Nagłe schłodzenie fermentującej brzeczki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yaneck
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.04
    • 14

    Nagłe schłodzenie fermentującej brzeczki

    Robiłem piwo górnej fermentacji i chciałem przewietrzyć pokój na chwilę - niestety zapomniałem zamknąć okno i temp brzeczki spadła z 21 st do 15 w ciągu jednej nocy. Fermentacja burzliwa się już zakończyła. BLG wynosiło 6 ale od paru dni się nie zmieniało (to inny problem opisany w osobnym wątku)

    Czy to koniec dla drożdży? Da się coś jeszcze zrobić by wznowiły pracę?

    Czy po przelaniu do butelek z cukrem refermentacja będzie możliwa?
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #2
    A jakie drożdże? Mierzyłeś temp. otoczenia czy brzeczki?
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • yaneck
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.04
      • 14

      #3
      Drożdże BrewMasters Ale Yeast.

      Pisałem o temp brzeczki. Temp otoczenia wynosiła 13,5 st i spadła z 17,5 (przy tej temp termometr na fermentatorze wskazywał 20/21 st) . Te 15 st to tak na oko oceniłem bo termometr mam taki naklejany na fermentator i ledwo było jakiś kolor widać.

      Comment

      • Mocho
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.01
        • 92

        #4
        jeżeli dobrze rozumiem to drożdże zakończyły pracę kilka dni przed tym schłodzeniem piwa, żeby wznowiły pracę to musiałbyś chyba dać im jeść czyli dosypać jakiegoś cukru, ale nie widzę sensu no chyba że do refermentacji
        Ostatnia zmiana dokonana przez Mocho; 2014-12-31, 12:39.

        Comment

        • yaneck
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.04
          • 14

          #5
          Dzięki za odpowiedź. Od jednego piwowara dowiedziałem się, że nagłe schłodzenie brzeczki powoduje szok dla drożdży dlatego też chciałem się dowiedzieć czy to oznacza ich koniec. Czy dobrze rozumiem w takim razie, że nagłe schłodzenie nie zabija drożdży tylko "usypia"?

          Comment

          • Mocho
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.01
            • 92

            #6
            gęstwę przechowuje się w lodówce, a po dodaniu jej do brzeczki drożdże pracują

            Comment

            • yaneck
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.04
              • 14

              #7
              Dzięki. W takim razie przelewam do klarowania.

              Comment

              • dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yaneck Wyświetlenie odpowiedzi
                Drożdże BrewMasters Ale Yeast.

                Pisałem o temp brzeczki. Temp otoczenia wynosiła 13,5 st i spadła z 17,5 (przy tej temp termometr na fermentatorze wskazywał 20/21 st) . Te 15 st to tak na oko oceniłem bo termometr mam taki naklejany na fermentator i ledwo było jakiś kolor widać.
                Drożdże w opisie mają sugerowaną temperaturę fermentacji 16-24 °C więc miałeś odpowiednie warunki dla nich. Fermentacja pewnie się skończyła. Możesz spokojnie przelewać na cichą.
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                Comment

                Przetwarzanie...
                X