Hej. Właśnie obejrzałem filmik pewnego youtubera, który powiedział, że osady białkowe (piana) podczas gotowania jest niekorzystna dla piwa i zbierał ją łyżeczką jak zbiera się szumowiny z rosołu. Czy to poprawne działanie? Czy nie wpłynie na brak piany w piwie?
Osady białkowe podczas gotowania
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pegazus300 Wyświetlenie odpowiedziHej. Właśnie obejrzałem filmik pewnego youtubera, który powiedział, że osady białkowe (piana) podczas gotowania jest niekorzystna dla piwa i zbierał ją łyżeczką jak zbiera się szumowiny z rosołu. Czy to poprawne działanie? Czy nie wpłynie na brak piany w piwie?Mniej książków więcej piwa
-
-
Może być, tylko nie zapomnij zimny osad zostawić na dnieVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Po gotowaniu zlej gorącą brzeczkę znad osadu. No i nie zapomnij o porządnym napowietrzeniu przed zadaniem drożdży. Ament.Last edited by fidoangel; 2018-04-06, 05:04."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
Comment