Witam!
Piwka nie długo skończą refermentację (4 dni w zalecanym przedziale 21-17 stopni) Na kolejne 10 dni zalecane jest 18-20 stopni ale ja nie jestem w stanie zapewnić im takich warunków, dlatego piszę do was z prośbą o wybranie najlepszej opcji, ewentualnie podsunięcie lepszego pomysłu.
1. Loch w piwnicy tylko tam temperatura może spadać poniżej te 18 stopni. Czy wpłynie to negatywnie an jakość piwa, czy jedynie sprawi że trzeba będzie poczekać dłużej niż 10 dni? Minusem tego jest to, ze ktoś może mi to piwo ukraść.
2. To samo miejsce - wydaje mi się że zbyt wysoka temperatura może sprawic ze piwo będzie śmierdzieć, z tego co czytałem.
3. To samo miejsce ale w wiadrze z wodą. Wiadro powinno obniżyć tą temperaturę o jakieś 1-3 stopni.
Piwo z brewkitu coopers lager (i drożdżami dodanymi w zestawie, jeśli to ważne to znajdę ich nazwę), dodawałem cukier (pierwsze piwo - ograniczenie kosztu w razie gdyby nie wyszło dobre)
Z góry dzięki wszystkim za pomoc!
Piwka nie długo skończą refermentację (4 dni w zalecanym przedziale 21-17 stopni) Na kolejne 10 dni zalecane jest 18-20 stopni ale ja nie jestem w stanie zapewnić im takich warunków, dlatego piszę do was z prośbą o wybranie najlepszej opcji, ewentualnie podsunięcie lepszego pomysłu.
1. Loch w piwnicy tylko tam temperatura może spadać poniżej te 18 stopni. Czy wpłynie to negatywnie an jakość piwa, czy jedynie sprawi że trzeba będzie poczekać dłużej niż 10 dni? Minusem tego jest to, ze ktoś może mi to piwo ukraść.
2. To samo miejsce - wydaje mi się że zbyt wysoka temperatura może sprawic ze piwo będzie śmierdzieć, z tego co czytałem.
3. To samo miejsce ale w wiadrze z wodą. Wiadro powinno obniżyć tą temperaturę o jakieś 1-3 stopni.
Piwo z brewkitu coopers lager (i drożdżami dodanymi w zestawie, jeśli to ważne to znajdę ich nazwę), dodawałem cukier (pierwsze piwo - ograniczenie kosztu w razie gdyby nie wyszło dobre)
Z góry dzięki wszystkim za pomoc!
Comment