Co to jest EBC, czym są wartości procentowe w chmielach i kilka innych pytań.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #16
    Nie wszystkie słody mające tę samą barwę mają taki sam profil i da się je w prosty sposób zastąpić. Podobnie z alfa kwasami. Jest też lista zastępników chmieli, ale wartości musisz przeliczyć.

    Comment

    • m2200
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.10
      • 223

      #17
      Rozumiem. Zastanawia mnie natomiast kwestia taka jak w postawionym przeze mnie pytaniu nr 1. W recepturze jest podany rodzaj słodu (crystal) ale nie ma podanej wartości EBC. Interesuje mnie to, skąd mam wiedziec, który słód crystal powinienem kupic.

      Znasz jakiś odnośnik do przelicznika jeśli chodzi o chmiel?
      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

      Comment

      • dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

        #18
        A jaki kolor ma mieć końcowe piwo?
        Szukasz jakichś odpowiedzi na własny rachunek czy myślisz, że podamy wszystko na tacy?
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment

        • m2200
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.10
          • 223

          #19
          W recepturze napisane jest - 27,2 EBC. Czyli jak podaje wiki piwo ma byc jasnobrązowe, miedziane lub brązowe.

          Zastanawiam się jaki słód crystal muszę kupic (z jakim EBC) bo w recepturze (i chyba w ogóle w większości receptur) nie ma podane jakie ma byc EBC. A nie mam jeszcze wprawy żeby to ocenic.

          Owszem, szukam odpowiedzi na własny rachunek + korzystam z pomocy forumowiczów nie traktując ich jak "kelnerów" aczkolwiek nie ma w tym nic gorszącego, że początkujący pyta bardziej doświadczonych. Generalnie pytam o zasady (np. czym są wartości % w chmielach, co to jest EBC etc.) a czasem o konkretne odpowiedzi-podpowiedzi (czy można zastąpic chmiel x chmielem y).

          Dodam, że nie bez przyczyny nie wykroczyłem jeszcze z działu "kołyska" więc nie mam problemu z tym, że pytam nieraz o rzeczy byc może banalne dla ekspertów
          Last edited by m2200; 2015-08-02, 14:48.
          Nie samym piwem żyje człowiek ale...

          Comment

          Przetwarzanie...
          X