Duży osad chmielowy - filtrować?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jestemowca
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.11
    • 43

    Duży osad chmielowy - filtrować?

    Cześć

    Właśnie skończyłem warzenie Imperial IPA, użyłem około 200 gram chmielu. Chmiel sypałem bezpośrednio do gara. Po zakończeniu gotowania ostudziłem brzeczkę przy pomocy chłodnicy zanurzeniowej. Z gara przelałem do fermentora zostawiając chmielowy osad na dnie. Zapodałem drożdże i widzę, że na dnie fermentora osadziła się spora warstwa (2-3 centymetry?) chmielin.

    Moje pytanie. Czy dekantować piwo do drugiego fermentora żeby oddzielić je od chmielin? Nie chcę mieć łodygowej i ściągającej goryczki, a boje się ze jak piwo będzie fermentowało z taką ilością chmielu to wyjdzie niedobre.

    Co radzicie?
    Piwo Radom ;-)
  • jestemowca
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.11
    • 43

    #2
    Umieszczam zdjęcie tego jak to wygląda:

    Udostępnij swoje zdjęcia i pliki graficzne za darmo bez rejestracji.
    Last edited by jestemowca; 2016-02-19, 20:03.
    Piwo Radom ;-)

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #3
      Można taraz albo czekaj aż minie burzliwa fermentacja i wtedy zdekantuj.
      Last edited by fidoangel; 2016-02-19, 20:48.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • jestemowca
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2013.11
        • 43

        #4
        Piwo szczepiłem gęstwą drożdżową jakieś 5 godzin temu. Nie wiem czy drożdże zdążyły się już rozprowadzić po całym fermentorze czy cały czas leżą jeszcze na dnie. Jak zrobię dekantację to czy wszystkie drożdże przedostaną się wraz z piwem do drugiego pojemnika? Fermentacja jeszcze nie ruszyła.
        Piwo Radom ;-)

        Comment

        • fidoangel
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛
          • 2005.07
          • 3489

          #5
          Hmmm, dużo gęstwy, świeża?
          "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

          Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

          Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
          Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
          Sprawdź >>>Przewodnik<<<

          Comment

          • jestemowca
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2013.11
            • 43

            #6
            Świeżutka. Kilka dużych łyżek stołowych bezpośrednio z dna fermentora z poprzedniej warki.
            Piwo Radom ;-)

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              Cholera, nie wiem... mocne to i drożdży trzeba sporo i lepiej ich nie drażnić a z drugiej strony dłuższa fermentacja sie zapowiada i faktycznie moze cos z tych chmielin przejść do piwa, tak źle i tak niedobrze.

              W takim przypadku chyba lepiej nic nie robić aż do końca burzliwej. Zrobiłem takie piwo z "całym dobrodziejstwem" po warzeniu i nic złego nie wyczuwałem.
              Last edited by fidoangel; 2016-02-19, 21:39.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10768

                #8
                Ja bym zostawił i nie grzebał
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • kostas
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2014.08
                  • 212

                  #9
                  Teraz to trochę musztarda po obiedzie. Rób tak jak radzą przedmówcy, nic nie ruszaj, tylko po burzliwej zdekantuj piwo od góry wężykiem - te chmieliny powinny ładnie związać się z opadającymi drożdżami.
                  Browar Domowy El Greco na Facebooku

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X