Koniec fermentacji bez pomiaru blg

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • merek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 5

    Koniec fermentacji bez pomiaru blg

    Witam,
    Krótkie pytanie - ile maksymalnie może trwać burzliwa fermentacja?
    Od 8 dni fermentuje mi bitter 14 blg, temperatura na fermentorze 19-22.
    Strasznie boje się zakażenia, dlatego unikam otwierania fermentora i pomiaru blg żeby sprawdzić czy cukry stoją w miejscu.
    Czy po 8 dniach mogę w ciemno zlewać na cicha i chmielić na zimno, czy bez pomiaru blg się nie obędzie?
    To moja pierwsza warka, dlatego nie wiem czy mój tok myślenia jest prawidłowy tzn. nawet jeżeli jest jeszcze niedofermentowane to i tak na cichej dojdzie, najwyżej potrzymam trochę dłużej z chmielem na zimno. Jeżeli moje rozmowanie jest błędne to proszę o info.
    Pozdrawiam
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #2
    No i tyle wystarczy, przelewaj.
    Chmiel na zimno na 3-5 dni przed butelkowaniem.
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      Możesz przelewać na cichą a chmielić na zimno dopiero jak się ładnie wyklaruje. Chmielić na zimno piwo dofermentowane w jak najniższej temperaturze. Kilka dni.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • merek
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.01
        • 5

        #4
        Tylko rurka "bulgocze" co jakieś 5 min, więc boje się, że to za wcześnie.
        Cicha zgodnie zgodnie z instrukcją dołączona do słodów powinna trwać 2 tyg, co prawda zestaw nie obejmował chmielna na zimno ale dokupiłem citre i cascade na aromat.
        Chmielenie na zimno powinienem zacząć tylko kilka dni przed rozlewem? Gdybyś o tym nie wspomniał to wrzucałbym chmiel na całe 2 tygodnie.

        Comment

        • SzwagierMinazuki
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2015.01
          • 35

          #5
          Spokojnie możesz zlewać na cichą. A chmiel dodaj na 3-4 dni przed rozlewem to da najlepszy efekt końcowy.

          Pozdrawiam.
          Co u Szwagra piszczy?

          Comment

          • merek
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.01
            • 5

            #6
            Dzięki wielkie!
            Już zlane. Aromat przy rozlewie zapowiada przyszły sukces
            Ostatnia zmiana dokonana przez merek; 2015-02-10, 00:59.

            Comment

            • Greenboy
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.11
              • 10

              #7
              Dużo bardziej ryzykujesz zakażenie przelewając na cichą niż mierząc BLG zdezynfekowanym cukromierzem. Trochę nielogiczne to Twoje podejście. Tak na przyszłość chmieląc na zimno niedofermentowane piwo może Ci się zrobić mętne. Po 8 dniach prawdpodobieństwo niedofermentowania jest niskie ale istnieje.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X