Witam,
mam kolejny problem – a może to nie problem
Po 7,5 dniach zlałem APA na cichą (z 13 Blg zeszło do 3,5-4 Blg). Problem (?) w tym, że już po jakichś 10 godzinach od zlania na dole fermentora zebrało się już ze 3 mm białej gęstwy drożdżowej, teraz po 2 dniach od zlania jest jej jakieś 6 mm.
Zawsze na cichej drożdże mi się zbierały na dnie, ale nie kojarzę żeby ich było aż tyle i tak szybko. Chociaż z drugiej strony do tej pory robiłem w takich półprzezroczystych, mlecznych fermentorach, a teraz pierwszy raz w przezroczystym, wiec bardziej to się rzuca w oczy.
Podejrzewam, że mało umiejętnie przelewałem z burzliwej; pytanie tylko czy to może tak teraz stać z tymi drożdżami przez 2 tygodnie cichej czy zrobić dzisiaj jakieś dodatkowe przelewanie? Z jednej strony to dodatkowa „okazja” do zakażenia młodego piwa, ale z drugiej boję się czy od tego osadu piwo mi nie przejdzie jakimś niepożądanym drożdżowym posmakiem (drożdże US-05).
Ktoś doświadczony mógłby coś poradzić?
mam kolejny problem – a może to nie problem
Po 7,5 dniach zlałem APA na cichą (z 13 Blg zeszło do 3,5-4 Blg). Problem (?) w tym, że już po jakichś 10 godzinach od zlania na dole fermentora zebrało się już ze 3 mm białej gęstwy drożdżowej, teraz po 2 dniach od zlania jest jej jakieś 6 mm.
Zawsze na cichej drożdże mi się zbierały na dnie, ale nie kojarzę żeby ich było aż tyle i tak szybko. Chociaż z drugiej strony do tej pory robiłem w takich półprzezroczystych, mlecznych fermentorach, a teraz pierwszy raz w przezroczystym, wiec bardziej to się rzuca w oczy.
Podejrzewam, że mało umiejętnie przelewałem z burzliwej; pytanie tylko czy to może tak teraz stać z tymi drożdżami przez 2 tygodnie cichej czy zrobić dzisiaj jakieś dodatkowe przelewanie? Z jednej strony to dodatkowa „okazja” do zakażenia młodego piwa, ale z drugiej boję się czy od tego osadu piwo mi nie przejdzie jakimś niepożądanym drożdżowym posmakiem (drożdże US-05).
Ktoś doświadczony mógłby coś poradzić?
Comment