No forumowicze mam pytanie dotyczące drożdży do milk stout. Zastanawiam się nad s-04 a us-05. Które polecicie i jaka będzie różnica w smaku pomiędzy nimi?
Drożdże do milk stout s-04 czy us-05?
Collapse
X
-
Gdybym miał doradzić to proponuje 05, ostatnio fermentowałem na nich swojego American Stouta i dały mu bardzo przyjemną rześkość w smaku, do tego fermentacja przebiega na nich dość sprawnie. Na 04 robiłem wędzony porter i piwo wydaje sie dość pustawe(po leżakowaniu sporo zyskało), ale ja na twoim miejscu wybrałbym 05 albo... Danstar Nottingham. -
Oba szczepy są dobre. S-04 powinien być bardziej ejlowy, a US05 czystsze, ale też wiele zależy od temperatury fermentacji. Osobiście skłaniałbym się do 'anglików'. No chyba, że chcesz bogato dochmielić to lepiej 'amerykany'.Comment
-
Które byś polecał do wyższej temperatury fermentacji?Comment
-
Co rozumiesz przez "wyższą"?Comment
-
No jakieś 21 °CVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
21 fermentacji to nie jest wyższa i każde przypasują. 21 otoczenia to już ciepło, wziąłbym uesy.Comment
Related Topics
Collapse
-
Odwiedziłem wreszcie to miejsce. Okolica urocza, więc jeśli ktoś woli spożywać w pięknych okolicznościach przyrody to obok mamy dwór, park podworski i duży zagospodarowany staw z aleją wokół . Lokal mieści się w budynkach pofolwarcznych i gdyby się ktoś uparł mógłby powiedzieć,...5 Photos
-
Channel: Lubelskie
-
-
Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji
Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%
https://www.singlecut.com/
Aromat - czekolada,...-
Channel: USA
2025-02-02, 00:09 -
-
Lokal firmowy browaru Dudliar zlokalizowany jest w samym centrum miasta co czyni go miejscem bardzo atrakcyjnym i mocno frekwentowanym. W upalny dzień w którym tam przyjechałem ogródek piwny był wypełniony po brzegi, nie było miejsca i trzeba było iść do wewnątrz. Ale generalnie nie ma tego...3 Photos
-
Channel: Ukraina
2022-01-11, 22:30 -
-
Hm, miałem zamiar dokładnie opisać to piwo, ale po degustacji przeszła mi na to ochota, Ale żeby nie poprzestać na stwierdzeniu, że piwo jest "takie sobie", dwa słowa o nim. W zapachu, jeśli wziąć pod uwagę deklarowany styl, nędza. Raczej przypomina jakiegoś milk stouta niż...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Kreta wydawała mi się kiedyś z piwnego punktu widzenia wyspą jałową. Bo cóż tam w tym temacie mogło być ciekawego. Jakieś pseudopiwne Alfy czy inne wodniste lagery spijane na plaży i knajpkach za mocno zawyżone ceny?
To było kilkanaście lat temu. Niedawno przeglądnąłem jakieś...3 Photos-
Channel: Grecja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment