Witam, mam pytanie odnośnie wysładzania. Czy po wlaniu pierwszej dawki wody powinno się mieszać? Złoże ma powiedzmy 15-20cm. Czy wystarczy po prostu wlać tam wodę i poczekać czy lepiej jest porządnie zamieszać złoże i poczekać aż się ułoży i dopiero wtedy ściągać brzeczke? Proszę o pomoc kogoś doświadczonego w tej kwestii ;-)
Wysładzanie - mieszać czy nie mieszać?
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziDla wydajności nie ma większego znaczenia, natomiast dla wygody ma - nie mieszać.
Comment
-
-
Nie ma zasady. Wodę wysładzającą można dolewać na bieżąco, a można też spuścić całą pierwszą brzeczkę i dopiero wtedy dolać wodę - coś jakby drugie zacieranie - wtedy można pozostawić zacier na jakiś czas. robi się tak w klasycznym zacieraniu angielskim. Wysokość słupa wody, sposób dolania też nie mają znaczenia.
Comment
-
-
Aż poleci czysta brzeczka.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Ja czekam przynajmniej 20min. Ty możesz 10.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Tylko pierwszej porcji.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Comment
-
-
Dobrze sprawdza sie patent z zatopieniem talerzyka, ktory bedzie sobie lezal na plasko na wierzchu mlota. Wtedy dolewajac delikatnie wody nie wzburzysz go i nie ma potrzeby przerywania wysladzania. Podpatrzylem to u wujka Kopyra, ktorego serdecznie pozdrawiamCzy napija sie panowie piweczka?
Comment
-
-
Bujda na resorach. Można lać swobodnie, nie ma różnicy.
Comment
-
Comment