Sprawdzenie receptury

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • squiby
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.12
    • 15

    #1

    Sprawdzenie receptury

    Jako nowy użytkownik forum witam wszystkich.

    Przymierzam się do popełnienia swojej pierwszej warki i chciałbym pominąć etap brew-kitów i przejść do samodzielnego chmielenia ekstraktów słodowych. Zacieranie z przyczyn technicznych na chwilę obecną odpada.

    Chciałbym, aby bardziej doświadczeni koledzy podpowiedzieli mi czy z mojej receptury otrzymam piwo jasne o umiarkowanej/wyraźnej goryczce, aromatyczne a przede wszystkim pijalne.

    Składniki na około 20l piwa (celuje mniej więcej w 12 blg):

    - Ekstrakt słodowy Jasny (Bruntal) - 3,4 kg
    - Drożdże Safale S-04

    Chmielenie:
    Marynka 25g – 60 min
    Challenger 20g – 20 min
    Fuggles 15g – 10 min

    ewentualnie na cichej planuje chmielenie na zimno:
    Fuggles 15g


    Co o tym sądzicie? Czy coś można zmienić aby piwo było ciekawsze? I jaki mniej więcej styl piwa uzyskam?

    Pozdrawiam
  • kromka
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.03
    • 16

    #2
    Myślę, że z tej ilości ekstraktu wyjdzie Ci troszkę mniej niż 12 (stawiał bym na 10-11) BLG jeżeli chcesz robić warkę 20l.
    Co do stylu wyjdzie coś podobnego do lagera tyle, że tu mamy górną fermentację i chyba piwo będzie bardziej chmielone niż klasyczny lager.
    Jakie piwo wyjdzie zależy również od temperatury fermentacji.

    Comment

    • squiby
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.12
      • 15

      #3
      Temperatura raczej pokojowa około 21C. Tydzień fermentacji burzliwej a potem 7-14 dni fermentacji cichej, to zależy czy piwo po 7 dniach cichej będzie już na tyle klarowne żeby butelkować, jak nie to zostawię na kolejne 7 dni.

      Bardziej zależy mi na tym by piwo startowało z 12 blg niż na ilości więc jak wyjdzie 18 litrów to płakał nie będę ;]

      Zastanawia mnie natomiast ilość chmielu jaką zamierzam użyć. Tzn. czy np. nie za mało Fugglesa na aromat? Może lepiej dać na ostatnie 10 minut warzenia 30g i potem nie chmielić już na zimno?

      Chmielił będę przy użyciu siateczki lub pończoch a wszystko warzone będzie w garnku około 10l.

      Comment

      • squiby
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2013.12
        • 15

        #4
        Doradzi ktoś jak to z tym chmieleniem?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10795

          #5
          Chmieląc na zimno uzyskuje się inne efekty niż chmieląc pod koniec gotowania\
          Zrób jak zaplanowałeś na eksperymenty przyjdzie czas
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • squiby
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2013.12
            • 15

            #6
            Witam, chciałbym zrobić kolejne piwko w stylu IPA ale chmielić amerykańskimi chmielami. Zrobić taki AIPA ale z IBU ok 60.

            Ekstrakt słodowy jasny - 3,4kg
            Ekstrakt słodowy przeniczny - 0,5kg

            nastaw około 20l / 12 Blg (chyba ze dam jeszcze jedną puchę 1,7kg jasnego ekstraktu to będzie więcej)

            Z kalkulatora wychodzi mi, że chmieląc tymi chmielami uzyskam mniej więcej 60 IBU ale jakoś ciężko mi w to uwierzyć.

            Chinook (11,6% AK)- 10g - 60min
            Citra (12,1% AK)- 10g - 60min
            Centennial (10% AK)- 20g - 30 min
            Citra (12,1% AK)- 10g 10 min

            Na zimno Citra 10g na 7 dni cichej fermentacji.

            Wydaje mi się że trochę mało tych chmieli na 60 IBU.

            Może ktoś wrzuci to do swojego kalkulatora i podpowie jak to dochmielić. Ja korzystałem z toolkit 1.8.

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Te chmiele mają wysoką zawartość alfakwasów, tyle powinno wyjść.

              Comment

              • squiby
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.12
                • 15

                #8
                Sprawdziłem w innym kalkulatorze i faktycznie tyle wychodzi. Dzięki.

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3491

                  #9
                  10g Citry na cichą będzie niezauważalne w smaku.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • squiby
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.12
                    • 15

                    #10
                    Tak właśnie myślałem dlatego może taka opcja będzie lepsza:

                    Chinook (11,6% AK)- 10g - 60min
                    Citra (12,1% AK)- 10g - 60min
                    Centennial (10% AK)- 20g - 30 min
                    Citra (12,1% AK)- 20g 10 min (zwiększyłem o 10g)

                    Na zimno Citra 20g od początku cichej i na ostatnie 3 dni cichej kolejne 20g. Cyba, że cicha potrwa 14 dni wtedy 20g na pierwsze 7 dni i kolejna porcja 20g na kolejne 7 dni.

                    Comment

                    • dyczkin
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2011.05
                      • 3657

                      #11
                      A w jakiej temperaturze cicha? Bo jak w wyższej to pietrucha gwarantowana
                      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                      Moje warzenie // Piwny Wojownik

                      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                      Comment

                      • squiby
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.12
                        • 15

                        #12
                        Tak jak burzliwa 20-23 C

                        Comment

                        • squiby
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2013.12
                          • 15

                          #13
                          A o co chodzi z tą pietruchą? Możesz wyjaśnić?

                          Comment

                          • dyczkin
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2011.05
                            • 3657

                            #14
                            Zapachy korzenne, które ja określam jako pietruchę. W takiej temperaturze masz ją gwarantowaną
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                            Moje warzenie // Piwny Wojownik

                            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • e-prezes
                              Oldbridž Ale, Kukambera
                              e-prezes
                              Piszę o nim tylko dlatego, że delikatnie różniliśmy się z piwowarem w kwestii odbioru piwa. Wedle tego co mówił piwo tworzone z bazowego piwa (na untappdt pale ale) poprzez wrzucanie pokrojonych w ćwiatki świeżych ogórków do kega (tak zrozumiałem), choć być może chodzi o tank. Tak czy...
                              2022-09-09, 15:55
                            • ohdesu
                              Piana przy cichej fermentacji
                              ohdesu
                              To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
                              2019-03-03, 14:39
                            • m2200
                              Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
                              m2200
                              Witam,

                              wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

                              Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
                              2019-05-16, 17:06
                            • heckler
                              Czechy, Neratovice - Mlékojedy, Hlavní 129, Pivovar Kaberna
                              heckler
                              Do Neratovic z pobliskiego Melnika dotarliśmy pociągiem . Od 2016 (początki 2015) roku działa tam mały browar Kaberna w którym szefuje i warzy piwo pan Jaroslav Verner.
                              W cichej, spokojnej dzielnicy Neratovic Mlekojedy wśród żywej, wiosennej zieleni stoją pomalowane na żółto zabudowania...
                              2019-05-08, 05:55
                            • darekd
                              Celestial Beerworks, Jerzy
                              darekd
                              Browar z Dallas w Teksasie.

                              Piwo opisane jako "A fine polish Lager"

                              5% alk.
                              Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka

                              Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...
                              2025-02-05, 02:24
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...