Drożdże nie chcą zastartować

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DPiwowarczyk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.06
    • 5

    Drożdże nie chcą zastartować

    Witam,

    W niedzielę zatarłem 40 l IPA. Na dwa 20-litrowe fermentory podzieliłem jedną saszetkę
    drożdży górnej fermentacja: Danstar BRY-97 - American West Coast Ale Yeast.

    Zrehydratyzowałem je w 30 st. C. i w ilości po ok. 60 ml wlałem do brzeczki w temp. 21 st.C.

    Na tą chwilę mija 36 h a tutaj ani widu, ani słychu by drożdże zastartowały. Fermentory stoją w temp. pokojowej.

    Przyznam, że zapomniałem brzeczkę napowietrzyć po wychłodzeniu i przed dodaniem drożdży.

    Co mogę zrobić?
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Jedna saszetka jest przeznaczona na 20 l piwa - Ty zadałeś nią 40 l, czyli masz o połowę za mało drożdży. Pewnie ruszą w końcu, ale słabe będą i różne rzeczy z tego mogą wyniknąć. Dokup saszetkę, jeśli chcesz następnym razem oszczędzić, to zrób starter poprzedniego dnia w celu namnożenia drożdży.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • DPiwowarczyk
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.06
      • 5

      #3
      Sugerowałem się ilością "masy", jaką zazwyczaj dodawałem z gęstwy drożdżowej z wcześniejszych warek (czyli jakieś 2-3 łyżki na 20 l warkę). Tym razem spróbowałem z innymi drożdżami z torebki. Tym bardziej, że wg kilku postów na forum, w torebkach jest taka ilość drożdży, że powinno się na jedną warkę dodawać z 4-5 saszetek

      Pytanie: czy - jeżeli drożdże nie zastartują - mogę dodać gęstwy (Safale). Przy czym sama gęstwa ma już z 4 miesiące w lodówce i pewny jej nie jestem. Jeżeli dodawać, to najpierw na nowo zagotować brzeczkę, schłodzić, napowietrzyć i wlać drożdże? Czy też można od razu do obecnej brzeczki (wcześniej napowietrzając poprzez mieszanie wysterylizowaną łyżką?
      Ostatnia zmiana dokonana przez DPiwowarczyk; 2014-04-01, 07:59.

      Comment

      • btetlewicz
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.12
        • 92

        #4
        Używałem tych drożdży do jednej ze swoich warek. Pamiętam, że wystartowały po prawie dwóch dniach od zadania. Fakt, że dałeś o połowę za mało. Ale wydaje mi się, że tak czy inaczej ruszą. Poczekaj jeszcze cierpliwie ( u mnie jak ruszyły to fermentor podskakiwał )

        Comment

        • jacekan
          Porucznik Browarny Tester
          • 2011.05
          • 388

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
          Jedna saszetka jest przeznaczona na 20 l piwa - Ty zadałeś nią 40 l, czyli masz o połowę za mało drożdży. Pewnie ruszą w końcu, ale słabe będą i różne rzeczy z tego mogą wyniknąć. Dokup saszetkę, jeśli chcesz następnym razem oszczędzić, to zrób starter poprzedniego dnia w celu namnożenia drożdży.
          Od dawna dzielę saszetkę na dwa wiadra i nigdy nie miałem problemów.
          Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23977

            #6
            BRY-97 dość leniwie startują, dzisiaj także mieliśmy stresy.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • btetlewicz
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.12
              • 92

              #7
              Dwie doby to BARDZO leniwie
              Pomyślcie jaką musiałem mieć minę przy swoim pierwszym podejściu do warzenia
              Tak jak pisałem wcześniej - jak już wystartują to fermentor "furczy jak ruski wentylator"

              Comment

              • DPiwowarczyk
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2013.06
                • 5

                #8
                Właśnie dostałem informacje od żony, że fermentacja ruszyła w obu fermentorach

                Comment

                • btetlewicz
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2013.12
                  • 92

                  #9
                  Ile mniej więcej czasu zeszło od zadania drożdży?

                  Comment

                  • DPiwowarczyk
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.06
                    • 5

                    #10
                    37 godzin. Oba zaczeły "bąbelkować" w przeciągu dosłownie 8 minut.

                    Comment

                    • btetlewicz
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2013.12
                      • 92

                      #11
                      Jak w zegarku u mnie też prawie 36 godzin zeszło od startu
                      Dobre drożdże PrimaAprilisowe

                      Comment

                      • DPiwowarczyk
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2013.06
                        • 5

                        #12
                        Na to wygląda. Trochę strachu było

                        Comment

                        • allman1
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.01
                          • 10

                          #13
                          Dla potomnych podzielę się też moim doświadczeniem z tymi drożdżami. Zadane zostały w sobotę ok 3:30. Całe niedzielne popołudnie wypełniło mi poruszanie nieba i ziemi, postawienie w stan gotowości wszystkich mi znanych i nieznanych piwowarów domowych (a nie lubię zawracać komuś gitary przy niedzieli). Powód? Nieskazitelna tafla brzeczki, drożdże padnięte na dnie i cisza w rurce po 24h, 30h,... po 32h kilka pęcherzyków piany budzi nadzieję... 36h, piany jest więcej - wiem już że będzie dobrze. Akcja w rurce zaczęła się dopiero po 48h. Mam za sobą kilkanaście warek, ale takiej nerwicy jeszcze żadne drożdże nie spowodowały. Szkoda że wcześniej nie trafiłem na ten wątek, nie musiałbym wtedy zawracać głowy innym.

                          Hasło na niedzielę: Ile nerwów muszą jeszcze zjeść BRY-97, żeby zaczną zjadać cukry?
                          Pozdrawiam.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez allman1; 2015-01-26, 11:30.

                          Comment

                          • pharun88
                            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                            • 2015.01
                            • 128

                            #14
                            Podłącze się pod temat bo raczej nie ma sensu zakładać nowego skoro ten sam problem.

                            Wczoraj skończyłem warzyć swoje pierwsze piwo ze słodów. Schłodzone do temperatury 18'C drożdże MauriBrew Draught uwodnione na pół godziny przez dodaniem w szklance wystudzonej wody ok 25'C. Brzeczka wymieszana i napowietrzona, drożdże dodane zamieszane i zamknięte wczoraj po północy. Dzisiaj rano zajrzałem brak jakichkolwiek oznak ich działalności. Jeszcze nie panikuje ale kiedy mogę się spodziewać rozpoczęcia fermentacji?

                            Dodam ze wcześniej "uwarzyłem" 2 warki z brewkitów dodatkowo chmielonych + cukier ( tak wiem masakra ;P ) i następnego dnia fermentacja już szalała. Różnicą była temperatura bo tam dodawałem do ok 25'C brzeczki i drożdże coopers z saszetki do IPA (nie wiem jakie)

                            Comment

                            • dyczkin
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2011.05
                              • 3657

                              #15
                              Nie popędzaj drożdży bo się zestresują, daj im czas.
                              Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                              Moje warzenie // Piwny Wojownik

                              Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                              Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X