Co to jest EBC, czym są wartości procentowe w chmielach i kilka innych pytań.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    Co to jest EBC, czym są wartości procentowe w chmielach i kilka innych pytań.

    Witam,

    do tej pory uwarzyłem 10 warek. Wszystkie od podstaw z zacieraniem. Póki co zamawiałem gotowe zestawy. Przyszedł czas na zmianę - mam w planach uwarzyć kolejne dwie warki, tym razem jednak chcę sam skompletować surowce. Podam poniżej recepturę (po angielsku) a pod spodem zamieszczę pytania:

    Winter Warmer

    Original gravity: 1062
    Expected final gravity: 1015
    Total liquor: 32.5 l
    Makes: 23 l
    Estimated ABV: 6.2%
    Bitterness rating: 19.6 IBU
    Colour rating: 27.2 EBC

    For the mash:

    Liquor: 13.75 l
    Mash time: 1h
    Temperature: 65

    Grain bill:

    Pale malt (5.1 kg)
    Crystal malt (200g)
    Torrified wheat malt (100g)
    Chocolate malt (100 g)

    For the boil:

    Liquor: 27l
    Boil time: 1h 10m

    Hops:

    East Kent Golding 5.5% (30g) - at start of boil
    Progress 5.5% (10g) - for last 10 m of boil
    Target 10.5% (10g) - at turn off

    Other:

    Protofloc - (1 tsp) - for last 15 minutes
    Honey - (500g) - for last 5 minutes of boil

    To ferment:

    Fermentation: 20
    Conditioning: 6 weeks at 12

    Yeast:

    Wyeast 1968 London ESB

    MOJE PYTANIA:

    1. Przy opisach słodów Crystal podane są jednostki EBC. Czym jest EBC (w moim sklepie internetowym dostępne są słody crystal z EBC od 15 do 385). Jaka ilość jednostek EBC odpowiednia jest do powyższej receptury? To samo dotyczy mojej drugiej receptury i słodu monachijskiego.

    2. Czym są wartości procentowe podane przy chmielach. Wszystkie wymienione wyżej chmiele są dostępne w sklepie, z którego zamawiam surowce. Problem polega na tym, że owe wartości procentowe są albo wyższe albo niższe np. chmiel Target jest dostępny w wersji 11.7% lub 9% (zamiast podanych w przepisie 10.5 %). Co robić: kupić chmiele z wyższą zawartością procentową kwasów czy niższą. Jak wpływa to na piwo?

    3. Pytanie odnośnie chmielu ale z innej receptury (Old ale, 8.7%): czy chmiel Golding 5.5 % można zastąpić chmielem Bramling Cross 5.3% (- napisane jest, że B. Cross nadaje się do mocniejszych i ciemnych piw):



    4. Drożdże - na razie rezygnuję z użycia drożdży płynnych. Jakie suche drożdże mogą zastąpić Wyeast 1968 London ESB? Czy mogą to być Fermentis S-04 (sugerowane są one w tabelce w książce o warzeniu piwa, z któej pochodzi podana przeze mnie receptura)?

    5. Ostatnie pytanie: przerwa temperaturowa. W przepisie proponowana jest jedna przerwa - godzina w 65 stopniach. Czy według Was to wystarczy dla tego rodzaju piwa? Może jakieś sugestie macie?

    Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

    P. S.

    Nawet jak macie link do dyskusji czy po prostu informację dotyczącą powyższych tematów to proszę o "wrzutkę".
    Last edited by m2200; 2015-07-30, 14:22.
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • oczko21
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 72

    #2
    EBC to barwa, wpisz w googlach "EBC piwo" i od razu ci się wyjaśni. Jeśli chodzi o alfakwasy w chmielu to tak najprościej... Im więcej % tym będzie bardziej gorzko.

    Comment

    • m2200
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.10
      • 223

      #3
      @oczko

      Wpisałem - wiem już czym jest EBC. Pytanie: w recepturach z reguły (tak mi się wydaje) nie podaje się wartości EBC. Czy w takim razie wybierając jakiś słód (w moim przypadku crystal) patrzymy mniej więcej na to czy piwo ma być jasne czy ciemne i wtedy wedle uznania dobieramy słód o odpowiednim EBC?

      Chmiele - dzięki za info. W takim razie nie powinno być problemu jeśli przepisowe 10.5% zastąpię 11% czy 9%?
      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #4
        Polecam zestawienie zamienników słodów. Przyda się w tej sytuacji.
        Last edited by e-prezes; 2015-07-30, 17:39.

        Comment

        • m2200
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.10
          • 223

          #5
          e-prezes

          Dzięki - muszę w takim razie założyć kolejne konto. Tym razem na piwo. org...
          Nie samym piwem żyje człowiek ale...

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            #6
            Jest gdzieś jeszcze bez logowanie, ale na szybko nie znalazłem.

            Comment

            • m2200
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.10
              • 223

              #7
              Dzięki, poszukam w necie. Może znajdę. A może na szybko ktoś mi pomoże jeśli chodzi o zamiennik drożdży płynnych? Czy proponowane suche drożdże w moim pyt. nr 4 są ok?
              Nie samym piwem żyje człowiek ale...

              Comment

              • dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

                #8
                Są OK.
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                Comment

                • m2200
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2013.10
                  • 223

                  #9
                  @dyczkin

                  Dzięki - jeszcze pytanie nr 3 mnie nurtuje Czy chmiel Golding można zastąpić Bramling Cross? Albo może jakimś innym?

                  I już szukam "zamiennika" proponowanego przez e-prezesa
                  Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                  Comment

                  • dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

                    #10
                    Każdy chmiel ma tam jakiś opis więc zobacz, który daje jakie nuty i zastępuj dowoli
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                    Moje warzenie // Piwny Wojownik

                    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                    Comment

                    • m2200
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2013.10
                      • 223

                      #11
                      @dyczkin

                      Dzięki, tak zrobię. Sprawdziłem opis Bramling Cross - nuty czarnej porzeczki, cytrusów, nadaje się do piw świątecznych i ciemnych. Powininen być dobry bo zamierzam uwarzyć mocnego old ale'a.

                      Dopiero się uczę więc trochę "spinam" i chcę żeby wszystko poszło ok. Trochę się poduczę, przećwiczę i będę zastępował dowoli
                      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

                        #12
                        Na początek polecam trzymania się receptur, bo gdy coś nie wyjdzie będzie łatwiej powiedzieć co nie tak.

                        Comment

                        • dyczkin
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2011.05
                          • 3657

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                          Na początek polecam trzymania się receptur, bo gdy coś nie wyjdzie będzie łatwiej powiedzieć co nie tak.
                          Jeśli uwarzył 10 piw wg gotowych receptur to pozwól mu pomylić się
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                          Moje warzenie // Piwny Wojownik

                          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

                            #14
                            Jak wszystkie 10 skopał to lepiej niech się trzyma prawideł, ale jak te 10 wyszło OK, to ma moje pozwolenie

                            Comment

                            • m2200
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2013.10
                              • 223

                              #15
                              Wyszły wszystkie ok. Dzięki za pozwolenie starszyzny A swoją drogą to na razie tylko pytam jakim chmielem mogę zastąpić chmiel z receptury (bo nie ma go w sklepie, z którego korzystam). Tak więc moje "eksperymentowanie" sprowadza się na razie do samodzielnego skompletowania surowców + minimalne zmiany (chmiel). No i o EBC pytałem bo w przepisach nie podają wartości EBC (przynajmniej w tym moim).
                              Nie samym piwem żyje człowiek ale...

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X