słód karmelowy bez zacierania?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

czy woreczek ze słodem trzeba/należy jakoś obciążyć? (przy tym mini-mash, o którym była mowa powyżej);
    Nie stosowałem, ale myslę, że nie trzeba. Słód namacza się i tonie
    czy takie szklane kulki jak do chmielenia na zimno nadają się do obciążania przy gotowaniu? I ile ich trzeba wrzucić (np. na 30 dkg słodu)?
    A co chcesz osiągnąć stosując 30 dkg słodu?
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• ksieciuniu
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.11
      • 157

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi

A co chcesz osiągnąć stosując 30 dkg słodu?
      Ma być tylko dodatkiem do trzech puch jasnego WES-a - taki przepis na AIPA znalazłem w sieci.

Comment

• dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

No to kulki wystarczą.
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• ksieciuniu
          • 2013.11
          • 157

No to kulki wystarczą.
          A chwilę wcześniej pisałeś, że kulki niepotrzebne, bo sam zatonie

Comment

• dyczkin
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2011.05
            • 3657

Bo myślałem, że będziesz używał więcej niz 30 dkg słodu. Np. 300g do stoutu.

Comment

• ksieciuniu
              • 2013.11
              • 157

Bo myślałem, że będziesz używał więcej niz 30 dkg słodu. Np. 300g do stoutu.
              A to 30 dkg nie zatonie, a 300 g zatonie?
              A jakby go było 0,3 kg?

Comment

• e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
                Każdy słód musi być zacierany, w przeciwnym razie przejdą do piwa substancje negatywnie na nie wpływające. Oczywiście nie znaczy to, że piwo wyjdzie zepsute, ale może miećkrótszą trwałość, większą mętność, niepożądane posmaki lub archimedesy.
                Za niedługo się o tym przekonam. Robiłem dziś zaparzanie bisquitowego do wzbogacenia brewkita Cooper Real Ale. Po 45 min. quasi-zacierania dalej była negatywna próba jodowa. Dodałem 200 g ześrutowanego diastycznego, też w "skarpecie"... Po 1,5 godz. dałem sobie spokój i odłowiłem zaparzane słody i dodałem brewkit. Chmieliłem przez 20 min trzema porcjami chmielu.
                Last edited by e-prezes; 2013-12-05, 15:07.

Comment

• Marcin_wc
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.09
                  • 2115

Czyli jormalnie zacierałeś, więc o czym chcesz się przekonać?

Comment

• e-prezes
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19260

Normalnie? Bez czynnych enzymatycznie było przez 45 min. Potem i tak była negatywna próba, czyli tak jakby tego diastycznego nie było. Dodałbym enzymy, gdyby nie to, że chciałem sprawdzić teorię Krzysia.

Comment

• Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

Ale jednak diastyczny był i to przez 1,5 godziny.

Comment

• e-prezes
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

Nie, 1,5 godziny trwało całe moczenie. 45 minut z diastycznym. Dodałem go by sprawdzić czy pomoże w osiągnięciu pozytywnej próby jodowej. Już w trakcie.
                        Last edited by e-prezes; 2013-12-05, 15:31.

Comment

• Marcin_wc
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.09
                          • 2115

Czyli zacierałeś przez 45min z diastycznym. Czym się różni Twoje "moczenie" od zwykłego zacierania?

Comment

• e-prezes
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

Było go za mało. Równie dobrze mógłbym zacierać 1 kg karmelowego z 200 g pilzneńskiego. Efekt byłby ten sam. Nie wiem do czego zmierzasz?
                            Last edited by e-prezes; 2013-12-05, 15:40.

Comment

• Marcin_wc
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.09
                              • 2115

Zmierzam do tego, że namaczanie słodu w określonych temperaturach nazywa się zacieraniem.
                              Jeśli miałeś negatywną próbę jodową, to rozłożyłeś całą skrobię.
                              To co napisał Krzysiu jest prawdziwe bez względu na wynik Twojego eksperymentu.

Comment

• e-prezes
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                                Zmierzam do tego, że namaczanie słodu w określonych temperaturach nazywa się zacieraniem.
                                Nie do końca się zgadzam i jak widzę jest to odmienne od tego co Krzysiu chciał przekazać. Słody karmelowe są nieczynne enzymatycznie (no większość), więc namaczanie nie do końca jest zacieraniem, bo nic nie zatrzesz.

Jeśli miałeś negatywną próbę jodową, to rozłożyłeś całą skrobię.
                                Źle się wyraziłem. Była ciągle pozytywna po 1,5 godziny. A zatem "zacieranie" jeśli chcesz to nazwać w ten sposób było nieefektywne. Więc zgodnie z tym co pisał Krzysiu wszelkie niekorzystne dla piwa produkty uboczne zacierania dostaną się do produktu końcowego. Czym to skutkuje pisze Krzysiu powyżej, a ja chce sprawdzić czy tak jest w istocie.

To co napisał Krzysiu jest prawdziwe bez względu na wynik Twojego eksperymentu.
                                Ja nie podważam jego wiedzy. Próbuję tylko zrozumieć receptury amerykańskie, które zawierają taką formę "warzenia" piwa.

Sam osobiście wolałbym zrobić mini zacieranie małej ilości słodów w normalnych proporcjach do wzbogacenia brewkita, co zresztą czasem robię.

Comment

Przetwarzanie...
                                X