16,5 Blg – czy jedna saszetka drożdży wystarczy ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ksieciuniu
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 157

    16,5 Blg – czy jedna saszetka drożdży wystarczy ?

    Do tej pory wszystkie moje brzeczki miały na starcie 11-12 Blg i wszytsko było łatwo i prosto. Teraz porwalem się na cos na kształt AIPA, Blg na starcie mam 16,5 (3x1,7 WES + 0,3 kg. słodu karmelowego) i pojawiła mi się wątpliwość – czy jedna saszetka (11,5 g) suchych drożdży US-05 da rade to „przerobić”? Dodam, że nie robiłem żadnych starterów; drożdże uwodniłem na 30 min. w połowie szklanki wody z glukozą i dodałem do brzeczki w temp. 21 ‘C.

    Czy ta jedna saszetka wystarczy czy powinienem cos jeszcze zrobić (np. dodać drugą). Tylko, że z przyczyn technicznych mógłbym to ew. zrobić dopiero ok. godz. 19 czyli jakieś 17 godzin po dodaniu pierwszych drożdży (no chyba, że stwierdzicie, ze jest koniecznym dodać wcześniej, to spróbuje coś zakombinować, żeby ktoś inny je dodał za mnie ok. 10 godzin po dodaniu pierwszych).



    P.S. Nie wiem czy i jak te pierwsze ruszyły, bo dodałem je jakieś pół godziny temu.
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #2
    Uwodnione, dodane do dobrze natlenionej brzeczki dadzą radę.
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment


    • #3
      Dyczkin ma rację, zrób jak radzi.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X