Prosze o przepis na łatwego lagerka

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • klusek1712
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.01
    • 29

    Prosze o przepis na łatwego lagerka

    Witam jestem początkującym domowym piwoszem,podrzuci ktoś łatwy przepis na lagerka.Nastawiłem już górniaka z procesem zacierania ale mam za duże wahania temp. ( 15-21C) i nie podoba mi się fermentacja,dlatego myślę żeby zrobić lagera mogę nastawić go w garażu tam jest max15C.Zostało mi jeszcze 1kg słodu Pilzneńskieg ,0.5 pszenicy chmiel lubelski 60 g i marynka 75g.
    Dzieki
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Na przykład.

    Jasny 4 kg
    karmelowy jasny 0,2 kg

    zacieranie
    63* - 30'
    73* - 30'

    chmielenie
    60' Marynka 30 g
    0' Lubelski 30 g

    Comment

    • dyczkin
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2011.05
      • 3657

      #3
      Trochę za mało tego słodu, dokup ze 3 kg i wtedy pogadamy. Poza tym temat należy przenieść do kołyski.
      Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

      Moje warzenie // Piwny Wojownik

      Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

      Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

      Comment

      • klusek1712
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.01
        • 29

        #4
        Tak wiem że za mało mam słodu, chciałem tylko jakiś przepis na dolniaka wtedy dokupię to co jest mi potrzebne

        Comment

        • przemo70
          † 1970-2019 Piwosz w Raju
          • 2007.05
          • 1501

          #5
          5kg pilzneńskiego, zacieranie standard, marynka 20g/60', lubelski 40g/5', drożdże Fermentis W-34/70. Powinno Ci wyjść 20-25L/11,5-12blg. Pilnuj temp. fermentacji, 2tyg burzliwa, 1-2tyg. cicha
          Ostatnia zmiana dokonana przez przemo70; 2014-01-28, 20:47.
          Save water, drink beer ...

          http://www.parowozy.com.pl/
          http://www.kamery.wolsztyn.pl/
          https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Jak jesteś początkujący, to lepiej szlifuj umiejętności na górnej - dolna jest bardziej wymagająca - wady wyłażą tam bezlitośnie.
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • klusek1712
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.01
              • 29

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              Jak jesteś początkujący, to lepiej szlifuj umiejętności na górnej - dolna jest bardziej wymagająca - wady wyłażą tam bezlitośnie.
              Wiesz nie mam jak utrzymać 20C przez większość czasu w kotłowni mam ok 17C a w garażu mam max 15C dla tego myślałem o dolniaku, a możesz bardziej sprecyzować o co chodzi że dolne są bardziej wymagające.

              Comment

              • rozoliani6
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2013.11
                • 39

                #8
                Proponuje koelscha-to taki"górny lager". 17stopni na burzliwej będzie w sam raz.

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klusek1712 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wiesz nie mam jak utrzymać 20C przez większość czasu w kotłowni mam ok 17C a w garażu mam max 15C dla tego myślałem o dolniaku, a możesz bardziej sprecyzować o co chodzi że dolne są bardziej wymagające.
                  17 C to świetna temperatura dla niebelgijskich drożdży górnej fermentacji. Dodając 1-3 stopnie o jakie podnosi się fermentująca brzeczka, masz potencjalnie idealne warunki do fermentacji wielu gatunków.

                  Marusia pewnie miała na myśli to, że lagery to piwa czyste w aromacie i smaku zatem bardzo podatne na wszelkie niedociągnięcia, od zacierania do rozlewu.

                  Comment

                  • klusek1712
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.01
                    • 29

                    #10
                    Tak sobie pomyślałem że zamontuje akwariową grzałkę z termostatem do pokrywy fermentatora i w ten sposób wyrównam temp. i tak jak pisała Marusia po wałkuje górniaki.

                    Comment

                    • fidoangel
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🥛🥛🥛
                      • 2005.07
                      • 3491

                      #11
                      A zrób kilka piw na Danstar Nottingham w tych warunkach i będziesz pan zadowolony. Poważnie.


                      Edyta: bez grzałki fermentuj.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2014-01-28, 22:30.
                      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                      Comment

                      • klusek1712
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.01
                        • 29

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                        A zrób kilka piw na Danstar Nottingham w tych warunkach i będziesz pan zadowolony. Poważnie.


                        Edyta: bez grzałki fermentuj.
                        może masz i racje z tym że tam gdzie kupuje produkty to nie mają tych drożdży ale jutro do nich zadzwonie.

                        Comment

                        • fidoangel
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.07
                          • 3491

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika klusek1712 Wyświetlenie odpowiedzi
                          może masz i racje (...).
                          O, dzięki
                          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                          Comment

                          • iron
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            🍼🍼
                            • 2002.08
                            • 6771

                            #14
                            Łatwego lagerka to dostaniesz na każdej stacji benzynowej z koncesją na alkohol...
                            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                            Rock, Honor, Ojczyzna

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X