czy to nie koniec burzliwej?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aramit28
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 17

    #1

    czy to nie koniec burzliwej?

    Witam.
    Moje pierwsze piwko fermentuje już 9 dni. Miało być siedem i na cichą jednak na powierzchni utrzymuje się piana pół centymetra taka sama już od kilku dni i nic się nie dzieje. Drożdże us-05. czy mogę już przelać na cichą czy czekać na zniknięcie piany? Czy muszę koniecznie mierzyć cukier ? załączam zdjęcie wysokości piany
    Attached Files
  • aramit28
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 17

    #2
    temperatura fermentacji 18*C dodam

    Comment

    • aramit28
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.11
      • 17

      #3
      BLG 3 stopnie właśnie zmierzyłem. trochę mało chmielu i smakuje płytko trochę jak Vip z biedry.

      Comment

      • aramit28
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.11
        • 17

        #4
        jest jeszcze jedna opcja: przetrzymać do wtorku jutro szybko zamówić chmielu i dodać na cichą żeby zyskało na smaku. proszę poradźcie mi co robić????

        Comment

        • dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

          #5
          Na smaku nie zyska, chmiel na zimno dajemy dla aromatu.
          Spokojnie możesz przelać na cichą, chmielu dodaj na 4 ostatnie dni fermentacji.
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

          Moje warzenie // Piwny Wojownik

          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

          Comment

          • aramit28
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.11
            • 17

            #6
            hm czyli nie ma sensu dodawać chyba że zapach pomoże odczuć inaczej to piwo bo na razie smakuje wodniście i nie uratuje już niczym niestety

            Comment

            • BizMar
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.07
              • 23

              #7
              Możesz sobie darować cichą,3 blg jest dobrze,nigdy nie zszedłem poniżej.Jedno robiłem piwo z chmieleniem na zimno i wyszło nieciekawe ale możliwe ,że coś poszło nie tak.
              www.fotopobudka.pl

              Comment

              • Konrad_
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.11
                • 115

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aramit28
                jest jeszcze jedna opcja: przetrzymać do wtorku jutro szybko zamówić chmielu i dodać na cichą żeby zyskało na smaku. proszę poradźcie mi co robić????
                Możesz tez spróbować zrobić herbatkę chmielową, gotujesz odpowiednią ilość w wodzie, a później dodaje do cichej.
                Ja planuje dodać do mało nachmielonego piwa bezpośrednio przed butelkowaniem taką herbatkę. Zobaczymy jakie to da efekty.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • woosaa
                  Przyspieszona cicha
                  woosaa
                  Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                  2025-01-09, 16:18
                • RomaNzRumunii
                  Pierwszy brewkit fermentacja cicha
                  RomaNzRumunii
                  Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
                  2021-01-25, 20:25
                • Charlie44
                  Pierwsze zlewanie na cichą.
                  Charlie44
                  Cześć wszystkim,

                  Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

                  1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
                  2018-10-22, 11:08
                • klim55
                  Fermentacja burzliwa - brak piany
                  klim55
                  Witam,

                  W poniedziałek wstawiłem swoją drugą warkę z brewkita - tym razem padło na Silesian Porter. Fermentacja wystartowała w ciągu 4h i przez dwie doby wydobywała się bardzo duża ilość CO2 jednak praktycznie w ogóle nie było piany ( zaobserwowałem jedynie krążki ciemnej...
                  2017-07-20, 16:25
                • fligiert
                  Drożdże na cichą?
                  fligiert
                  Witam
                  Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
                  Pozdrawiam

                  Sent from my...
                  2019-06-24, 18:34
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...