Koniec fermentacji bez pomiaru blg

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • merek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 5

    #1

    Koniec fermentacji bez pomiaru blg

    Witam,
    Krótkie pytanie - ile maksymalnie może trwać burzliwa fermentacja?
    Od 8 dni fermentuje mi bitter 14 blg, temperatura na fermentorze 19-22.
    Strasznie boje się zakażenia, dlatego unikam otwierania fermentora i pomiaru blg żeby sprawdzić czy cukry stoją w miejscu.
    Czy po 8 dniach mogę w ciemno zlewać na cicha i chmielić na zimno, czy bez pomiaru blg się nie obędzie?
    To moja pierwsza warka, dlatego nie wiem czy mój tok myślenia jest prawidłowy tzn. nawet jeżeli jest jeszcze niedofermentowane to i tak na cichej dojdzie, najwyżej potrzymam trochę dłużej z chmielem na zimno. Jeżeli moje rozmowanie jest błędne to proszę o info.
    Pozdrawiam
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #2
    No i tyle wystarczy, przelewaj.
    Chmiel na zimno na 3-5 dni przed butelkowaniem.
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      Możesz przelewać na cichą a chmielić na zimno dopiero jak się ładnie wyklaruje. Chmielić na zimno piwo dofermentowane w jak najniższej temperaturze. Kilka dni.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • merek
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.01
        • 5

        #4
        Tylko rurka "bulgocze" co jakieś 5 min, więc boje się, że to za wcześnie.
        Cicha zgodnie zgodnie z instrukcją dołączona do słodów powinna trwać 2 tyg, co prawda zestaw nie obejmował chmielna na zimno ale dokupiłem citre i cascade na aromat.
        Chmielenie na zimno powinienem zacząć tylko kilka dni przed rozlewem? Gdybyś o tym nie wspomniał to wrzucałbym chmiel na całe 2 tygodnie.

        Comment

        • SzwagierMinazuki
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2015.01
          • 35

          #5
          Spokojnie możesz zlewać na cichą. A chmiel dodaj na 3-4 dni przed rozlewem to da najlepszy efekt końcowy.

          Pozdrawiam.
          Co u Szwagra piszczy?

          Comment

          • merek
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.01
            • 5

            #6
            Dzięki wielkie!
            Już zlane. Aromat przy rozlewie zapowiada przyszły sukces
            Ostatnia zmiana dokonana przez merek; 2015-02-10, 00:59.

            Comment

            • Greenboy
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.11
              • 10

              #7
              Dużo bardziej ryzykujesz zakażenie przelewając na cichą niż mierząc BLG zdezynfekowanym cukromierzem. Trochę nielogiczne to Twoje podejście. Tak na przyszłość chmieląc na zimno niedofermentowane piwo może Ci się zrobić mętne. Po 8 dniach prawdpodobieństwo niedofermentowania jest niskie ale istnieje.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • m2200
                Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
                m2200
                Cześć,

                znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

                Jak...
                2019-04-30, 16:10
              • Brandis
                Chmielenie na zimno.
                Brandis
                Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
                Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
                2020-02-05, 16:00
              • darekd
                Schrems, Schremser Vienna I.P.
                darekd
                Browar z Dolnej Bawarii niedaleko granicy z Czechami

                https://schremser.at/produkt/schremser-vienna-ip/

                Vienna lager, do chmielenia na zimno dodano Cascade
                4,8% alk.

                Aromat - bezpośrednio po otwarciu butelki wyraźny chmiel z tonami trawy cytrynowej, po czasie...
                2024-12-05, 16:23
              • darekd
                De Leite, Paljas IPA
                darekd
                Marka browaru De Leite z Flandrii Zachodniej.

                6% alk.
                35 IBU (na butelce podają 37)
                Chmiele: Tomahawk (znany bardziej jako Columbus), Cascade, Saaz i na zimno Amarillo i Nelson Sauvin - tak podali w metryczce, ale w opisie napisali, że na zimno Nelson Sauvin i Hallertau Blanc....
                2024-11-10, 23:53
              • darekd
                ReCraft, [Piwne Podziemie], Lemon Sparkler
                darekd
                Pils ze skórką cytrynową. 11% ekstr., 4,9% alk.

                Chmiele: Lubelski, Motueka i Saaz. Te dwa ostatnie ponadto na zimno.

                Aroma- po otwarcie lekka cytryna, ale też jakaś dziwna syntetyczna nutka, lekki chmiel, ciut słodu
                Piana - średnia wysokość i trwałość
                ...
                2024-07-26, 22:02
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...