czy to nie koniec burzliwej?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • aramit28
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 17

czy to nie koniec burzliwej?

Witam.
    Moje pierwsze piwko fermentuje już 9 dni. Miało być siedem i na cichą jednak na powierzchni utrzymuje się piana pół centymetra taka sama już od kilku dni i nic się nie dzieje. Drożdże us-05. czy mogę już przelać na cichą czy czekać na zniknięcie piany? Czy muszę koniecznie mierzyć cukier ? załączam zdjęcie wysokości piany
    Attached Files
  • aramit28
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 17

temperatura fermentacji 18*C dodam

Comment

• aramit28
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.11
      • 17

BLG 3 stopnie właśnie zmierzyłem. trochę mało chmielu i smakuje płytko trochę jak Vip z biedry.

Comment

• aramit28
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.11
        • 17

jest jeszcze jedna opcja: przetrzymać do wtorku jutro szybko zamówić chmielu i dodać na cichą żeby zyskało na smaku. proszę poradźcie mi co robić????

Comment

• dyczkin
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2011.05
          • 3657

Na smaku nie zyska, chmiel na zimno dajemy dla aromatu.
          Spokojnie możesz przelać na cichą, chmielu dodaj na 4 ostatnie dni fermentacji.
          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

Moje warzenie // Piwny Wojownik

Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

Comment

• aramit28
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.11
            • 17

hm czyli nie ma sensu dodawać chyba że zapach pomoże odczuć inaczej to piwo bo na razie smakuje wodniście i nie uratuje już niczym niestety

Comment

• BizMar
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.07
              • 23

Możesz sobie darować cichą,3 blg jest dobrze,nigdy nie zszedłem poniżej.Jedno robiłem piwo z chmieleniem na zimno i wyszło nieciekawe ale możliwe ,że coś poszło nie tak.
              www.fotopobudka.pl

Comment

• Konrad_
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.11
                • 115

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika aramit28 Wyświetlenie odpowiedzi
                jest jeszcze jedna opcja: przetrzymać do wtorku jutro szybko zamówić chmielu i dodać na cichą żeby zyskało na smaku. proszę poradźcie mi co robić????
                Możesz tez spróbować zrobić herbatkę chmielową, gotujesz odpowiednią ilość w wodzie, a później dodaje do cichej.
                Ja planuje dodać do mało nachmielonego piwa bezpośrednio przed butelkowaniem taką herbatkę. Zobaczymy jakie to da efekty.

Comment

Przetwarzanie...
                X