Piwo z puszki Coopers plus chmiel

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • koyot831
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.05
    • 12

    #1

    Piwo z puszki Coopers plus chmiel

    Witam Wszystkich
    Jest to moj pierwszy raz. Jezeli napisalem w zlym dziale to z gory przepraszam.

    Mam taki zestaw :
    Puszka Coopers Lager plus drozdze z puszki Brewing Yeast 7g
    Puszka Ekstraktu slodowego WES jasny 1,7kg
    Chmiel Lubelski 100g szyszki grupa aromatyczna.

    I teraz mam pytanie , lub o przepis jak dodac ten chmiel?

    Gotowac go w wodzie i pozniej dodac ekstrat plus coopersa , wymieszac poczekac az wystygnie i dodac drozdze?

    Czy zrobic to w inny sposob?

    Pozdrawiam Serdecznie
  • Lubinski
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.10
    • 23

    #2
    Zrobiłem sobie tego Lagera i koniecznie trzeba go chmielić ale na goryczkę. Więc aromatycznego to ja dodałbym do fermentacji cichej. Ale sam zrobiłbym tak:
    Rozmieszał puchę coopersa w 5 l wody, od razu gotując, dodałbym chmielu ( wedle uznania, chodź ja bym dał na goryczkę bo piwko z tej puchy jest mega lajt w smaku ).
    Więc wyglądało by to jak chmielenie zwykle tylko zamiast zacierania bym wlał puchę.
    Potem przelałbym to do fermentatora, jeszcze ciepłe. Dodał zawartość ekstraktu WES i dodał zimnej wody by dopełnić do 23l < czy tam ile robisz. Dzięki zimnej wodzie temp. by się obniżyła i od razu można dać drożdże.

    Ale podkreślam że jestem początkujący i jestem dopiero po swojej 1 warce < była to akurat ta sama pucha coopersa

    Comment

    • koyot831
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.05
      • 12

      #3
      A jak długo to gotowac? Chmiel dac od razu czy jak zacznie sie gotować?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #4
        Najlepiej gotować całośc w 20l w dużym garze. Jeśli takiego nie masz to wesa w 10l z chmielem goryczkowym od początku pod koniec gotowania dodaj coś na aromat i coopersa. Wlej do fermentora dodaj zimnej wody do uzyskania odpowiedniego blg.Gotować 60 min
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • dominik_walkowiak
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.10
          • 335

          #5
          Widze, że większość początkujących zaczyna od puchy Coopers Lager ;P

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #6
            Bo zawiera znane każdemu piwoszowi słowo "lager"
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • miczda
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2011.08
              • 81

              #7
              Oj tam, oj tam, moja pucha lagero-coopersa była razem w zestawie od biowina, fermentaror, rurka itd... Podejrzewam że wiekszość tak właśnie ma

              Comment

              • koyot831
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.05
                • 12

                #8
                Zaczynam, mam nadzieje ze mi cos z tego wyjdzie
                Dzieki za podpowiec.

                Comment

                • koyot831
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.05
                  • 12

                  #9
                  O godzinie 1.30 w nocy zamkniete w fermentatorze. Dzisiaj juz ładnie bulgocze

                  Comment

                  • koyot831
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.05
                    • 12

                    #10
                    Czwarty dzień fermentacji i juz praktycznie nie bulgota, czyżby zbliżał sie sie koniec?

                    Comment

                    • dyczkin
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2011.05
                      • 3657

                      #11
                      Może tak być.
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                      Moje warzenie // Piwny Wojownik

                      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                      Comment

                      • Lubinski
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.10
                        • 23

                        #12
                        Dokładnie zbliża się ku końcowi, ale pamiętaj że bulgotanie to żaden wyznacznik i zmierz balingometrem.
                        Ostatnia zmiana dokonana przez Lubinski; 2013-11-17, 14:03.

                        Comment

                        • koyot831
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2013.05
                          • 12

                          #13
                          bulknie raz na jakies pol godziny, butelkowac czy poczekac jeszcze? nie mam balingometru.

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10796

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika koyot831
                            bulknie raz na jakies pol godziny, butelkowac czy poczekac jeszcze? nie mam balingometru.
                            I tu jest problem
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • koyot831
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.05
                              • 12

                              #15
                              ja mysle ze moze poczekam do jutra wieczora,
                              bedzie chyba najpewniejsze

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • darekd
                                Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
                                darekd
                                Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
                                2022-06-24, 22:17
                              • darekd
                                Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
                                darekd
                                Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

                                Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
                                2022-06-24, 21:39
                              • darekd
                                Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
                                darekd
                                Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                                Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                                Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

                                Aromat -...
                                2022-06-24, 23:49
                              • darekd
                                Nepomucen, Crazy Lines #43 Pacific Dream
                                darekd
                                West Coast IPA chmiel: Motueka, Nelson Sauvin

                                7,5% alk.
                                16,5 ekstr.

                                Aromat - przede wszystkim ubogi z lekkimi nutami cebulowo-czosnkowymi i jakimiś łagodnymi cytruskami
                                Piana - wysoka, umiarkowanie trwała, ale z długim kożuszkiem, zostaje na szkle
                                Barwa...
                                2024-03-12, 20:46
                              • darekd
                                ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
                                darekd
                                Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

                                Ekstr. 15%
                                Alk. 6,0%

                                Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
                                Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
                                2025-01-22, 22:57
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...