Wysładzanie na raty - co po zamieszaniu?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • howser
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.03
    • 103

    Wysładzanie na raty - co po zamieszaniu?

    Szukałem po haśle "wysładzanie na raty", ale nie znalazłem na forum informacji na ten temat, a jedna rzecz mnie nurtuje - wg. wiki na piwo.org filtracje zaczynamy od poczekania aż ułoży nam się złoże filtracyjne, potem spuszczamy filtrat, dolewamy do młóta odpowiednia ilość wody do wysładzania i mieszamy całość. Pytanie co dalej? Czy czekamy drugi raz na uformowanie złoża filtracyjnego czy tez od razu zaczynamy upuszczać filtrat, zwracając początkowo mętny z powrotem do wiadra?
    Podchodząc do tego na logikę wypadałoby zaczekać na powtórne uformowanie sie złoża filtracyjnego, ale wiki nic o tym nie wspomina. Jak to u was wygląda?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    Ja tam nic nie mieszam jak dobrze idzie filtracja. No chyba, że się zatka...
    W trakcie wysładzania "kroję" górną część młóta. Tyle.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Wodę można nalać tak, że złoże w ogóle się nie ruszy i nie trzeba na nic czekać. Ja zresztą dolewam wodę wysładzającą na bieżąco, wraz z ubywaniem zacieru.

      Comment

      • howser
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.03
        • 103

        #4
        Dzięki. Spróbuję w weekend waszych sposobów.

        Comment

        • andrzejba
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2012.05
          • 50

          #5
          Jeżeli wysładzasz na raty to ja zawsze chwilę około 10 min czekam po dolaniu partii wody, jeżeli wysładzasz ciągle to dolewasz cały czas wodę aby była około 2 cm na poziomem młóta

          Comment

          • Cyneq
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2011.12
            • 181

            #6
            Według mądrej książki Austriaka, przy dwóch powtórnych filtracjach dokładnie mieszamy i zostawiamy na 20 minut, przy trzech wystarczy za każdym razem po 15 minut.
            OIczywiście za każdym razem postępujemy jak na początku filtracji.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10769

              #7
              co to jest powtórna filtracja?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                #8
                Pewnie jak przestanie "ciągnąć" filtrat lewarem.

                Comment

                • dyczkin
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2011.05
                  • 3657

                  #9
                  To pewnie skrót myślowy, chodzi o drugą partię wysładzania na raty
                  Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                  Moje warzenie // Piwny Wojownik

                  Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                  Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                  Comment

                  • Cyneq
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2011.12
                    • 181

                    #10
                    Dokładnie jest to nazwane "Wysładzanie przez powtórną filtrację" u Lehrl'a, dlatego użyłem takiej nazwy. W sumie od momentu dodania wody i zamieszania powtarzasz całą filtrację "od zera" więc się zgadza.
                    Osobiście używam prawie wyłącznei tej techniki, ale zawsze mam nieodparte skojarzenia z "zalewajką", czyli metodą jaką w czasach owej braku oszczędzało się kawę parzoną "po turecku".

                    Comment

                    • sztetke
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2009.12
                      • 355

                      #11
                      I co Ci daje ta rewelacyjna metoda poza wydłużeniem czasu, zapewne nic.

                      Comment


                      • #12
                        Metoda Krzysia w warunkach domowego warzenia piwa, sprawdza się najlepiej i jest w zupełności wystarczająca. Nie trzeba nic kombinować z powtórnym mieszaniem i czekaniem, w takich mikroskopijnych ilościach jest to zupełnie zbędne.

                        Comment

                        • cidien37
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2015.10
                          • 2

                          #13
                          Wydajność gotowania.

                          Cześć, mam pytanie co do wysładzania konkretnie chodzi mi wydajność odgotowywania.
                          Czy jeżeli mamy, czysto hipotetycznie 10l - 12* Blg, dolejemy 10l wody otrzymując 20l - 6* Blg to czy gdybyśmy gotowali to tak długo aby odgotować 10l wody to znów otrzymamy 12* Blg czy może stężenie gdzieś ucieknie bo nie sądzę aby go przybyło.

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X