Pierwsza warka i koniec fermentacji po 48h ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • agent_olo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.02
    • 11

    Pierwsza warka i koniec fermentacji po 48h ?

    Witam wszystkich.
    Po kilku warkach z brewkitów skusiłem się na pierwszą warkę z zacieraniem.
    Wybór padł na zestaw z BA "Angielska IPA" z drożdżami s-04
    W sobotę zabrałem się za zacieranie - Na wieczór po schłodzeniu brzeczki zadałem drożdże rozrabiając je z wcześniej zlaną brzeczką (około pół szklanki)
    Blg początkowy -13, temperatura fermentacji około 20 stopni.
    W niedzielę fermentacja zasuwała jak ta lala-rurka bulgotała co 3-4sekundy.
    Dzisiaj rano przed wyjściem do pracy również fermentacja była ale troszkę wolniejsza.
    Teraz na wieczór zupełna cisza - rurka nie pracuje...
    Sprawdziłem blg i spadł do 5!
    Na dnie około 1,5cm gęstwy.
    Skosztowałem piwa z menzurki -w smaku nie czuć żadnego skwaszenia-lepsze niż wszystkie które do tej pory robiłem z brewkitów
    Czyżby to już koniec fermentacji burzliwej w tak krótkim tępię?
    Co dalej z tym robić?
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Zostaw, nie grzeb, sprawdź blg za trzy dni i jak nie spadnie to przelej na cichą.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • Robert112
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.04
      • 7

      #3
      Zlewaj na cichą nie czekaj lepiej za wcześnie niż za późno to zrobić . Te drożdże szybko przerabiają też ich używam .

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert112 Wyświetlenie odpowiedzi
        Zlewaj na cichą nie czekaj lepiej za wcześnie niż za późno to zrobić . Te drożdże szybko przerabiają też ich używam .
        No nie wiem
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Jimmy_jb
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2005.11
          • 911

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert112 Wyświetlenie odpowiedzi
          Zlewaj na cichą nie czekaj lepiej za wcześnie niż za późno to zrobić . Te drożdże szybko przerabiają też ich używam .
          Tym bardziej należy dać im kilka dni na odfermentowanie i może okazać się że cicha nie będzie konieczna jeśli piwo zejdzie do powiedzmy 3 blg. Co się stanie jeśli za późno przeleje się na cichą?
          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

          Comment

          • agent_olo
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2010.02
            • 11

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Robert112 Wyświetlenie odpowiedzi
            Zlewaj na cichą nie czekaj lepiej za wcześnie niż za późno to zrobić . Te drożdże szybko przerabiają też ich używam .
            Aż tak zasuwają?
            W instrukcji było napisane bodajże 2 tygodnie burzliwej a tu wyszło 2 dni...
            Ile czasu zatem powinna trwać cicha fermentacja?
            I czy po zlaniu na cichą należy napowietrzyć brzeczkę?
            Co może się stać gdy za późno przeleję na cichą - zepsuje sie?

            Comment

            • Robert112
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.04
              • 7

              #7
              Po zlaniu na cichą w miarę szybko CO2 musi wypchać powietrze z fermentora jak drożdże się najedzą będzie to trwało znacznie dłużej

              Comment

              • dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

                #8
                Nie napowietrzać na cichej.
                Główna 7 dni, cicha 14 dni.
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                Comment

                • Robert112
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2013.04
                  • 7

                  #9
                  Brzeczkę napowietrza się przed zadaniem drożdży teraz na spokojnie , u mnie te drożdże też po dwóch dobach do 5 BLG zjadają potem na cichą na tydzień zlewam.

                  Comment

                  • agent_olo
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2010.02
                    • 11

                    #10
                    Sprawdzę jutro blg i jak nic się nie zmieni to przelewam na cichą.
                    A powtórzę pytanie - Co może się stać jak zostanie dłużej na burzliwej?

                    Comment

                    • Robert112
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2013.04
                      • 7

                      #11
                      Nic złego

                      Comment

                      • SzwagierMinazuki
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2015.01
                        • 35

                        #12
                        Nic się nie stanie, niektórzy piwowarzy w ogóle nie zlewają na cicha tylko robią dłuższą burzliwą i bezpośrednio po tym butelkują oszczędza to pracy i trochę zmniejsza ryzyko infekcji ale ja osobiście doradzam robić cichą.
                        Co u Szwagra piszczy?

                        Comment

                        • bart3q
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2013.02
                          • 28

                          #13
                          A dlaczego? Co wg Ciebie tym zyskujesz?

                          Comment

                          • jacekan
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2011.05
                            • 388

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                            Główna 7 dni, cicha 14 dni.
                            Tyle samo prawdy będzie w stwierdzeniu, że powinno być 14 burzliwej i 7 cichej.
                            Życie zaczyna się po pierwszej warce :)

                            Comment

                            • Greenboy
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.11
                              • 10

                              #15
                              Przy tych drożdzach możesz sobie darować cichą bo przy ich bardzo wysokiej flokulacji piwo wyklaruje Ci się bez przelewania. Przelewaj jeśli chcesz chmielić na zimno i masz zamiar zebrać gęstwę drożdzową lub jeśli potrzebujesz gęstwę już teraz na następną warkę. Poczekaj jeszcze 3 dni zmierz BLG jeśli będzie bez zmian butelkuj.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X