Brak filtracji po chmieleniu - problem?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • moody
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.12
    • 8

    #1

    Brak filtracji po chmieleniu - problem?

    Po nachmieleniu brzeczki przed schłodzeniem zapomniałem ją przefiltrować z chmielin. Schrzaniłem warkę, czy jeszcze coś z tego będzie?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Zrób porządny wir w garze, zostaw na 5-10 minut i wężykiem zlej brzeczkę wkładając węzyk przy brzegu gara.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • moody
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.12
      • 8

      #3
      Już mi się ładny kożuszek zrobił na górze, więc chyba nie można? Cały szlam mi już opadł na dno, więc mam nadzieję, że filtr z oplotu jakoś da radę. Najwyżej kilka butelek będzie do wylania, a nie wychlania.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Jakbyś w pierwszym poście dodał, że zadałeś już drożdże to by sporo wyjaśniło.

        Już nic nie rób, czekaj aż przefermentuje, po tygodniu przelej, koniecznie, na cichą i po sprawie. Za trzy tygodnie masz zupełnie czyste, klarowne piwo do rozlewu. Ten oplot sobie daruj.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • moody
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.12
          • 8

          #5
          Faktycznie, byłem trochę nieprecyzyjny. Mówisz, że taki mini filtr z oplotu nie zmniejszy ilości osadu?

          Comment

          • Gość

            #6
            Jak już to lepiej sprawdzi się pończocha. Filtrator z oplotu ma za duże szczeliny

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3491

              #7
              Niepotrzebne kombinacje. Wiem, że każdy myśli, że jego przypadek jest wyjątkowy i zaczyna kombinować ale tak zrobiło wielu przed Tobą a najprostsza droga jest najbezpieczniejsza i najłatwiejsza.

              Koniecznie opisz swoje doświadczenia.
              Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2017-11-20, 20:36.
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • dyczkin
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2011.05
                • 3657

                #8
                Masz takie coś?

                Mi piwo przefermentowało ale lekko kwaskowe było. W moim temacie masz opisy.
                Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                Moje warzenie // Piwny Wojownik

                Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • nonFelix
                  Przetłumaczony Webinar Johna Malleta - Najnowsze trendy w chmieleniu i marketingu
                  nonFelix
                  Seminarium technologiczne na temat chmielu z USA. Nagrano 26 maja 2023 r

                  JOHN MALLETT jest autorem książki „Słód: Praktyczny przewodnik od pola do warzelni”. Spędził prawie 25 lat jako główny piwowar, nadzorując całą produkcję piwa w wielokrotnie nagradzanym Bell's Brewery,...
                  2023-07-14, 12:19
                • darekd
                  Orca Brau, Bio Bock
                  darekd
                  "klassisch – modern – experimentell"

                  to hasło tego dość znanego już browaru kraftowego z Norymbergi (Nürnberg).

                  https://orcabrau.de/

                  Bez filtracji, bez pasteryzacji

                  Aromat - intensywnie słodowy, ciasteczkowy, podpalany, trochę karmelu...
                  2025-02-09, 01:31
                • darekd
                  ReCraft, [Piwne Podziemie], Ticket to Hell
                  darekd
                  Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj

                  "German Helles"

                  Ekstr. 12%, alk. 4,9%

                  Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...
                  2024-12-09, 01:23
                • dadek
                  Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                  dadek
                  Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                  2024-11-19, 04:20
                • darekd
                  Pinta, Black Delivery
                  darekd
                  Black IPA chmielona amerykańskimi Simcoe i Idaho7

                  15% ekstr.
                  6,5% alk.

                  Aromat - słodowo-chmielowy. Z jednej strony kremowa (z mlekiem?) kawa z lekką palonością skontrowane łagodną cytrusowością, może żywicznością. Słód wygrywa
                  Piana - wyższa, zwarta,...
                  2024-09-18, 21:18
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...