Drożdże wychodzą spod chmielin?!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • heppens
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.11
    • 83

    Drożdże wychodzą spod chmielin?!

    Warze AIPA wyszło 15BLG 25l. Zadałem drożdże ponad dwie doby temu i nie miałem żadnego rezultatu, zero aktywności. Teraz na dnie z chmielin widać jakby gejzery (dosłownie tak to wygląda) wybuchajace z dna. Natlenialem przed zadaniem drożdży przelewać z gara do wiadra kilka razy i gdzieś przeczytałem, żeby drożdże zalewać nie dodawać na górę. Więc delikatnie położyłem je w rogu wiadra i piwo lałem po drugiej stronie. Czy jest możliwe, żeby drożdże tyle czasu utknęły pod dnem i teraz zaczynają fermentacje? Piwo pachnie ok i zaczęło pracować dopiero po ok. 60 godzinach. Jakieś pomysły? Coś zrobiłem źle?
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Skoro dopiero zaczęły pracę to znaczy że jest to możliwe. Będzie dobrze, dla pewności możesz zmierzyć blg. Co to za drożdże i ile ich zadałeś? Z tym wlewaniem piwa na drożdże to nie wiem o co chodzi i co to miałoby dać.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • heppens
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2015.11
      • 83

      #3
      Nie wiem, po prostu gdzieś to przeczytałem a nie zaszkodzi sprawdzić. Drożdży była saszetka M44 na 25l piwa, 15blg

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        W tym rogu położyłeś uwodnione czy suche? Skąd chmieliny w fermentorze. Trochę mało drożdży na ten baling i ilość brzeczki.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • heppens
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2015.11
          • 83

          #5
          Tak jak powiedziałem, dodałem chmiel po gotowaniu

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            Nie zrobiłes nic źle, może jakieś drobnostki ale to sam do tego dojdziesz. Taki lag nie powinien zaszkodzić.

            Chmiel, o którym piszesz, dałeś po gotowaniu, późne chmielenie czyli wirlpoolowe, i tam został a co zrobiłeś z chmielem który wczesniej dawałeś do warzenia?
            Last edited by fidoangel; 2016-02-10, 09:44.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • heppens
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2015.11
              • 83

              #7
              Też zostawiłem. To źle? Powinienem najpierw odfiltrowac a dopiero później dodać ten chmiel na koniec?

              Comment

              • jacer
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2006.03
                • 9875

                #8
                Chmielin nie dajemy do fermentora. Ma być czysta brzeczka. Tak samo z osadami gorącymi.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • fidoangel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🥛🥛🥛
                  • 2005.07
                  • 3489

                  #9
                  Nie odfiltrować tylko zdekantować po zrobieniu "wirlpoola"

                  W stopce mam cały poradnik, poczytaj nim się narobisz niepotrzebnie a może nawet uchroni Cię to przed stratą kasy i zniechęceniem się do piwowarstwa.
                  "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                  Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                  Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                  Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                  Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                  Comment

                  • dyczkin
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2011.05
                    • 3657

                    #10
                    Czy masz jak ja?
                    Pamiętam, że piwo wyszło .
                    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                    Moje warzenie // Piwny Wojownik

                    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                    Comment

                    • heppens
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2015.11
                      • 83

                      #11
                      Chłopaki odpowiedzcie mi na pytanie, co się może stać jeśli zostawiłem osad po gotowaniu. Wiem, że nie powinno się tego robić, ale ten chmiel na koniec mnie zmylil i zostawiłem. Co się może złego stać?

                      Comment

                      • heppens
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2015.11
                        • 83

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedzi
                        Czy masz jak ja?
                        Pamiętam, że piwo wyszło .
                        Dokładnie, chmieliny z dna drożdże przerzucily na górę, to zauważyłem bo oglądałem co się dzieje w fermentorze i zauważyłem proces w trakcie. Chodzi mi tylko jakie minusy niesie brak dekantacji po chmieleniu.

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Zła praca drożdży.
                          Naucz się warzyć proste piwa, naucz się zadawać drożdże, naucz się dekantować, opanuj szybkie chłodzenie. Później będziesz się bawił w bardziej skomplikowane procedury.
                          A po pierwsze czytaj teorię.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3489

                            #14
                            Nie stanie się nic co byś był w stanie zauważyć ale po burzliwej musowo na cichą dać.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • heppens
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2015.11
                              • 83

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nie stanie się nic co byś był w stanie zauważyć ale po burzliwej musowo na cichą dać.
                              No nareszcie odpowiedź na pytanie! Dzięki wielkie, cicha oczywiście będzie +chmiel na zimno. Oczywiście w przyszłym piwie będę mądrzejszy o doświadczenie i piwo będzie zdekantowane po chmieleniu
                              Dzięki wszystkim za pomoc.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X