciu burzliwej.”, a teraz piszesz, że już po fermentacji?Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Comment
-
Te 25 stopni, to pomyliłem, ale wpis z dzisiaj: „Podepnę się pod temat - w sobotę zrobiłem pierwszą warkę przez zacieranie” – sobota to był 25 maj (TAK? no chyba, że nie o tej sobocie mówimy), o 8:20 pisałeś: „Po pracy, jeśli okaże się, że nadal leniuchują, podwyższę im trochę temperaturę a schłodzę po rozpoczęciu burzliwej.”, a teraz piszesz, że już po fermentacji?To polisholsby napisał, że już po fermentacji.
Ja tymczasem wpadłem na chwilę na mieszkanie i od progu przywitało mnie bulkanie w rurce fermentatora. Leniuchy po całym dniu zabrały się do roboty.
ART - miałeś rację, mogłem poczekać ze schładzaniem, wtedy pewnie drożdże wystartowałyby jeszcze wczoraj. W 18 stopniach trochę czasu im to zajęło.Comment
-
Przesadzacie, u mnie US-05 nie robiły problemów ze startem w 17c. Tylko trzeba dłużej poczekać, ale też nie więcej niż 12 godzin.
Dobrze napowietrzyć i ruszą z kopyta.Comment
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam serdecznie.
W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.
Niestety przez moją niecierpliwość...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment