RIS - pytania odnośnie przepisu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krisu22
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 25

    #1

    RIS - pytania odnośnie przepisu

    Witam wszystkich. Jestem po 2 udanych warkach, teraz czas na kolejne Po roku przerwy od warzenia Piwa ( studia, brak czasu) chciałbym zrobić kilka warek różnych stylów piwa. Mam kupione słody na RIS-A i Porter Bałtycki - czekają rok ale w szczelnym zamknięciu i bez dostępu słońca więc raczej wszystko OK. Wracając do pytania z tematu, wziąłem sobie przepis według wykonania Jacka Michna. Wygląda on tak:
    Słód Pale Ale - 10kg
    Słód monachijski - 7kg
    Jęczmień palony - 1,2 kg
    Słód Caraaroma - 1kg
    Słód Caramunich II - 1kg
    Płatki pszeniczne - 0,8kg
    Płatki owsiane - 0,8kg
    Płatki jęczmienne - 0,8kg
    Słód carafa I -0,8 kg

    Chmiele:
    Marynka 160g
    Lubelski 120g

    zawartość ekstraktu 26,5 blg
    brzeczka nastawna w litrach 40

    Zacieranie Infuzyjne 66-67 przez 90min

    butelkowanie: 160g glukozy i łyżka mocnej gęstwy
    I teraz kilka pytań: W przepisie nie ma nic o wysładzaniu, czyli dobrze rozumiem że do 40litrów wody wsypuję zaciery, potem filtruję i w ogóle nie wysładzam? Słody jednak wsiąkną trochę wody więc wysładzać po prostu do uzyskania 40litrów brzeczki? Z kąd mam wziąść łyżkę gęstwy do butelkowania, z fermentacji burzliwej zebrać i przechowywać w słoiku w lodówce do butelkowania, czy z fermentacji cichej ? Czy wyjdzie mi z tego jeszcze jakiś Stout (wysładzanie), i czy ktoś dobry mógłby mi podrzucić przepis? Dzięki za odpowiedzi, jak coś jeszcze się przypomni to będę pytał, i proszę o wyrozumiałość dla początkującego Pozdrawiam
  • PiotrekDziki
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.05
    • 35

    #2
    Mój Ris jest opisany nieco niżej ja wysładzałem i kontrolowałem ekstrakt na początku leciał 24blg i wysładzałem do momentu jak leciał ekstrakt 22 blg po odparowaniu przy chmieleniu miałem 24 blg ( tyle co chciałem) reszta z wysładzania dała 22 litry brzeczki 14 blg po gotowaniu teraz czekam na rezultaty na razie zlałem na cichą pozdrowienia

    Comment

    • krisu22
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.05
      • 25

      #3
      podbijam, bo nie uzyskałem odp na pytania i doszło jeszcze jedno pytanie: czy 21 dni fermentacja burzliwa i 21 dni fermentacja cicha to dobry pomysł?

      Comment

      • PiotrekDziki
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.05
        • 35

        #4
        Zaciery wsypujesz do ilości wody od 2,5 do 3,5 litra na 1 kg zasypu im więcej tym łatwiej sie miesza i lepiej "oddaje" słód cukry łatwiej sie skrobia przerabia na cukier jak mają ziarna luzniej masz około 22 kg zasypu to musisz dać więcej niż 40 litrów wody w risie raczej sie daje około 2,5 do 3 litrów na 1 kg.osobiście wysładzałem tak by otrzymać blg takie jak chciałem mieć końcowe u mnie 24. a z reszty z wysładzania zrobiłem stauta który miał 14 blg ja robiłem opcje na 20 litrów risa i 20 litrów stauta docelowo wyszło mi po 18 litrów.
        gęstwe tak jak piszesz z burzliwej sie bierze osobiscie wziołem gęstwe ze stauta i zaszczepiłem risa przed butelkowaniem.Odnośnie czasu to powinno wystarczyć tak jak piszesz po 21 dni. pozdrowienia
        ps. mój staut z wysładzania zabutelkowany po 7 dniach burzliwej i 7 cichej ale widze że troche za szybko nie mam granatów ale nie wyklarowało sie na cichej i w butelkach mam dość dużo osadu

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Ten najlepszy http://barclayperkins.blogspot.com/2...4-courage.html

          Po pół roku nadaje się do picia, po roku nie ma sobie równych.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • krisu22
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.05
            • 25

            #6
            Mam do tego RIS-A 2 paczki drożdży safale s-04 dadzą radę?

            Comment

            • krisu22
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.05
              • 25

              #7
              bo w recepturze są podane drożdże WLP004 Irish Ale. Ze względu na cenę wolałbym jakiś tańszy dobry zamiennik w proszku, gdzieś tam wyczytałem że safale s-04 w ilości dwie paczki będą dobre ale na forum nie pytałem, więc proszę o pomoc czy będą OK czy może jakieś inne drożdże w proszku. Dziękuję

              Comment

              • Robler
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.05
                • 35

                #8
                Możesz zrobić na s04 choć na płynnych wyszło by Ci lepsze z tym że wczośniej albo starter albo jakieś lekkie piwko i gęstwa.

                Comment

                • krisu22
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.05
                  • 25

                  #9
                  A 160 gram glukozy i łyżka gęstwy na refermentację 40 litrów tego risa to nie będzie mało?

                  Comment

                  • Robler
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.05
                    • 35

                    #10
                    Daj bez gęstwy, co do glukozy to się nie wypowiem bo stosuje zwykły cukier, ale jeśli kożystasz z jakiegoś klkulatora do nagazowania to ustaw je na poziomie 1,8 vol bo z czasem będzie się przegazowywać.

                    Comment

                    • krisu22
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.05
                      • 25

                      #11
                      Doszłem do wniosku że nie będę robił 40 litrów tego piwa, chciałbym zrobić 20 litrów. Przepis jest zrobiony na 40 litrów, i teraz pytanie: aby uzyskać 20 litrów dzielę po prostu składniki przez pół? Jak nie to proszę doświadczonego o wyliczenie tego i bardzo dziękuję za pomoc

                      Comment

                      • krisu22
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.05
                        • 25

                        #12
                        nikt nie pomoże jak to podzielić?

                        Comment

                        • dyczkin
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2011.05
                          • 3657

                          #13
                          Podziel na pół, tylko mocno mieszaj
                          A garnek jakiej wielkości masz?
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                          Moje warzenie // Piwny Wojownik

                          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                          Comment

                          • krisu22
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2014.05
                            • 25

                            #14
                            garnek mam 50 litrów, myśle że jest OK? a jak z wysładzaniem takiego piwa? przez filtrator z oplotu chyba będzie problem? chyba będę musiał sobie zrobić rurkowy. Bo ostatnio jak robiłem porter bałtycki to wysładzał się z 7 godzin i musiałem kilka razy podgrzewać, aż się trochę zraziłem
                            Ostatnia zmiana dokonana przez krisu22; 2015-06-19, 21:17.

                            Comment

                            • krisu22
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.05
                              • 25

                              #15
                              Chyba że problem przy filtracji powstał dlatego że mój filtrator z oplotu jest za krótki? ma gdzieś 50cm. Chociaż inne piwa filtrowałem i byłem zadowolony- no ale nie było tyle słodów

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • m2200
                                Płatki dębowe na cichą.
                                m2200
                                Cześć,

                                uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

                                Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
                                2019-08-22, 17:29
                              • darekd
                                Wrowar, Black River
                                darekd
                                Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

                                Oatmeal Stout, 4,6% alk.
                                Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
                                Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
                                ...
                                2024-12-30, 14:42
                              • darekd
                                Störtebeker, New England IPA
                                darekd
                                Browar ze Stralsundu kontynuuje tradycję współpracy z piwowarami domowymi zapoczątkowanej tym piwem:

                                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...er-heller-bock

                                Receptura tego piwa to efekt zwycięstwa w siódmej edycji (2023) mistrzostw...
                                2024-11-30, 00:27
                              • TOM3K
                                Dwa pytania o piwo z brew kitu.
                                TOM3K
                                Witam.
                                Mam dwa pytania.
                                1. Czy jak rozcięczę puszkę brew kitu 1,7Kg w 5 litrach wody to otrzymam 6,7L nastawu?
                                2. Chciałbym podnieść Blg z 12 na 14 za pomocą glukozy aby podnieść zawartość alkoholu ale bez wyczuwalnej szkody. Czy to dobry pomysł?
                                2018-06-06, 14:23
                              • darekd
                                ReCraft, [Piwne Podziemie] Chmielokrata Amora Preta
                                darekd
                                Uwarzone w świętochłowickim ReCrafcie jako "Hop Heavy IPA".

                                Ekstr. 15%
                                Alk. 6%

                                Chmiel to polski Amora Preta, który według niektórych dystrybutorów, jak i informacji na puszce charakteryzuje się aromatem polskich owoców leśnych. Nie wiem czym polskie...
                                2024-03-22, 20:19
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...