Witam,
do tej pory uwarzyłem 10 warek. Wszystkie od podstaw z zacieraniem. Póki co zamawiałem gotowe zestawy. Przyszedł czas na zmianę - mam w planach uwarzyć kolejne dwie warki, tym razem jednak chcę sam skompletować surowce. Podam poniżej recepturę (po angielsku) a pod spodem zamieszczę pytania:
Winter Warmer
Original gravity: 1062
Expected final gravity: 1015
Total liquor: 32.5 l
Makes: 23 l
Estimated ABV: 6.2%
Bitterness rating: 19.6 IBU
Colour rating: 27.2 EBC
For the mash:
Liquor: 13.75 l
Mash time: 1h
Temperature: 65
Grain bill:
Pale malt (5.1 kg)
Crystal malt (200g)
Torrified wheat malt (100g)
Chocolate malt (100 g)
For the boil:
Liquor: 27l
Boil time: 1h 10m
Hops:
East Kent Golding 5.5% (30g) - at start of boil
Progress 5.5% (10g) - for last 10 m of boil
Target 10.5% (10g) - at turn off
Other:
Protofloc - (1 tsp) - for last 15 minutes
Honey - (500g) - for last 5 minutes of boil
To ferment:
Fermentation: 20
Conditioning: 6 weeks at 12
Yeast:
Wyeast 1968 London ESB
MOJE PYTANIA:
1. Przy opisach słodów Crystal podane są jednostki EBC. Czym jest EBC (w moim sklepie internetowym dostępne są słody crystal z EBC od 15 do 385). Jaka ilość jednostek EBC odpowiednia jest do powyższej receptury? To samo dotyczy mojej drugiej receptury i słodu monachijskiego.
2. Czym są wartości procentowe podane przy chmielach. Wszystkie wymienione wyżej chmiele są dostępne w sklepie, z którego zamawiam surowce. Problem polega na tym, że owe wartości procentowe są albo wyższe albo niższe np. chmiel Target jest dostępny w wersji 11.7% lub 9% (zamiast podanych w przepisie 10.5 %). Co robić: kupić chmiele z wyższą zawartością procentową kwasów czy niższą. Jak wpływa to na piwo?
3. Pytanie odnośnie chmielu ale z innej receptury (Old ale, 8.7%): czy chmiel Golding 5.5 % można zastąpić chmielem Bramling Cross 5.3% (- napisane jest, że B. Cross nadaje się do mocniejszych i ciemnych piw):
4. Drożdże - na razie rezygnuję z użycia drożdży płynnych. Jakie suche drożdże mogą zastąpić Wyeast 1968 London ESB? Czy mogą to być Fermentis S-04 (sugerowane są one w tabelce w książce o warzeniu piwa, z któej pochodzi podana przeze mnie receptura)?
5. Ostatnie pytanie: przerwa temperaturowa. W przepisie proponowana jest jedna przerwa - godzina w 65 stopniach. Czy według Was to wystarczy dla tego rodzaju piwa? Może jakieś sugestie macie?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
P. S.
Nawet jak macie link do dyskusji czy po prostu informację dotyczącą powyższych tematów to proszę o "wrzutkę".
do tej pory uwarzyłem 10 warek. Wszystkie od podstaw z zacieraniem. Póki co zamawiałem gotowe zestawy. Przyszedł czas na zmianę - mam w planach uwarzyć kolejne dwie warki, tym razem jednak chcę sam skompletować surowce. Podam poniżej recepturę (po angielsku) a pod spodem zamieszczę pytania:
Winter Warmer
Original gravity: 1062
Expected final gravity: 1015
Total liquor: 32.5 l
Makes: 23 l
Estimated ABV: 6.2%
Bitterness rating: 19.6 IBU
Colour rating: 27.2 EBC
For the mash:
Liquor: 13.75 l
Mash time: 1h
Temperature: 65
Grain bill:
Pale malt (5.1 kg)
Crystal malt (200g)
Torrified wheat malt (100g)
Chocolate malt (100 g)
For the boil:
Liquor: 27l
Boil time: 1h 10m
Hops:
East Kent Golding 5.5% (30g) - at start of boil
Progress 5.5% (10g) - for last 10 m of boil
Target 10.5% (10g) - at turn off
Other:
Protofloc - (1 tsp) - for last 15 minutes
Honey - (500g) - for last 5 minutes of boil
To ferment:
Fermentation: 20
Conditioning: 6 weeks at 12
Yeast:
Wyeast 1968 London ESB
MOJE PYTANIA:
1. Przy opisach słodów Crystal podane są jednostki EBC. Czym jest EBC (w moim sklepie internetowym dostępne są słody crystal z EBC od 15 do 385). Jaka ilość jednostek EBC odpowiednia jest do powyższej receptury? To samo dotyczy mojej drugiej receptury i słodu monachijskiego.
2. Czym są wartości procentowe podane przy chmielach. Wszystkie wymienione wyżej chmiele są dostępne w sklepie, z którego zamawiam surowce. Problem polega na tym, że owe wartości procentowe są albo wyższe albo niższe np. chmiel Target jest dostępny w wersji 11.7% lub 9% (zamiast podanych w przepisie 10.5 %). Co robić: kupić chmiele z wyższą zawartością procentową kwasów czy niższą. Jak wpływa to na piwo?
3. Pytanie odnośnie chmielu ale z innej receptury (Old ale, 8.7%): czy chmiel Golding 5.5 % można zastąpić chmielem Bramling Cross 5.3% (- napisane jest, że B. Cross nadaje się do mocniejszych i ciemnych piw):
4. Drożdże - na razie rezygnuję z użycia drożdży płynnych. Jakie suche drożdże mogą zastąpić Wyeast 1968 London ESB? Czy mogą to być Fermentis S-04 (sugerowane są one w tabelce w książce o warzeniu piwa, z któej pochodzi podana przeze mnie receptura)?
5. Ostatnie pytanie: przerwa temperaturowa. W przepisie proponowana jest jedna przerwa - godzina w 65 stopniach. Czy według Was to wystarczy dla tego rodzaju piwa? Może jakieś sugestie macie?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
P. S.
Nawet jak macie link do dyskusji czy po prostu informację dotyczącą powyższych tematów to proszę o "wrzutkę".
Comment