sto pytań do

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wisnia101
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 17

    sto pytań do

    Witam

    Milk stout

    Obdarowano mnie niedawno taka pucha


    Przypuszczam ze wyjdzie z tego coś na smak guinness, a ze raczej za nim nie przepadam , wiec chiałbym przerobić to na milk stouta.
    Plan raczej prosty dodać do tego puchę ciemnego ekstraktu plus 500 g laktozy.
    Pytanie do was , czy to się uda czy dać sobie spokój?

    Ciemne pszeniczne
    Czy piwa pszeniczne ciemne z ekstraktów słodowych też maja takie krotki okres ważności?

    Chmielenie
    Czy chmielenie na zimno nadaje piwu również goryczkę czy tylko aromat?

    Slodkosć piwa
    Moja pierwsza warkom była IPA z coopersa z dodatkowym chmieleniem na zimno.
    Wyszło to całkiem nieźle lecz bardzo wytrawnie.
    Czy wszystkie piwa z puchy są tak wytrawne ??
    Czy można wpłynąć na to żeby było to słodsze piwo??
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23977

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wisnia101 Wyświetlenie odpowiedzi
    Witam

    Milk stout

    Obdarowano mnie niedawno taka pucha


    Przypuszczam ze wyjdzie z tego coś na smak guinness, a ze raczej za nim nie przepadam , wiec chiałbym przerobić to na milk stouta.
    Plan raczej prosty dodać do tego puchę ciemnego ekstraktu plus 500 g laktozy.
    Pytanie do was , czy to się uda czy dać sobie spokój?
    Uda się, sprawdź tylko balling przed dodaniem laktozy.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wisnia101 Wyświetlenie odpowiedzi
    Ciemne pszeniczne
    Czy piwa pszeniczne ciemne z ekstraktów słodowych też maja takie krotki okres ważności?
    Piwa pszeniczne mają to do siebie że są szybciej zdatne o picia, krótsza ważność - niekoniecznie.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wisnia101 Wyświetlenie odpowiedzi
    Chmielenie
    Czy chmielenie na zimno nadaje piwu również goryczkę czy tylko aromat?
    Głownie aromat.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wisnia101 Wyświetlenie odpowiedzi
    Slodkosć piwa
    Moja pierwsza warkom była IPA z coopersa z dodatkowym chmieleniem na zimno.
    Wyszło to całkiem nieźle lecz bardzo wytrawnie.
    Czy wszystkie piwa z puchy są tak wytrawne ??
    Czy można wpłynąć na to żeby było to słodsze piwo??
    Przerzucić się na zacieranie i mieć wpływ na gotowe piwo.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • wisnia101
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.08
      • 17

      #3
      Witam

      Dwa dni temu nastawilem Pszeniczne Ciemne z Gozdawy plus burstynowy WES zaprawione drozrzami z zestwu, na starcie wyszlo 15 plato po pracowało jeden dzien i ustało. Nie dopilowalem temperatury bo o ile dobrze pamiatam to na starcie bylo 27 C, kolejnego dnia było tez kolo tego .
      Czy drozdze mi sie ugotowaly??
      do jakiej temperatury maja toleracje??

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #4
        Nie ubiłeś, raczej przefermentowało i zapewne będzie zalatywać gumą balonową.
        Gozdawa to tylko naklejka
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

          #5
          27°C to zdecydowanie za duża temperatura fermentacji.
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

          Moje warzenie // Piwny Wojownik

          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

          Comment

          • wisnia101
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.08
            • 17

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
            Nie ubiłeś, raczej przefermentowało i zapewne będzie zalatywać gumą balonową.
            Gozdawa to tylko naklejka
            Mozesz rozwinoc bo nie bardzo rozumie??
            Z 15 stopni platu w jeden dzien przefermentowało??

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10788

              #7
              Mierzyłeś blg?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wisnia101 Wyświetlenie odpowiedzi
                Mozesz rozwinoc bo nie bardzo rozumie??
                Z 15 stopni platu w jeden dzien przefermentowało??
                Mogło tak być, bo właśnie ta temperatura, mogła w tym pomóc.
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                Comment

                • wisnia101
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.08
                  • 17

                  #9
                  no nie zle zostało 6 BLG.
                  Co dalej z tym??
                  Ostatnia zmiana dokonana przez wisnia101; 2013-11-08, 19:20.

                  Comment

                  • anteks
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.08
                    • 10788

                    #10
                    Czekać, powinno zejść niżej
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • wisnia101
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.08
                      • 17

                      #11
                      a fermantacja , a wzasadzie jej brak??
                      co do temperatury, zmniejszyc czy raczej juz nia ma sensu.
                      Jakie bede skutki takiej szybkiej fermantacji??

                      Comment

                      • fidoangel
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛
                        • 2005.07
                        • 3491

                        #12
                        A co będziemy z fusów wróżyć , opisz dokładnie jak już będzie gotowe i co jakiś czas wrzuć kolejną relacje z degustacji. Warto to zrobić bo pamięć ulotna bywa
                        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                        Comment

                        • wisnia101
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2013.08
                          • 17

                          #13
                          Dzis mam zamiar zabutelkowac mojego przeniczniaka.
                          Takie szybkie pytanie, wedlug tego kalkulatora

                          wyszlo mi 273 g cukru co daje ponad 6 g na butelke 0.5L.
                          Nie bedzie to troche za duzo, czy wlsnie tak musi byc ??

                          Comment

                          • karol1000
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2007.09
                            • 1823

                            #14
                            podobno na pszeniczne ten kalkulator dziala slabo.
                            Pewnie ktos zaraz napisze ile należy wrzucić.
                            Ja pszenicy nie warze
                            LP

                            Comment


                            • #15
                              6 g na butelkę 0.5L, oj będą „ulubione” Krzysia granaty

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X