Warze AIPA wyszło 15BLG 25l. Zadałem drożdże ponad dwie doby temu i nie miałem żadnego rezultatu, zero aktywności. Teraz na dnie z chmielin widać jakby gejzery (dosłownie tak to wygląda) wybuchajace z dna. Natlenialem przed zadaniem drożdży przelewać z gara do wiadra kilka razy i gdzieś przeczytałem, żeby drożdże zalewać nie dodawać na górę. Więc delikatnie położyłem je w rogu wiadra i piwo lałem po drugiej stronie. Czy jest możliwe, żeby drożdże tyle czasu utknęły pod dnem i teraz zaczynają fermentacje? Piwo pachnie ok i zaczęło pracować dopiero po ok. 60 godzinach. Jakieś pomysły? Coś zrobiłem źle?
Drożdże wychodzą spod chmielin?!
Collapse
X
-
Skoro dopiero zaczęły pracę to znaczy że jest to możliwe. Będzie dobrze, dla pewności możesz zmierzyć blg. Co to za drożdże i ile ich zadałeś? Z tym wlewaniem piwa na drożdże to nie wiem o co chodzi i co to miałoby dać.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna
-
-
Nie zrobiłes nic źle, może jakieś drobnostki ale to sam do tego dojdziesz. Taki lag nie powinien zaszkodzić.
Chmiel, o którym piszesz, dałeś po gotowaniu, późne chmielenie czyli wirlpoolowe, i tam został a co zrobiłeś z chmielem który wczesniej dawałeś do warzenia?Last edited by fidoangel; 2016-02-10, 09:44."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Chmielin nie dajemy do fermentora. Ma być czysta brzeczka. Tak samo z osadami gorącymi.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Nie odfiltrować tylko zdekantować po zrobieniu "wirlpoola"
W stopce mam cały poradnik, poczytaj nim się narobisz niepotrzebnie a może nawet uchroni Cię to przed stratą kasy i zniechęceniem się do piwowarstwa."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Czy masz jak ja?
Pamiętam, że piwo wyszło .Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziCzy masz jak ja?
Pamiętam, że piwo wyszło .
Comment
-
-
Zła praca drożdży.
Naucz się warzyć proste piwa, naucz się zadawać drożdże, naucz się dekantować, opanuj szybkie chłodzenie. Później będziesz się bawił w bardziej skomplikowane procedury.
A po pierwsze czytaj teorię.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Nie stanie się nic co byś był w stanie zauważyć ale po burzliwej musowo na cichą dać."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziNie stanie się nic co byś był w stanie zauważyć ale po burzliwej musowo na cichą dać.
Dzięki wszystkim za pomoc.
Comment
-
Comment