Pierwsze zacieranie...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leon85
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2011.07
    • 37

    Pierwsze zacieranie...

    Witam,
    Jako mam już za sobą "zrobienie" dwóch warek z Brewkitów (Coopers Pilsener ;/ oraz Caledonian Brown Ale) chciałbym zabrać się za małe zacieranie.
    Mam kilka pytań odnośnie sprzętu oraz przepisu na małą warkę.
    Czy sprzęt jaki posiadam wystarczy do pierwszej próby tworzenia piwa:
    2x fermentator z kranikiem + reduktor osadu, 1xfiltrator z oplotu
    1x balon 20L
    1x Dama 5L
    1x balon 10L
    miarka do cukru, cukromierz, kapslownica młotkowa (PIWOWIN),
    mech irlandzki
    siateczka na chmiel,
    chmiel marynka 50g, chmiel fuggles ok 20g
    pirosiarczyn
    duużo butlek + kapsli
    100x chęci i jeszcze raz CHĘCI
    Czy powinieniem coś jeszcze dokupić oprócz surowców pod dany typ piwa?

    A co do drugiego pytania odnośnie przepisu na małą warkę ok 5-10L. To chciałbym spróbować pobawić się najpierw z mała ilością piwa, żeby jak coś źle zrobie to 20L kwasu nie było Czy jest sens i czy może macie jakiś przepis na pierwsze łatwe piwo. Porady mile widziane?
    Last edited by leon85; 2013-09-02, 20:22.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Dwa fermentory, balon 20 litrów i tepe a ty mówisz o małej warce? OK.

    Brakuje ci:
    termometru
    wężyka ok. 2 metrów
    i ewentualnie łyżki do mieszania zacieru

    Kup jeszcze 4,5 kg ześrutowanego słodu pale ale, zatrzyj w 67*C przez 80 minut, przefiltruj do 23-24 litrów, zagotuj, dodaj 20 g Marynki na początek i całego Fuglesa na koniec i napisz czy ci smakowało.

    A! nie zapomnij po schłodzeniu dodać drożdży

    Comment

    • dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3657

      #3
      Wskazany bylby fermentor bez kranika. Poza tym rob jak pisze Leona, jesli wszystko zrobisz poprawnie, piwo wyjdzie. Powodzenia
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

      Moje warzenie // Piwny Wojownik

      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

      Comment

      • leon85
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2011.07
        • 37

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
        Dwa fermentory, balon 20 litrów i tepe a ty mówisz o małej warce? OK.

        Brakuje ci:
        termometru
        wężyka ok. 2 metrów
        i ewentualnie łyżki do mieszania zacieru
        balony zostały po produkcji wina. Jeszcze pełne ale w tym tygodniu będzie rozlew.
        termometr mam, LCD na baniak i taki zwykły co do wina używałem.
        Łyżka drewniana, spora, może być?

        Comment

        • leon85
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2011.07
          • 37

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
          Wskazany bylby fermentor bez kranika.
          niestety obydwa mam z kranikiem :/ bez kranika nie przejdzie?

          Comment

          • howser
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.03
            • 103

            #6
            Z kranikiem da radę, tylko jest większe ryzyko zakażenia, bo kranik i okolice są ciężkie do umycia i odkażenia.
            W sumie do zacierania powinien być jeszcze jodowy wskaźnik skrobi. Jeśli na koniec zacierania wskaźnik pokaże Ci, że jest jeszcze skrobia w zacierze to przeciągasz zacieranie, ale na ogół po 30-40 minutach zacierania wychodzi już wynik negatywny.
            Co do przepisu - Pale_Ale_-_receptura_testowa tu jest prosty na 12 litrową warkę. Zmień Lubelski na Fuggles i będzie ok.
            Last edited by howser; 2013-09-03, 04:56.

            Comment

            • adamsky
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.01
              • 51

              #7
              W sumie do zacierania powinien być jeszcze jodowy wskaźnik skrobi. Jeśli na koniec zacierania wskaźnik pokaże Ci, że jest jeszcze skrobia w zacierze to przeciągasz zacieranie, ale na ogół po 30-40 minutach zacierania wychodzi już wynik negatywny.
              Na innym forum jest mały eksperyment z którego wychodzi że przy standardowym zasypie wskaźnik skrobi lepiej sobie darować. Jodowy wskaźnik skrobi daje wynik negatywny po tych 30-40 minutach, ale zacieranie przebiega efektywnie 2 razy dłużej.

              Tak jak leona pisze, na początek zacierać pale ale jednotemperaturowo przez 80-90 minut i dać sobie spokój ze wskaźnikiem.

              Comment

              • leon85
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.07
                • 37

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser Wyświetlenie odpowiedzi
                Co do przepisu - Pale_Ale_-_receptura_testowa tu jest prosty na 12 litrową warkę. Zmień Lubelski na Fuggles i będzie ok.
                Ok, dzięki za przepis. Zaraz poczytam...

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adamsky Wyświetlenie odpowiedzi
                Na innym forum jest mały eksperyment z którego wychodzi że przy standardowym zasypie wskaźnik skrobi lepiej sobie darować. Jodowy wskaźnik skrobi daje wynik negatywny po tych 30-40 minutach, ale zacieranie przebiega efektywnie 2 razy dłużej.

                Tak jak leona pisze, na początek zacierać pale ale jednotemperaturowo przez 80-90 minut i dać sobie spokój ze wskaźnikiem.
                Ok, jeszcze muszę tylko te chmielenie ogarnać

                Comment

                • leon85
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2011.07
                  • 37

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika howser Wyświetlenie odpowiedzi
                  Co do przepisu - Pale_Ale_-_receptura_testowa tu jest prosty na 12 litrową warkę. Zmień Lubelski na Fuggles i będzie ok.
                  Jaki surowiec najlepiej dodać do tego piwa podczas rozlewu? Dotychczas używałem cukru lub glukozy. Z cukrem był ten problem, że dziwne posmaki miało piwo a z glukoza znowu za mało nagazowane i piana mała.

                  Comment

                  • Krzysiu
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2001.02
                    • 14936

                    #10
                    Nie ma znaczenia. Ilość jest tak niewielka w stosunku do masy piwa, że nie wnosi żadnych efektów smakowych. Ja od kilku lat stosuję zwykły biały cukier, w ilości 4 - 5 g na litr.

                    Jełśi miałeś jakieś obce posmaki, to nie od cukru, chyba że dałeś cukier nierafinowany.

                    Comment

                    • leon85
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2011.07
                      • 37

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi

                      Jełśi miałeś jakieś obce posmaki, to nie od cukru, chyba że dałeś cukier nierafinowany.
                      dodawałem zwykły biały cukier z biedronki
                      a co myślisz o dodawaniu miodu bo ma spore ilości?
                      Last edited by leon85; 2013-09-15, 10:30.

                      Comment

                      • Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

                        #12
                        Skutek ten sam, tylko koszt znacznie wyższy. Bez sensu. zostań przy białym cukrze.

                        Comment

                        • leon85
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2011.07
                          • 37

                          #13
                          w takim razie zakupuje surowce i biorę się do roboty

                          jakiej wielkości garnek polecacie to podanego przepisu na Pale Ale-receptura testowa?

                          Comment

                          • howser
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2013.03
                            • 103

                            #14
                            Chmielić w tym przepisie będziesz około 15 litrów brzeczki (z tego 2-3 litry przy chmieleniu Ci wyparują), ponad te 15 litrów musisz mieć margines ok.2 litrów, żeby brzeczka nie wykipiała.
                            Jeśli inwestujesz w nowy garnek to lepiej kupić od razu 30l.

                            Comment

                            • adamsky
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2013.01
                              • 51

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leon85 Wyświetlenie odpowiedzi
                              jakiej wielkości garnek polecacie to podanego przepisu na Pale Ale-receptura testowa?
                              Można przyjąć, że do wygodnego warzenia warek 20 litrowych trzeba mieć gar o pojemności przynajmniej 30 litrów.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X