Drożdże do milk stout s-04 czy us-05?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mrmaki
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 25

    #1

    Drożdże do milk stout s-04 czy us-05?

    No forumowicze mam pytanie dotyczące drożdży do milk stout. Zastanawiam się nad s-04 a us-05. Które polecicie i jaka będzie różnica w smaku pomiędzy nimi?
    India Pale Ale - recepta na dogodne życie
  • Ronoaro
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.04
    • 160

    #2
    Gdybym miał doradzić to proponuje 05, ostatnio fermentowałem na nich swojego American Stouta i dały mu bardzo przyjemną rześkość w smaku, do tego fermentacja przebiega na nich dość sprawnie. Na 04 robiłem wędzony porter i piwo wydaje sie dość pustawe(po leżakowaniu sporo zyskało), ale ja na twoim miejscu wybrałbym 05 albo... Danstar Nottingham.

    Comment

    • ScaRRyMaN
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.11
      • 33

      #3
      Do swojego milk stouta zadałem s04. Potwierdzam, że s04 nie wyciągnęły nic ze smaku słodu.
      Ostatnia zmiana dokonana przez ScaRRyMaN; 2015-03-19, 17:15.

      Comment

      • gobong
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.04
        • 658

        #4
        Ja polecam s-04 , milk stout to wyspiarskie piwo, s-04 lepsze do ciemnych, warzone przez siebie milk stouty za pomocą tychże drożdży fermentowałem zawsze byłem zadowolony.

        Comment

        • metalsrem
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2008.09
          • 239

          #5
          Mi się udało zdobyć trzecie miejsce na konkursie ze stoutem na s04 więc jak najbardziej je polecam.
          Browar domowy SKOTAR

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19292

            #6
            Oba szczepy są dobre. S-04 powinien być bardziej ejlowy, a US05 czystsze, ale też wiele zależy od temperatury fermentacji. Osobiście skłaniałbym się do 'anglików'. No chyba, że chcesz bogato dochmielić to lepiej 'amerykany'.

            Comment

            • mrmaki
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2013.08
              • 25

              #7
              Dzięki Panowie za info. W takim wypadku sklonie sie do wyspiarskich.
              India Pale Ale - recepta na dogodne życie

              Comment

              • mikołajj
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2005.01
                • 106

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                Oba szczepy są dobre. S-04 powinien być bardziej ejlowy, a US05 czystsze, ale też wiele zależy od temperatury fermentacji. Osobiście skłaniałbym się do 'anglików'. No chyba, że chcesz bogato dochmielić to lepiej 'amerykany'.
                Które byś polecał do wyższej temperatury fermentacji?

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #9
                  Co rozumiesz przez "wyższą"?
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  • dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

                    #10
                    No jakieś 21 °C
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                    Moje warzenie // Piwny Wojownik

                    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                    Comment

                    • zgoda
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.05
                      • 3516

                      #11
                      21 fermentacji to nie jest wyższa i każde przypasują. 21 otoczenia to już ciepło, wziąłbym uesy.
                      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                      Comment

                      Related Topics

                      Collapse

                      • Prusak
                        Alchemik Browar & Pizza, Rybczewice 120 c
                        Prusak
                        Odwiedziłem wreszcie to miejsce. Okolica urocza, więc jeśli ktoś woli spożywać w pięknych okolicznościach przyrody to obok mamy dwór, park podworski i duży zagospodarowany staw z aleją wokół . Lokal mieści się w budynkach pofolwarcznych i gdyby się ktoś uparł mógłby powiedzieć,...
                        2023-09-29, 18:10
                      • darekd
                        SingleCut Beersmiths, Eric More Cowbell!
                        darekd
                        Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji

                        Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%

                        https://www.singlecut.com/

                        Aromat - czekolada,...
                        2025-02-02, 00:09
                      • bastion
                        Ukraina, Kropivnicki, Velika Perspektivna 29/35, Pub Dudliar.
                        bastion
                        Lokal firmowy browaru Dudliar zlokalizowany jest w samym centrum miasta co czyni go miejscem bardzo atrakcyjnym i mocno frekwentowanym. W upalny dzień w którym tam przyjechałem ogródek piwny był wypełniony po brzegi, nie było miejsca i trzeba było iść do wewnątrz. Ale generalnie nie ma tego...
                        2022-01-11, 22:30
                      • Prusak
                        Balans, Kurpiowskie Porter
                        Prusak
                        Hm, miałem zamiar dokładnie opisać to piwo, ale po degustacji przeszła mi na to ochota, Ale żeby nie poprzestać na stwierdzeniu, że piwo jest "takie sobie", dwa słowa o nim. W zapachu, jeśli wziąć pod uwagę deklarowany styl, nędza. Raczej przypomina jakiegoś milk stouta niż...
                        2023-03-24, 01:45
                      • bastion
                        Grecja, Chania, Leoforos Kazantzaki 102, Lafkas Brewery.
                        bastion
                        Kreta wydawała mi się kiedyś z piwnego punktu widzenia wyspą jałową. Bo cóż tam w tym temacie mogło być ciekawego. Jakieś pseudopiwne Alfy czy inne wodniste lagery spijane na plaży i knajpkach za mocno zawyżone ceny?
                        To było kilkanaście lat temu. Niedawno przeglądnąłem jakieś...
                        2022-02-07, 23:04
                      • Loading...
                      • Koniec listy.
                      Przetwarzanie...