Osady białkowe podczas gotowania

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pegazus300
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2018.03
    • 39

    Osady białkowe podczas gotowania

    Hej. Właśnie obejrzałem filmik pewnego youtubera, który powiedział, że osady białkowe (piana) podczas gotowania jest niekorzystna dla piwa i zbierał ją łyżeczką jak zbiera się szumowiny z rosołu. Czy to poprawne działanie? Czy nie wpłynie na brak piany w piwie?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pegazus300 Wyświetlenie odpowiedzi
    Hej. Właśnie obejrzałem filmik pewnego youtubera, który powiedział, że osady białkowe (piana) podczas gotowania jest niekorzystna dla piwa i zbierał ją łyżeczką jak zbiera się szumowiny z rosołu. Czy to poprawne działanie? Czy nie wpłynie na brak piany w piwie?
    Jasne, w każdym browarze piwowar siedzi z łyżką cedzakową i zbiera szumowiny w kadzi warzelnej
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • pegazus300
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2018.03
      • 39

      #3
      Wiadomo, że nie. Pytam czy to w ogóle ma sens, czy coś daje? Nie będę przeprowadzał dekantacji po warzeniu. Gorącą brzeczkę będę chłodził w garze warzelnym, a po schłodzeniu wszystko przeleję do fermentora, może tak być?

      Comment

      • dyczkin
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2011.05
        • 3657

        #4
        Może być, tylko nie zapomnij zimny osad zostawić na dnie
        Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

        Moje warzenie // Piwny Wojownik

        Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

        Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

        Comment

        • pegazus300
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2018.03
          • 39

          #5
          A jak ten osad wleję to co się stanie? Nie chcę tego dekantować, by nie zwiększać szans na zakażenie.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #6
            Po gotowaniu zlej gorącą brzeczkę znad osadu. No i nie zapomnij o porządnym napowietrzeniu przed zadaniem drożdży. Ament.
            Last edited by fidoangel; 2018-04-06, 05:04.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            Przetwarzanie...
            X