Pytanie o gęstwę drożdżową
Collapse
X
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820 -
Comment
-
Zdaj nam sprawozdanie z tej katastrofy.Comment
-
Nie jest trujące, ale można to wykorzystać przy niektórych stylach. Np. Dodając mniej drożdży do belgijskich piw, czy do weizena.
Nie rozumiem poruszenia, czy dodanie mniej więcej odpowiedniej ilości drożdży przerasta piwowarów domowych?Comment
-
Comment
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820Comment
-
Już się tego nie boję i nawet na burzliwej trzymam już ósmy dzień (bo wczoraj nie mogłem przelać). BohaterComment
-
Wybacz, ale w brzeczce drożdże mają fermentować, a nie się rozmnażać. "Odpowiednia ilość" w związku z tym to taka, która nie wymaga mnożenia w środowisku brzeczki.
A co do belgów - aromaty powstałe w wyniku dodania za małej ilości drożdzy są o wiele gorsze i w niczym nie przypominają tego, co znajdziesz w butelce pierwowzoru. Dlatego zwykle nie biorę od innych piwowarów mocnych belgów, bo większość po pierwszym niuchu ląduje w zlewie - przyczyną jest zawsze dodanie za małej ilości drożdży: a to I pasaż wprost ze startera, a to tylko część gęstwy z poprzedniego piwa, albo już w ogóle drożdże prosto z saszetki do piwa 19blg.
Nad produkcją związków ubocznych podczas mnożenia komórek nie ma żadnej kontroli, odpowiedni efekt powinno się osiągać precyzyjnie sterując temperaturą poszczególnych faz.Comment
-
A co do belgów - aromaty powstałe w wyniku dodania za małej ilości drożdzy są o wiele gorsze i w niczym nie przypominają tego, co znajdziesz w butelce pierwowzoru. Dlatego zwykle nie biorę od innych piwowarów mocnych belgów, bo większość po pierwszym niuchu ląduje w zlewie - przyczyną jest zawsze dodanie za małej ilości drożdży: a to I pasaż wprost ze startera, a to tylko część gęstwy z poprzedniego piwa, albo już w ogóle drożdże prosto z saszetki do piwa 19blg.
Zadawanie za małych ilości drożdży jest oczywiście gorsze niż za dużych, ale nadal nie rozumiem gdzie jest problem w dodawaniu odpowiedniej ilości, albo przynajmniej w dążeniu do zadania odpowiedniej.Comment
-
W tym, że jeśli dasz trochę więcej drożdży to nic wielkiego się nie stanie, więc może nie ma sensu zawracać sobie tym głowę, przecież nikt nie wlewa 3 litrów drożdży do fermenatora w domu.Comment
-
Comment
-
Ilość "za mała" od ilości "o 30% za małej" różni się tylko tym, że wiadomo o ile ta druga jest za mała. Jeżeli chcesz jakieś estry, to dobierasz odpowiedni szczep i prowadzisz fermentację w odpowiednim reżimie, a nie liczysz, że przypadkiem w wyniku namnażania jakieś konkretne estry powstaną i że tego który chcesz uzyskać będzie na tyle dużo, by nie było czuć innych. Chcesz się tak bawić to się baw, ale to nie jest "dobra praktyka" jeżeli chcesz uzyskiwać piwa zgodne z założeniem w sposób powtarzalny.Comment
-
Nie napisałem ilość o 30% za mała.
Skąd w książkach ten 1mln/1ml/1blg i dobrze napowietrzona brzeczka?
Wydaje mi się, że na WWP był wykład o drożdżach i nic nie było o tym, że im więcej, tym lepiej.
Twoim zdaniem ile powinno się zadawać drożdży i w jaki sposób?Comment
-
Cytat z mrmalty.com
I know a number of people dump a new batch on top of the yeast cake, but you're not going to get the best beer that way. Yeast do need some growth to result in the right kind of ester profile, etc. While too big a pitch is better than too little, it is pretty easy to figure out how much you need and pitch just that.
Niejednokrotnie przewijało się to na forum, jak już pisałem w książkach też, ale z tego co napisałeś wynika, że to tylko kompromis.
Jak znajdę, to wkleję fragment o chmielu.Comment
Related Topics
Collapse
-
Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.
W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.
Zaczynałem około 16:00.
Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć ! Mam do Was pytanie. Bardzo mi zależy na odpowiedzi. Przy okazji życzę wszystkiego najlepszego wszystkim wesołych świąt Wielkanocnych
Moje pytanie dotyczy warzenia z brewkitu. Otóż zamierzam kupić zestaw startowy z Browamatora a surowce to Brewmaker IPA de Luxe 1,8 kg oraz...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich,
wracam sie z uprzejmą prośbą do Was o wskazanie przybliżonej daty produkcji poniższych kufli porcelanowych, bo spodziewam się, że konkretnej daty co do roku nie da sie określić . Kufel brązowy ma pod spodem nadruk Tułowice, jeden z białych ma pełny napis Lubiana,...2 Photos-
Channel: Identyfikacja
-
-
Witam serdecznie. Na wstępie napiszę, że zdaję sobie sprawę, że pewnie wybrałem zły dział forum na mój post, ale nie mogłem znaleźć niczego lepszego, co pasowałoby do mojego pytania. Sprawa wygląda tak, że powoli przygotowuje się do pisania pracy inżynierskiej. Temat pracy, to ogólnie Wyróżniki jakości...
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Hann. Münden leży w odległości około 25 km na północny-wschód od Kassel. To jeszcze Górna Saksonia ale tuż przy granicy z Hesją. Łatwo tu dojechać często kursującymi pociągami.
Miasteczko nieduże (około 25 tys. mieszkańców) ale pięknie położone w widłach łączących się...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment