Wczoraj podczas gotowania brzeczki wytrącił mi się jakiś dziwny osad, białe "farfocle". Brzeczka około 14Blg, smakowo i zapachowo ok. Ciekaw jestem co to może być. Jakieś pomysły?
Gotowanie brzeczki - dziwny osad
Collapse
X
-
Gotowanie brzeczki - dziwny osad
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Tagi: brak -
Zapomnialem dopisać, może istotne informacje.
Skład:
Pilzneński 3kg
Pale Ale 1kg
Kamerlowy 30EBC 0,35kg
Karmelowy Czerwony 0,25kg
Zacieranie: 65->63*C, 1h15min
Osad wytrącił się po jakiś 20 min gotowania, gotowało się dość intensywnie."Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa" -
To osad gorący, powstały z białek - czyli ogólnie pożądana rzecz podczas warzenia. Trzeba go tylko odseparować od reszty brzeczki - na szczęście po schłodzeniu opada na dno. Wystąpienie osadu zwiększa klarowność gotowego piwa. Ogólnie, wszystko jest w porządku ;-)Comment
-
Dzięki za odpowiedzi! Widocznie zawsze poprzednimi razy ten osad był niewidoczny w chmielinach, a że pierwszy raz musiałem gotować na dwa gary to się zdziwiłem co mi się wytrąciło w garze bez chmielu."Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
-
Podłącze się tutaj z jednym pytaniem. Moje pierwsze piwo z zacieraniem.
Słody:
Pale Ale 3,2 Kg
Monachijski 0,6kg
Caramel Light 0,2kg
Zacieranie i wysładzanie bez problemu. Wężyk z oplotu spisał się znakomicie spokojnie spływał klarowny płyn 1l na minute. Gar przeniesiony do chmielenia, dodane chmiele, zlane do studzenia i przefiltrowanie chmielin.
Moim oczom ukazała się bardzo mętna brzeczka, aż gęsta. Czy to normalne? z czego ten osad? Od gotowania? od chmielu? No i najważniejsze czy to normalne?Comment
-
Bez zdjęcia ciężko powiedzieć ale obstawiam zimny osad.
Wszystko jest opisane w części "przełom, osad gorący i zimny"
"Błogosławiony ten co nie mając nic do powiedzenia nie obleka tego faktu w słowa"Comment
-
Osad zimny pojawia się w gotowym piwie. W brzeczce nastawnej jest jedynie osad gorący.
Brzeczka nastawna będzie mętna, bo przez dekantację nie da się usunąć wszystkich osadów. Trzeba by zastosować filtrowanie pod ciśnieniem. W warunkach domowych najczęściej stosuje się dekantację osadów, ale to powoduje, że wszystkich nie da się oddzielić i brzeczka pozostaje mętna.Comment
-
Rozumiem ze podczas burzliwej część tych osadów osadzie na dole wraz z drozdzami, następnie na cichej uda sie także pozbyć pewnej ich ilości. Bo butelkowaniu pod wpływem ciśnienia osiadzie to na dole wraz reszta drożdży. Dobrze rozumuje? Wiem ze gotowe piwo nie bedzie całkiem klarowne ale teraz wyglada niczym gesty przeniczniak w szklance po wymieszaniu osadówComment
-
Rozumiem ze podczas burzliwej część tych osadów osadzie na dole wraz z drozdzami, następnie na cichej uda sie także pozbyć pewnej ich ilości. Bo butelkowaniu pod wpływem ciśnienia osiadzie to na dole wraz reszta drożdży. Dobrze rozumuje? Wiem ze gotowe piwo nie bedzie całkiem klarowne ale teraz wyglada niczym gesty przeniczniak w szklance po wymieszaniu osadówto drozdze safale us piatka. i tez licze ze na cichej sie wyklaruje
spora ilosc osadu goracego zebralem w trakcie chlodzenia brzeczkiComment