Witam,
Krótkie pytanie - ile maksymalnie może trwać burzliwa fermentacja?
Od 8 dni fermentuje mi bitter 14 blg, temperatura na fermentorze 19-22.
Strasznie boje się zakażenia, dlatego unikam otwierania fermentora i pomiaru blg żeby sprawdzić czy cukry stoją w miejscu.
Czy po 8 dniach mogę w ciemno zlewać na cicha i chmielić na zimno, czy bez pomiaru blg się nie obędzie?
To moja pierwsza warka, dlatego nie wiem czy mój tok myślenia jest prawidłowy tzn. nawet jeżeli jest jeszcze niedofermentowane to i tak na cichej dojdzie, najwyżej potrzymam trochę dłużej z chmielem na zimno. Jeżeli moje rozmowanie jest błędne to proszę o info.
Pozdrawiam
Krótkie pytanie - ile maksymalnie może trwać burzliwa fermentacja?
Od 8 dni fermentuje mi bitter 14 blg, temperatura na fermentorze 19-22.
Strasznie boje się zakażenia, dlatego unikam otwierania fermentora i pomiaru blg żeby sprawdzić czy cukry stoją w miejscu.
Czy po 8 dniach mogę w ciemno zlewać na cicha i chmielić na zimno, czy bez pomiaru blg się nie obędzie?
To moja pierwsza warka, dlatego nie wiem czy mój tok myślenia jest prawidłowy tzn. nawet jeżeli jest jeszcze niedofermentowane to i tak na cichej dojdzie, najwyżej potrzymam trochę dłużej z chmielem na zimno. Jeżeli moje rozmowanie jest błędne to proszę o info.
Pozdrawiam
Comment