16,5 Blg – czy jedna saszetka drożdży wystarczy ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ksieciuniu
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 157

    #1

    16,5 Blg – czy jedna saszetka drożdży wystarczy ?

    Do tej pory wszystkie moje brzeczki miały na starcie 11-12 Blg i wszytsko było łatwo i prosto. Teraz porwalem się na cos na kształt AIPA, Blg na starcie mam 16,5 (3x1,7 WES + 0,3 kg. słodu karmelowego) i pojawiła mi się wątpliwość – czy jedna saszetka (11,5 g) suchych drożdży US-05 da rade to „przerobić”? Dodam, że nie robiłem żadnych starterów; drożdże uwodniłem na 30 min. w połowie szklanki wody z glukozą i dodałem do brzeczki w temp. 21 ‘C.

    Czy ta jedna saszetka wystarczy czy powinienem cos jeszcze zrobić (np. dodać drugą). Tylko, że z przyczyn technicznych mógłbym to ew. zrobić dopiero ok. godz. 19 czyli jakieś 17 godzin po dodaniu pierwszych drożdży (no chyba, że stwierdzicie, ze jest koniecznym dodać wcześniej, to spróbuje coś zakombinować, żeby ktoś inny je dodał za mnie ok. 10 godzin po dodaniu pierwszych).



    P.S. Nie wiem czy i jak te pierwsze ruszyły, bo dodałem je jakieś pół godziny temu.
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #2
    Uwodnione, dodane do dobrze natlenionej brzeczki dadzą radę.
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • Gość

      #3
      Dyczkin ma rację, zrób jak radzi.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • dadek
        Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
        dadek
        Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
        2023-11-22, 05:14
      • dadek
        Belgia, Bredene, Duinenstraat 47, Brouwerij Betsy
        dadek
        Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
        2024-10-06, 21:38
      • Portomordo0203
        [Sprzedam] - Grainfather G30 rok 2020
        Portomordo0203
        Dzień dobry,

        Mam do sprzedania kocioł zacierno-warzelny firmy Grainfather, model G30 dla warek o wielkości 20-25 litrów do warzenia piwa w warunkach domowych.

        Cena: 2 500,0 zł

        Urządzenie kupione było w styczniu 2020 roku w sklepie internetowym twójbrowar.pl (mam...
        2024-07-30, 12:15
      • darekd
        Van Eecke, Kapittel Watou Winter
        darekd
        Przedziwna historia z tym browarem a właściwie browarami ze wschodniej Flandrii
        Otóż piwowarska rodzina Leroy (podobno obecnie warzy piwo 11 pokolenie!) posiadająca browar Het Sas odziedziczyła w l. 60-tych XX w. browar Van Eecke.
        Produkcja przebiega w dwóch browarach, ale w 2016...
        2024-01-10, 23:31
      • Grbuy
        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
        Grbuy
        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
        2023-11-30, 20:57
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...