temperatura lezakowania

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cheetaha
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 6

    #1

    temperatura lezakowania

    Witam!
    Piwka nie długo skończą refermentację (4 dni w zalecanym przedziale 21-17 stopni) Na kolejne 10 dni zalecane jest 18-20 stopni ale ja nie jestem w stanie zapewnić im takich warunków, dlatego piszę do was z prośbą o wybranie najlepszej opcji, ewentualnie podsunięcie lepszego pomysłu.
    1. Loch w piwnicy tylko tam temperatura może spadać poniżej te 18 stopni. Czy wpłynie to negatywnie an jakość piwa, czy jedynie sprawi że trzeba będzie poczekać dłużej niż 10 dni? Minusem tego jest to, ze ktoś może mi to piwo ukraść.
    2. To samo miejsce - wydaje mi się że zbyt wysoka temperatura może sprawic ze piwo będzie śmierdzieć, z tego co czytałem.
    3. To samo miejsce ale w wiadrze z wodą. Wiadro powinno obniżyć tą temperaturę o jakieś 1-3 stopni.
    Piwo z brewkitu coopers lager (i drożdżami dodanymi w zestawie, jeśli to ważne to znajdę ich nazwę), dodawałem cukier (pierwsze piwo - ograniczenie kosztu w razie gdyby nie wyszło dobre)
    Z góry dzięki wszystkim za pomoc!
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #2
    Rozwiązanie pierwsze wydaje mi się być najlepszym.
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • bartek90
      Jaka temperatura refermentacji i leżakowania COOPERS STOUT?
      bartek90
      Cześć wszystkim,
      jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
      Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....
      2020-05-14, 12:41
    • RomaNzRumunii
      Kolsch temperatura fermentacji
      RomaNzRumunii
      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
      2023-11-25, 21:07
    • XboXC
      Temperatura fermentacji i leżakowania
      XboXC
      Witam.
      Mam taki dylemat. Dopiero zaczynam "przygode" z piwem domowym, ale od samego poczatku szukam odpowiedzi na pare pytan (a w zasadzie porady):
      Mieszkam w bloku. Do dyspozycji mam dwa pomieszczenia:
      dom - temperatura ok 22st.
      piwnica - temperatura 15st.
      ...
      2017-02-02, 13:33
    • wirdar1
      Brewkit Czech Pils
      wirdar1
      Witam
      To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
      Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
      13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
      2023-03-21, 15:51
    • Daray
      Brak wyraźniej fermentacji po 48h
      Daray
      Dzień dobry,

      W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

      Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
      2023-03-13, 20:01
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...