Cześć wszystkim
Przygotowuję się do uwarzenia mojej pierwszej warki i dość pilnie potrzebuję Waszej pomocy i opinii.
Wiem że lato to najgorszy możliwy okres na warzenie a na pewno już pierwsze warzenie ale wiecie wakacje..
Konkretnie: zamówiłem cały sprzęcior w BA i pierwszym piwem będzie stout z ekstraktów. Temp. fermentacji to 20C. Najchłodniejszym pomieszczeniem w moim mieszkaniu jest dość spora łazienka. Na tą chwilę jest w niej 22-23C. Podczas ostatnich upałów gdy na zewnątrz było po 35C, w łazience miałem do 25C. Czyli zdecydowanie za dużo. Pojawiła się więc potrzeba sklecenia czegoś co podtrzymywałoby ustaloną temperaturę.
Sprzęt i surowce przyszły zapakowane w zgrabny karton z tektury falistej idealnie pasujący do fermentora.
I tu pojawił się pomysł oklejenia go styropianem i zaizolowania go.
Wybrałem się więc dziś do sklepu budowlanego i kupiłem płyty styropianu o grubości 5cm.
Podocinałem na wymiar i przykleiłem na zewnątrz kartonu. Dodatkowo do środka, na dno włożyłem równiej jedną płytę. Dodatkowo żeby nie kruszył się styropian owinę go folią typu stretch.
W celu otrzymania i utrzymania tych 20C mam zamiar wkładać wkłady chłodzące do lodówek turystycznych.
W załączniku fotka jak prezentuje się box na chwilę obecną.
Mam dylemat jak wykonać pokrywę. I tu kilka pytań:
- Czy box może być szczelnie zamknięty od góry tzn. bez żadnego otworu na rurkę fermentacyjną? Co z powstającym gazem?
Myślałem żeby zrobić w pokrywie otwór na czubek rurki tak by gaz się wydostawał na zewnątrz, czy jest to potrzebne?
- Co sądzicie ogólnie o moim pudle? Jak myślicie, jaka będzie jego wydajność? Docelowo planowałem wymieniać jeden- dwa większe wkłady co ok 12h.
- Obawiam się że taki wkład może schładzać bardzo punktowo (?) tak że nie obniży i utrzyma równej temp. w całym pudle.
- No i do tych co może zbudowali coś podobnego, jak z wahaniami temperatury?
Bardzo liczę na Waszą pomoc i wszelkie sugestie/ opinie. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Przygotowuję się do uwarzenia mojej pierwszej warki i dość pilnie potrzebuję Waszej pomocy i opinii.
Wiem że lato to najgorszy możliwy okres na warzenie a na pewno już pierwsze warzenie ale wiecie wakacje..
Konkretnie: zamówiłem cały sprzęcior w BA i pierwszym piwem będzie stout z ekstraktów. Temp. fermentacji to 20C. Najchłodniejszym pomieszczeniem w moim mieszkaniu jest dość spora łazienka. Na tą chwilę jest w niej 22-23C. Podczas ostatnich upałów gdy na zewnątrz było po 35C, w łazience miałem do 25C. Czyli zdecydowanie za dużo. Pojawiła się więc potrzeba sklecenia czegoś co podtrzymywałoby ustaloną temperaturę.
Sprzęt i surowce przyszły zapakowane w zgrabny karton z tektury falistej idealnie pasujący do fermentora.
I tu pojawił się pomysł oklejenia go styropianem i zaizolowania go.
Wybrałem się więc dziś do sklepu budowlanego i kupiłem płyty styropianu o grubości 5cm.
Podocinałem na wymiar i przykleiłem na zewnątrz kartonu. Dodatkowo do środka, na dno włożyłem równiej jedną płytę. Dodatkowo żeby nie kruszył się styropian owinę go folią typu stretch.
W celu otrzymania i utrzymania tych 20C mam zamiar wkładać wkłady chłodzące do lodówek turystycznych.
W załączniku fotka jak prezentuje się box na chwilę obecną.
Mam dylemat jak wykonać pokrywę. I tu kilka pytań:
- Czy box może być szczelnie zamknięty od góry tzn. bez żadnego otworu na rurkę fermentacyjną? Co z powstającym gazem?
Myślałem żeby zrobić w pokrywie otwór na czubek rurki tak by gaz się wydostawał na zewnątrz, czy jest to potrzebne?
- Co sądzicie ogólnie o moim pudle? Jak myślicie, jaka będzie jego wydajność? Docelowo planowałem wymieniać jeden- dwa większe wkłady co ok 12h.
- Obawiam się że taki wkład może schładzać bardzo punktowo (?) tak że nie obniży i utrzyma równej temp. w całym pudle.
- No i do tych co może zbudowali coś podobnego, jak z wahaniami temperatury?
Bardzo liczę na Waszą pomoc i wszelkie sugestie/ opinie. Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Comment