Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc
Wyświetlenie odpowiedzi
Pytanie o gęstwę drożdżową
Collapse
X
-
Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedziMa, ogólnie fermentacja przebiegnie zbyt szybko i nie powstaną aromaty, które drożdże produkują w czasie namnażania. Poza tym piwo będzie mniej chmielowe.
Ale nie jest trujące?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dyczkin Wyświetlenie odpowiedziNo to chyba popełniłem błąd, zalewając drożdże po burzliwej, nową brzeczką.
Zdaj nam sprawozdanie z tej katastrofy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziŁomatko!
Ale nie jest trujące?
Nie rozumiem poruszenia, czy dodanie mniej więcej odpowiedniej ilości drożdży przerasta piwowarów domowych?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziNo to masz przekichane. Ndmir drożdży wyżre ci chmiel z brzeczki, a na dodatek nie wydzieli z siebie aromatów. No i piwo "przejdzie drożdżami".
Zdaj nam sprawozdanie z tej katastrofy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedziNie wyżre chmielu, ale robiąc AIPA można zwrócić na to uwagę.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziNo to masz przekichane. Ndmir drożdży wyżre ci chmiel z brzeczki, a na dodatek nie wydzieli z siebie aromatów. No i piwo "przejdzie drożdżami".
Zdaj nam sprawozdanie z tej katastrofy.Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!
Moje warzenie // Piwny Wojownik
Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń
Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedziNo to masz przekichane. Ndmir drożdży wyżre ci chmiel z brzeczki, a na dodatek nie wydzieli z siebie aromatów. No i piwo "przejdzie drożdżami".
Zdaj nam sprawozdanie z tej katastrofy.
Już się tego nie boję i nawet na burzliwej trzymam już ósmy dzień (bo wczoraj nie mogłem przelać). Bohater
Comment
-
-
Wybacz, ale w brzeczce drożdże mają fermentować, a nie się rozmnażać. "Odpowiednia ilość" w związku z tym to taka, która nie wymaga mnożenia w środowisku brzeczki.
A co do belgów - aromaty powstałe w wyniku dodania za małej ilości drożdzy są o wiele gorsze i w niczym nie przypominają tego, co znajdziesz w butelce pierwowzoru. Dlatego zwykle nie biorę od innych piwowarów mocnych belgów, bo większość po pierwszym niuchu ląduje w zlewie - przyczyną jest zawsze dodanie za małej ilości drożdży: a to I pasaż wprost ze startera, a to tylko część gęstwy z poprzedniego piwa, albo już w ogóle drożdże prosto z saszetki do piwa 19blg.
Nad produkcją związków ubocznych podczas mnożenia komórek nie ma żadnej kontroli, odpowiedni efekt powinno się osiągać precyzyjnie sterując temperaturą poszczególnych faz.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziWybacz, ale w brzeczce drożdże mają fermentować, a nie się rozmnażać. "Odpowiednia ilość" w związku z tym to taka, która nie wymaga mnożenia w środowisku brzeczki.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziA co do belgów - aromaty powstałe w wyniku dodania za małej ilości drożdzy są o wiele gorsze i w niczym nie przypominają tego, co znajdziesz w butelce pierwowzoru. Dlatego zwykle nie biorę od innych piwowarów mocnych belgów, bo większość po pierwszym niuchu ląduje w zlewie - przyczyną jest zawsze dodanie za małej ilości drożdży: a to I pasaż wprost ze startera, a to tylko część gęstwy z poprzedniego piwa, albo już w ogóle drożdże prosto z saszetki do piwa 19blg.
Zadawanie za małych ilości drożdży jest oczywiście gorsze niż za dużych, ale nadal nie rozumiem gdzie jest problem w dodawaniu odpowiedniej ilości, albo przynajmniej w dążeniu do zadania odpowiedniej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi... nadal nie rozumiem gdzie jest problem w dodawaniu odpowiedniej ilości, albo przynajmniej w dążeniu do zadania odpowiedniej.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedziCzyli Twoim zdaniem nie powinno się napowietrzać brzeczki, tylko robić bardzo duży starter?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedziWidzisz różnicę pomiędzy "za małą ilością", a np. 30% mniejszą niż do piwa angielskiego o tej samej mocy?
Comment
-
-
Nie napisałem ilość o 30% za mała.
Skąd w książkach ten 1mln/1ml/1blg i dobrze napowietrzona brzeczka?
Wydaje mi się, że na WWP był wykład o drożdżach i nic nie było o tym, że im więcej, tym lepiej.
Twoim zdaniem ile powinno się zadawać drożdży i w jaki sposób?
Comment
-
-
Cytat z mrmalty.com
I know a number of people dump a new batch on top of the yeast cake, but you're not going to get the best beer that way. Yeast do need some growth to result in the right kind of ester profile, etc. While too big a pitch is better than too little, it is pretty easy to figure out how much you need and pitch just that.
Niejednokrotnie przewijało się to na forum, jak już pisałem w książkach też, ale z tego co napisałeś wynika, że to tylko kompromis.
Jak znajdę, to wkleję fragment o chmielu.
Comment
-
Comment