klarowanie piwa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lmaz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2007.11
    • 11

    klarowanie piwa

    Potrzebuję porady przy klarowaniu piwa.
    Uwarzyłem EIPA (słód Słód Pale, Crystal, Biscuit, chmiele UK, drożdże Fermentis Safale S-04), nie dodałem mchu irlandzkiego przy chmieleniu.
    Warzenie, oraz fermentacja burzliwa ok, drożdże ładnie się zbiły na dnie fermentatora.
    To co mnie zdziwiło to totalny brak klarowności po fermentacji, w smaku jest bardzo fajnie, przyjemny zapach. Ale wygląd ma błota. Jest to moja chyba 10 warka, i nigdy nie miałem czegoś takiego.
    Oczywiście piwo było bardziej, lub mniej klarowne, ale nigdy czegoś takiego.
    Potrzebuję to piwo trochę sklarować.
    W grę wchodzi żelatyna lub karuk. Przy żelatynie nie mam możliwości schłodzenia piwa do 15 stopni, jak powiadają różne instrukcje. Ale jest też tańsza do jednorazowej zabawy.
  • rowdy
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.03
    • 121

    #2
    Jesteś przed fermentacją cichą? Ile trwała burzliwa?

    Comment

    • lmaz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2007.11
      • 11

      #3
      Burzliwa trwała 7 dni, wczoraj zlałem na cichą.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        2 tygodnie cichej w niskiej temp. i się sklaruje.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • rowdy
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.03
          • 121

          #5
          Powinno się sklarować na cichej. Zostawiłbym w spokoju na 2 tygodnie. Niech dojrzewa i się klaruje.

          Comment

          • rowdy
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2013.03
            • 121

            #6
            e: Jacer był szybszy

            Comment

            • lmaz
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2007.11
              • 11

              #7
              jak mówicie to tak zrobię. pierwszy raz się z czym takim spotkałem, piwa pszeniczne były klarowniejsze zaraz po fermentacji.
              wygląda identycznie jak na poniższej fotce (nie jest moja) http://s4.postimg.org/48gij59z1/image.jpg

              Comment

              • Humanista
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.01
                • 10

                #8
                Ja miałem podobnie z dry stoutem, który robiłem na pierwszej warce. Trochę błędów w zacieraniu, więc wyszedł z tego sweet stout, a do tego właśnie piwo mętne jak nie wiem co. Teraz mam w każdej butelce 1-2 mm osadu, a piwo i tak mało przejrzyste. Stoi w niskiej temperaturze i czeka na lepsze czasy.

                Trzymałem 7 dni na cichej. Teraz już wiem, że takie rzeczy to tylko z brew kitem
                Z inwestowaniem jak z piwem - co się uwarzyło, trzeba wypić...

                Comment

                • lmaz
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.11
                  • 11

                  #9
                  Witam po tygodniu fermentacji cichej. Temperatura którą udaje mi się utrzymać to jakieś 18 stopni.
                  W piwie nie widać żadnej poprawy. W sobotę ma być butelkowane. Myślę, że trzeba trochę mu pomóc.
                  Odnośnie klarowania to znalazłem tylko porady dotyczące stosowania żelatyny, nic konkretnego dla klarowania karukiem.
                  Żelatyna 6 g na 3 dni przed butelkowaniem.
                  Attached Files

                  Comment

                  • Humanista
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.01
                    • 10

                    #10
                    Cold crashing?
                    Z inwestowaniem jak z piwem - co się uwarzyło, trzeba wypić...

                    Comment

                    • lmaz
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2007.11
                      • 11

                      #11
                      Nie mam możliwości aby schłodzić poniżej 18 stopni Celsjusza.

                      Comment

                      • sebek_
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2013.11
                        • 148

                        #12
                        Czy milk stouta zlewacie na cichą?
                        Piwo to moje paliwo :)

                        Comment

                        • dyczkin
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2011.05
                          • 3657

                          #13
                          Każde, no może prócz pszenicznego
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                          Moje warzenie // Piwny Wojownik

                          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                          Comment

                          • sebek_
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2013.11
                            • 148

                            #14
                            Rozumiem, dzięki!
                            Piwo to moje paliwo :)

                            Comment

                            • lmaz
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2007.11
                              • 11

                              #15
                              Przy pomocy żelatyny piwo się bardzo łanie sklarowało, nie ma problemów z nagazowaniem oraz pianą.
                              Attached Files

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X