jak sie warzy pale ale? czyli jakie są składniki itd.
pale ale
Collapse
X
-
użyłem tego - http://www.browar.biz/forum/search.php i uzyskałem:
lubię kopać na forum można wiele ciekawych rzeczy odnaleźć
Last edited by ART; 2008-05-06, 00:37.[...]Najważniejsza k... jest piana ! Czasem piana siada ! Jak jest dużo alkoholu to jest mało piany ! Szklanki muszą k.... być czyste !
Piwo traktować można azotem ( nie pomylić k.... z tlenkiem azotu) ![...]- sensor
-
-
Nabyłem zestaw surowców Pale Ale, by po przebojach z belgijskim ale spróbować czegoś prostego. Ku mojemu zaskoczeniu (niestety w chwili wsypywania) zauważyłem, że zestaw zawiera słód pilzneński i nieco Carahell. Czytając receptury widziałem zwykle 100% słodu Pale Ale, a tu takie coś. Czy to pomyłka sprzedawcy (w ofercie też tak jest) ? Czy to taka dziwna receptura ?
Teraz już nawarzone, więc czekam na efekty, jutro rozlew.Browar Domowy Happy Alien's
Piwne doświadczenie ? Podstawowe, ale mocno się zaangażowałem.
Comment
-
-
Czytam forum bo też bardzo mnie ta tematyka interesuje, ale też nowym potrzeba waszych rad na bieżąco bo jak każde forum wiedzę ma rozsypaną i czasem trudno ogarnąć. Może faktycznie zakupię książkę o teorii warzeniaBrowar Domowy Happy Alien's
Comment
-
-
Mnie również ten zestaw Pale Ale wydaje się dziwny, ale może tak miało być, nie wiem skąd brali zasyp. W każdym razie polecam zakup surowców osobno, zamiast pakować się w jakieś zestawy. Można wtedy spokojnie wysmażyć zasyp jak i resztę ingrediencji wg własnego widzimisię albo znalezionej w necie receptury albo warzyć na zasadzie "zobaczymy co mam i co można z tego zrobić". Nie ma co się ograniczaćWhat's the matter Lagerboys... Afraid you might taste something?
Comment
-
-
Carahell nie zmieni koloru bo jest jaśniusieńki jak pozostały słód bazowy. Nie będzie miał żadnego wpływu ani na styl ani na kolor. Może na pianę, jak w starych bajkach pisali ."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Nikt nie odpowiedział, ale jeszcze wrócę do kwestii zestawu Pale Ale, w którym nie ma słodu Pale Ale.
Piwo wyszło fenomenalne. Zwykle jak moje piwa fermentują wydzielają super zapach - estry (jeśli nic nie mylę). Nigdy nie czułem tego w samym piwie, a tutaj te estry są. Zapach jest słodowy i właśnie taki owocowy. W smaku też czuć owoce. Piwo jest fenomenalne - moje najlepsze ! Kupię na pewno jeszcze raz ten zestaw surowców.Browar Domowy Happy Alien's
Comment
-
-
Czyli jednak można "pale ale" z takich surowców uwarzyć. Wydawało się niemożliwe a tu taka niespodzianka, praktyka jeb..t teoriu"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pojęcia nie mam jak smakuje Pale Ale Nigdy takiego nie piłem, nawet ze sklepu. Może to co mi wyszło to właśnie to ? Jest wyborne i na wczorajszym spotkaniu ze znajomymi bardzo wszystkim smakowało.Jedyna zmiana, którą zrobiłem w stosunku do recepty to podniesienie BLG na 14. To piwo było 9 dni na burzliwej i około2 tygodni na cichej w 19 stopniach.
Jak jest jakiś znawca z Bydgoszczy to mogę dać do oceny butelkęBrowar Domowy Happy Alien's
Comment
-
-
Pioterb chyba przypadnie Ci zaszczytVolenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
Comment