Dolna fermentacja - brak piany

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Tentadarksho
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.03
    • 6

    #1

    Dolna fermentacja - brak piany

    Witam.
    Na wstępie zaznaczam, iż oprócz jako takiej wiedzy teoretycznej, nie mam żadnej wiedzy praktycznej w warzeniu piwa i jestem w tym zielony jak murawa na Narodowym, dlatego tu jestem.
    W niedzielę koło 14 zamkąłem wieko fermentora z moim pierwszym lagerem z brewkitu i odstawiłem do fermentacji. Drożdże były uwodnione, brzeczka napowietrzana przez mieszanie. Po nocy woda w rurce fermentacyjnej wychylona. Wczoraj i dziś rano pojedyncze "bulgnięcia" z częstotliwością 1/30 sekund. Jak się przystawi nos do rurki to aż kręci w nosie od fermentu po tym bulgnięciu. 0,5 cm warstwa drożdży na samym dnie, na górze zaś totalny brak piany. Zauważalne pęcherzyki CO2, ale jako taka czapa piany się nie tworzy.... Drożdzę za słabo pracują? Co robić Panowie? Mija 3 dzień, a piany brak...
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Co robić, co robić? Napij się piwa i najlepiej nie zaglądaj do środka, obserwacja rurki też jest niepotrzebna - w ogóle to najlepiej ją wywal. Zostaw to w spokoju na tydzień. A w międzyczasie napisz w jakiej temperaturze to fermentuje, jakie drożdże dałeś i jakie było blg przed fermentacją. Po tygodniu zmierzysz blg i wtedy będzie można coś powiedzieć.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • Tentadarksho
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2017.03
      • 6

      #3
      Fermentuje w temperaturze 18 stopni. Na brewkicie miałem widełki 18-20. Drożdże no name, bo sami wiecie, że do brewkitów tak daja... Blg nie mierzyłem na początku i teraz wiem, że było to błędem, ale poleciałem stricte z instrukcji brewkita, traktując ten 1szy raz w warzeniu jako trening wprowadzający.

      Comment

      • Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

        #4
        Jeżeli schłodziłeś do odpowiedniej temperatury i dobrze napowietrzyłeś przed zadaniem drożdży to będzie dobrze, nie stresuj się. Niektóre drożdże tak mają że nie tworzą wielkiej czapy i fermentują bez spektakularnych oznak. Może też być już po fermentacji. Zmierz blg dwa-trzy dni z rzędu i sprawdź czy spada. Jeżeli będzie jeszcze wysokie i nie będzie spadać to wtedy będzie oznaczać problem.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

        Comment

        • Tentadarksho
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2017.03
          • 6

          #5
          Ale jeszcze mam poczekać z pomiarem blg, czy już mierzyć?

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #6
            Zmierz dzisiaj, jutro i pojutrze.
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • Gość

              #7
              W trzydniowy i piwie ma grzebac? Niech sprawdzi za 2 tygodnie.

              Comment

              • Tentadarksho
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2017.03
                • 6

                #8
                Kurde upuscilem z kraniku do próbowki i mam 4 blg.. to może być wina tego że drożdże wyzarly cukier z dołu a na górze wciąż jest większe stężenie? Tak jakby nie poderwaly się z pracą do góry. Mogę zamieszać i sprawdzić czy rusza na nowo czy zostawić w spokoju ?

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10795

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Tentadarksho
                  Kurde upuscilem z kraniku do próbowki i mam 4 blg.. to może być wina tego że drożdże wyzarly cukier z dołu a na górze wciąż jest większe stężenie? Tak jakby nie poderwaly się z pracą do góry. Mogę zamieszać i sprawdzić czy rusza na nowo czy zostawić w spokoju ?
                  I to jest słuszna koncepcja ale nie mieszaj. Ona za żarciem popłyną do góry
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • Tentadarksho
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2017.03
                    • 6

                    #10
                    To teraz odczekać z 3 dni i zrobić pomiar bezpośrednio w wiadrze?

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 24004

                      #11
                      Anteks nie rób sobie jaj z Kolegi Tentadarksho, na przyszłość - cierpliwości - i nie pobieraj próbek kranikiem, a najlepiej fermentuj piwo w pojemniku bez kranu jeśli masz taką możliwość. Drożdże będą żarły cukier równo, niezależnie od wysokości ale muszę powiedzieć, że zaproponowałeś oryginalną i niespotykaną chyba jeszcze koncepcję, a trochę ich powstało od zarania forum
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • Tentadarksho
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2017.03
                        • 6

                        #12
                        Ale przyznaj ART, że da się w nią uwierzyć xD

                        Comment

                        • Jimmy_jb
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.11
                          • 911

                          #13
                          Teraz się dopiero narobi. Oczyma wyobraźni już widzę te rzesze młodych piwowarów obserwujących czy drożdże płyną za cukrem do góry. Art a macie przezroczyste fermentory w Centrum Piwowarstwa? Bo może być popyt.
                          Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                          Comment

                          • dyczkin
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2011.05
                            • 3657

                            #14
                            Przecież są od dawna.
                            Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                            Moje warzenie // Piwny Wojownik

                            Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                            Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • m2200
                              Barley wine - brak piany.
                              m2200
                              Cześć, uwarzyłem pierwszego barley wine'a (rozlałem go 19.11.17 - czyli ma teraz dwa miesiące). BLG - 21. Problemem jest całkowity brak piany (no może cienka warstwa przy nalewaniu, która jednak szybko znika).

                              Jakie mogą być tego przyczyny? Kiedyś miałem podobny problem z...
                              2018-01-23, 21:13
                            • dadek
                              Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
                              dadek
                              Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
                              2024-04-24, 00:15
                            • dadek
                              Niemcy, Erfurt, Rhodaer Chausse 12, Waldhaus-Bräu
                              dadek
                              Odwiedzony dzień wcześniej browarek Waldkasino https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...o-2-waldkasino znajduje się na skraju starego i wielkiego obszarowo lasu (o nazwie Steigerwald) w granicach Erfurtu, ale od strony...
                              2025-01-03, 01:44
                            • klim55
                              Fermentacja burzliwa - brak piany
                              klim55
                              Witam,

                              W poniedziałek wstawiłem swoją drugą warkę z brewkita - tym razem padło na Silesian Porter. Fermentacja wystartowała w ciągu 4h i przez dwie doby wydobywała się bardzo duża ilość CO2 jednak praktycznie w ogóle nie było piany ( zaobserwowałem jedynie krążki ciemnej...
                              2017-07-20, 16:25
                            • dadek
                              Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
                              dadek
                              Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
                              2022-04-08, 01:05
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...