AIPA - pomoc w ustawieniu chmielenia.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maciuss2
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.11
    • 3

    AIPA - pomoc w ustawieniu chmielenia.

    Witam,

    Zabieram się do warzenia swojej czwartej warki. Będzie to AIPA. Chciałem was prosić o rady (A może i propozycje) dotyczące chmielenia. Mam zestaw na 20 litrów na słodach: Pilzneńskim (2,2 kg), Monachijskim (2,6 kg) i karmelowym jasnym (0,4kg). Zestaw obliczony na 14 BLG. Zastanawiam się jak najlepiej ustawić chmielenie. Posiadam następujące chmiele
    (wszystkie w granulatach)

    WARRIOR - 100g
    AMARILLO - 50g
    CASCADE - 100g
    CENTENIAL - 50 g

    Wdzięczny będę za wszelkie sugestie
    Pozdrawiam
    Maciek
    Last edited by maciuss2; 2015-05-28, 12:02. Powód: Podpisanie się :)
  • maciuss2
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.11
    • 3

    #2
    Zadałem to samo pytanie na Piwo.org więc proszę tutaj jakby co nie odpowiadać.
    Nie wiem czy mogę usunąć ten temat.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      Wybacz że nie siedzimy cały dzien przed kompem i czakamy na pytania. Jeśli tam doświadczony piwowar odpowiedział to nie będę się produkować. Nie musisz dziękować
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • maciuss2
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.11
        • 3

        #4
        Przepraszam za zamieszanie. Temat zamknięty.

        Comment

        • dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

          #5
          Kto go zamknął, można wiedzieć.
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

          Moje warzenie // Piwny Wojownik

          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Na zamknięcie to trzeba sobie zasłużyć
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Micber123
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.02
              • 5

              #7
              Witam, skorzystam z tego, że temat pozostał i zadam pytanie o APĘ. Chcę użyć zasypu 4 kg pale ale, 300 g carapilsa i drożdże safale us-05.
              Chmielenie następująco (chmiel w granulacie):
              Simcoe 20 g - 50 min
              Cascade 20 g - 15 min
              Cascade 20 g - 10 min
              Citra 25 g - 1 min
              Citra 25 g - 3 dni na zimno fermentacja cicha
              Simcoe 25 g - 3 dni na zimno fermentacja cicha

              Nie warzyłem wcześniej American Pale Ale'a i tu pytanie czy przy takiej ilości chmielu nie będzie on przechmielony i bardziej w stylu AIPY ? Obliczyłem IBU na poziomie ok 48 - boję się jednak, że goryczka będzie nieprzyjemna i zalegająca. Prośba o pomoc doświadczonych piwowarów : )
              Last edited by Micber123; 2015-05-29, 06:56.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #8
                Zmieścisz sie w stylu, goryczka będzie dużo mniejsza niż w poprzedniej warce
                ps. Maszyna wyliczyła 42IBU
                Last edited by anteks; 2015-05-29, 08:57.
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Micber123
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.02
                  • 5

                  #9
                  Dziękuję za odpowiedź. Zapytam jeszcze - planuję wsypać łyżeczkę gipsu piwowarskiego - czy efekt jest tego wart ? Jak bardzo wpływa to na aromat "chmielowy" ?

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X