Witam, po 2 warkach zrobionych z brewkitów chciałbym pójść o kroczek dalej i spróbować samodzielnie przygotować piwo z ekstraktów (na zacieranie i filtrację chyba muszę jeszcze zdobyć trochę wiedzy i sprzętu i tutaj pytanie, poszukuję odpowiedniego dużego garnka, czy wszystkie się nadają (aluminiowe itd.) czy tylko emaliowane?
Garnek do przygotowania brzeczki
Collapse
X
-
Najlepsza jest stal nierdzewna. Emalia też jest ok, ze względu na sporą cenę nierdzewki większość piwowarów na niej warzy. Musisz tylko uważać, aby jej nie obić wewnątrz. Osobiście mam jeden gar do zacierania/warzenia od początku i po kilkudziesięciu warkach nie widzę żadnych uszkodzeń w środku.
Co do aluminiowych garów zdania są podzielone. Wg części osób aluminium wchodzi w reakcje z gotującą się brzeczką i tworzą się szkodliwe substancje, a wg reszty to bujda. Tematu nie zgłębiałem, więc nie będę się dalej wypowiadać. Na forach piwowarskich można znaleźć sporo tematów poruszających tę kwestię.
-
-
Nie nadaje się tylko garnek "ocynkowany" Wszystkie inne ok."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Dzięki za informacje!
Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/garnek-emaliowany-...862076595.html
z tego co widzę całkiem niezła cena.Piwo to moje paliwo :)
Comment
-
-
Na kuchenkę by mi się nie zmieścił
dzisiaj przesyłka doszła, wygląda bardzo fajnie, żadnych oznak uszkodzenia, jednak jeśli postawię go na równej powierzchni to ma lekko wypukłe dno, nie znam się na gotowaniu...ale chyba nie ma to znaczenia ?Piwo to moje paliwo :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebek_ Wyświetlenie odpowiedziNa kuchenkę by mi się nie zmieścił
dzisiaj przesyłka doszła, wygląda bardzo fajnie, żadnych oznak uszkodzenia, jednak jeśli postawię go na równej powierzchni to ma lekko wypukłe dno, nie znam się na gotowaniu...ale chyba nie ma to znaczenia ?
Podobno odpryski maja jakiś wpływ na smak piwa, ale nie wydaje mi sie, w jakimś temacie anteks pisał ze ma odprysk w emaliowanym garnku i nie czuje różnicy smaku.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dominik_walkowiak Wyświetlenie odpowiedziNie jestem jeszcze tak doświadczony ale wydaje mi się, że nie będzie miało to wpływu.
Podobno odpryski maja jakiś wpływ na smak piwa, ale nie wydaje mi sie, w jakimś temacie anteks pisał ze ma odprysk w emaliowanym garnku i nie czuje różnicy smaku.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziA wspominał, że jest daltonistą smakowym .
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sebek_ Wyświetlenie odpowiedziNa kuchenkę by mi się nie zmieścił
dzisiaj przesyłka doszła, wygląda bardzo fajnie, żadnych oznak uszkodzenia, jednak jeśli postawię go na równej powierzchni to ma lekko wypukłe dno, nie znam się na gotowaniu...ale chyba nie ma to znaczenia ?
Comment
-
Comment